Teknolojide Tren Kaçarsa, Yakalamak Çok Zor - Son Dakika
Güncel

Teknolojide Tren Kaçarsa, Yakalamak Çok Zor

Teknolojide Tren Kaçarsa, Yakalamak Çok Zor

Altunbaşak, "Yerimizde sayarsak arkamızdakiler bizi geçecek. Treni kaçırırsak, yakalamamız çok zor" dedi.

15.06.2012 15:48

Büyük ödülü Tuna Medikal'in aldığı 10. Teknoloji Ödülleri töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin teknolojide bir üst lige çıkması gerektiğine dikkat çekerek, "Yerimizde sayarsak arkamızdakiler bizi geçecek. Treni kaçırırsak, yakalamamız çok zor" dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK),Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği  (TÜSİAD) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen "Teknoloji Ödülleri" sahiplerini buldu. Büyük Ödülü 'Kemik Eğriliklerinin Düzeltilmesi İçin Bilgisayar Destekli Dairesel Fiksatör Sistemi le Tuna Medikal'in aldığı törende,ANKA – Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı Sistemi ile TUSAŞ, InP Bazlı QWIP Dedektör Üretim Süreci Tasarımı ile ASELSAN ve Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü (SYHK) ile de FNSS şirketi Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

"YERİMİZDE SAYARSAK, ARKAMIZDAKİLER ÖNE GEÇECEK"

27 finalistin yarıştığı 10. Teknoloji Ödülleri töreninde konuşanTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, yarışmaya katılan firmaların yüzde 65'lik kısmını küçük işletmelerden oluştuğuna dikkat çekerek, "Buradan da anlıyoruz ki; KOBİ'lerimiz Ar-Ge ve inovasyona eskisinden çok daha önem veriyorlar" dedi. TÜBİTAK'ın yeni dönemde bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunu açıklayan Altunbaşak, artık sanayide daha etkin olacaklarını belirterek, "Artık sanayicilerimiz ile çok daha yakın noktada olacak ve onları daha yukarılara taşımak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Türkiye'ni artık bir üst lige çıkmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Altunbaşak, "Bunu yapabilmemiz için e Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ruhunu aynı anda değerlendirmemiz gerekiyor" dedi. Güney Kore ile Türkiye'nin 20 yıl önce aynı seviyede olduklarını hatırlatan Altunbaşak, "Geldiğimiz noktada ise Güney Kore GSMH'nin yüzde 3.3'ünü Ar-Ge'ye ayırırken, bizde bu rakam yüzde 0.84. 2023 yılı hedefimiz ise yüzde 3. Ancak yerimizde durduğumuz takdirde arkamızdakiler bizi geçecek. Treni bir kez kaçırırsak, yakalamamız çok zor olur" dedi.

İNSANSIZ HAVA ARACINI BİLE GERİDE BIRAKTILAR

'Kemik Eğriliklerinin Düzeltilmesi İçin Bilgisayar Destekli Dairesel Fiksatör Sistemi ile 10. Teknoloji Ödülü organizasyonunda Büyük Ödül'ün sahibi olan Tuna Medikal, 835 milyon TL bütçeli proje ile karmaşık kemik eğriliklerinin tedavisinde hekimlere büyük bir kolaylık sağladı. İthal rakiplerine karşı çok daha başarılı bir proje olan "Radyografik Navigasyon Sistemi", hem daha uygun fiyata satılırken hem de kamusal tasarruf sağlıyor. Bugüne kadar Türkiye'deki 4-5 hekim tarafından kullanılan uygulama, Tuna Medikal'in geliştirdiği ve kolay kullanılabilen sistem sayesinde birçok merkezde yaygınlaşmaya başladı. Sistem ithal ürünlere oranla her bir satış için 4 bin 500 dolar tasarruf sağlıyor.

FİRMALAR ÖDÜLLERİNİ ALDI

Törende ayrıca YENİ NESİL YÜKSEK PERFORMANS FREN HORTUMU VE TEST MAKİNESİ GELİŞTİRİLMESİ ile Teklas Kauçuk Büyük Ürün Ödülü'nü alırken, MİLİMETRE DALGA MALZEMEYE GÖMÜLÜ DALGA KILAVUZU ANTEN TASARIMI ile Meteksan SAV Orta Ürün Ödülü'nü, DENİM SEKTÖRÜNDE KUMLAMA YERİNE LAZER TEKNOLOJİSİ ile LST Lazer küçük ürün Ödülü'nü ve 6 KW NANOSANİYE ATIMLI FİBER LAZER SİSTEMİ ile de FİBERLAST  Mikro ürün Ödülü'nü aldı. MANDIRA ÇİFTLİKLERİNDE VERİMLİLİĞİ VE KALİTEYİ ARTIRICI OTOMASYON SİSTEMİ ile TRIODOR Büyük Süreç Ödülü'nü alırken "GÜNEŞ ENERJİSİNİ YÜKSEK VERİMLE ISIYA DÖNÜŞTÜREN NANOKAPLAMALARIN RULODAN RULOYA SÜREKLİ ÜRETİMİ" ile SELEKTİF TEKNOLOJİ ise Mikro- Küçük-Orta Süreç Ödülü alanında ödülün sahibi oldular.

10. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ'NE REKOR BAŞVURU

Süreci 13 Eylül 2011 tarihinde başlayan 10. Teknoloji Ödülleri kapsamında 192 adet ön başvuru alındı. Bu rakam, 9. Teknoloji Ödülleri'nde alınan başvurudan sonra 1998 yılından itibaren alınan en yüksek başvuru rakamı. Değerlendirme sonunda 27 proje finale kaldı. Projelerin 20'sı ürün, 7'si ise süreç odaklı Ar-Ge ve yenilik projeleri. Finalist projelerin yüzde 33'ü makine imalat, yüzde 22'si bilişim, yüzde 18.'i malzeme-metalurji ve yine yüzde 18.'i elektrik-elektronik sektörlerinden oluşuyor. Projelerin yüzde 59'u mikro ve KOBİ, yüzde 41'i ise büyük firma ölçeğinde. Öncelikli amacı, Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları teşvik etmek olan Teknoloji Ödülleri, şirketlerin başarı öykülerini toplumun gündemine taşıyarak başarının altına imza atan şirketleri teşvik etmeyi, toplumda araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilikçilik konusunda farkındalık yaratmayı ve diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedefliyor.

14 YILDA TOPLAM 674 BAŞVURU YAPILDI

"Teknoloji Ödülleri Programı"; TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda yaratıcı, yenilikçi, teknik mükemmeliyete ve rekabet özelliklerine sahip ürün ve süreçleri değerlendirerek ödüllendirmek amacıyla 1997 yılında oluşturuldu. İlki 1998 yılında verilen Teknoloji Ödülleri kapsamında bugüne kadar 674 başvuru alınırken, bugüne kadar 8 şirket Büyük Ödül, 31 şirket Başarı Ödülü, 11 şirket Jüri Özel Ödülü ve 1 araştırma merkezi ile 1 araştırmacı Onur Ödülü'nü almaya hak kazandı. Teknoloji Ödülleri; ülkemizde "Ar-Ge" farkındalığının yaratılması, küresel boyutta rekabet edebilirliğimizde ve gelişmemizde Ar-Ge'nin öneminin anlaşılması, Ar-Ge altyapıları, destek mekanizmaları ve insan gücü konusunda işbirlikleri doğurmaya katkısı açısından önemli bir platform.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Teknolojide Tren Kaçarsa, Yakalamak Çok Zor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement