Tarihi Taş Mektep Binasında Restorasyon Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Güncel

Tarihi Taş Mektep Binasında Restorasyon Çalışmaları Başladı

Tarihi Taş Mektep Binasında Restorasyon Çalışmaları Başladı

BURSA'nın Mudanya İlçesi'nde 1909 yılında inşa edilen, 1989 yılına kadar da okul olarak kullanılan Tirilye Taş Mektep binasının restorasyon çalışmaları, törernle başladı.

10.06.2017 19:34

BURSA'nın Mudanya İlçesi'nde 1909 yılında inşa edilen, 1989 yılına kadar da okul olarak kullanılan Tirilye Taş Mektep binasının restorasyon çalışmaları, törernle başladı.

Tirilye Mahallesi'nde, 1909 -1989 yılları arasında okul olarak kullanılan, yaklaşık 30 yıldır da atıl halde bulunan Tirilye Taş Mektep binasının restorasyon çalışmaları törenle başladı. Törene Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mudanya Belediye Başkanı CHP'li Hayri Türkyılmaz, Yunanistan Pikermi Belediye Başkanı Evangelos Bournous, Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis'in yanı sıra, çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan ve sözlerine Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözü ile başlayan Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambriniadis, barış ve kardeşlik vurgusu yaptı. Taş Mektep'in Yunanistan ve Türkiye eğitimine ve kültürüne büyük katkısı olduğuna vurgu yapan Lambriniadis, çalışmalara destek olacaklarını ifade etti.

Mudanya ve Tirilye ile olan dostluklarının ömür boyu sürmesini dileyen Pikermi Belediye Başkanı Evangelos Bournous ise, "Geçmişten bugüne değerlerimize çok önem veriyoruz. Geçmişimizi kalbimizde saklıyoruz ve bunlardan vazgeçmiyoruz" dedi.

'TİRİLYELİ HEMŞEHRİLERİMİZİN KATKISINI ALACAĞIZ'

Tarihsel ve kültürel değerleri ayağa kaldırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, "Sadece yapıların değil, sokakların ve caddelerin eski haline dönmesiyle en güzeli olma yolunda önemli bir yol alacaktır. Taş Mektep en güzel şekilde geleceğe taşınacaktır. Proje demokrasisi anlayışımız ile Ağustos ayının ilk haftası bir çalışma daha yapacağız. Binamızın nasıl geleceğe taşınması ile ilgili kararlarda Tirilyel ihemşehirilerimizin de katkısını alacağız" dedi.

Taş Mektep Binasının muazzam bir eser olduğuna vurgu yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger da, "Bu binayı ayağa kaldırmak taşı restore etmek değildir. Kültürü ile ayağa kalkacak bir çalışma gerçekleştirilecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve davetliler ilk çekici vurarak restorasyon çalışmalarını başlattı.

Mudanya Belediyesi'nin Bursa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı katkılarıyla gerçekleştirecek restorasyon, yaklaşık 5 milyon TL bedelle yapılacak. Restorasyonun iki yılda tamamlanması bekleniyor.

----------- KUTU ---------

TİRİLYE TAŞ MEKTEP TARİHÇESİ

Tirilye'de doğan ve Yunanistan'da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Tirilye'ye dönen Chrisostomos tarafından 1904-1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep binası, görkemli bir yapıya sahip. 965 metrekarelik bir arsa üzerinde inşa edilen binanın batı cephesindeki bir taş üzerine oyularak yazılmış, "M. MYPIDHS APXITEKTWN 1909" ifadesinden, Mimarın M. Myrides olduğu ve binanın 1909'da tamamlandığı anlaşılmaktadır. Bu okulda müdür olarak görev yapan Chrisostomos, daha sonra İzmir metropolitanı olmuştur. Rumların Tirilye'yi terk etmelerinden sonra 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından öksüz ve yetim çocukların okuması amacıyla 'Darü'l-eytam okulu' olarak hizmete açılmıştır. Burada kültür derslerinin yanı sıra marangozluk, demircilik gibi sanatlar da öğretilmiştir.1928'den sonra bina önce beş sınıflı yataklı bölge okulu, sonraları yatılı kısmı kaldırılarak gündüzlü ilkokul olarak hizmete devam etmişti. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Taş Mektep Binasında Restorasyon Çalışmaları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement