kdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Hacer Sert, Antalya'nın Manavgat ilçesinde
tarihi eserleri tahrip eden yeni türler bulduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Hacer Sert, tarihi eserlerin biyolojik tehdit altında olduğunu şöyle anlattı: "Uzun yıllar taş yapılarda oluşan bozulmaların, malzemenin içinde bulunduğu fiziksel, kimyasal değişimlerden, çevresel kirlilik, iklim ve antropojenik etkilerden dolayı oluştuğuna, binalardaki, tarihi eserlerdeki çeşitli renk değişimleri ve tortulaşmanın sadece bu nedenlere bağlı olduğuna inanılmış. Fakat bu görüş bazı biyologların taşlarda meydana gelen
bozulmalarda mikroorganizmaların da rolünün çok büyük olduğunu ispatlaması ile değişmiştir. Mikro mantarlar, bakteriler, likenler, bitkiler ve hatta kuşlar tarihi eserlerde bozulmaya neden olan başlıca biyolojik etkenlerdendir."
MİKRO MANTARLAR TARİHİ ESERLERİ BOZUYOR
Doktorasını Viyana Üniversitesi'nde 'Mikro-mantarların tarihi eserlerin bozulmasına olan etkileri' konusunda yapan Doç. Dr. Sert, özellikle siyah renkli, çıplak gözle görülemeyen mikro mantarların etkisinin çok ciddi boyutlarda bulunduğunu, bu mantarların taş yapı üzerinde krater şeklindeki çukurların oluşmasına, estetik olmayan renk değişimlerine, üst yüzeyin ufalanarak parçalanmaya başlamasıyla parça kayıplarının meydana gelmesine neden olduğunu belirtti. Bu etkiler sonucunda lahitler ve diğer tarihi
yapılar üzerindeki kabartma yazıların okunmasının, resimlerin tanınmasının güçleştiğini belirten Doç.Dr. Sert, estetik görüntüde de bozulma meydana geldiğini açıkladı.
Doç.Dr. Sert, ayrıca, medeniyetin beşiği olan ülkemizde, özellikle tarihi eserlerin çok yoğun olduğu Antalya'nın Manavgat ilçesinde kendisinin daha önce yapmış olduğu doktora çalışmasında ve çeşitli projelerde tarihi yapıları tehdit eden ve bilim dünyası için yeni olan birçok tür bulduğunu ve bu konudaki çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.
YENİ TÜRLER
Daha önce kendisinin bulduğu yeni türlerden olan, Side'ye izafeten adlandırdığı Sarcinomyces sideticae; hocaları Prof. Dr. Ali Erdoğan'ın adına izafeten adlandırdığı Capnobotryella erdogani, Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Sümbül'e izafeten adlandırdığı Capnobotryella kiziroglui ve Coniosporium sumbulii türlerinin Side, Perge ve Termessos'taki tarihi eserlerden izole edildiğini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Tarihi Eserler Tehdit Altında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?