Tel, tül üzerinde sanata dönüşüyor - - Son Dakika
Güncel

Tel, tül üzerinde sanata dönüşüyor -

Tel, tül üzerinde sanata dönüşüyor -

Bartın'da 17. yüzyıldan beri ev hanımlarının vazgeçilmezi haline gelen tel kırma sanatında tül ve kumaşlar, teli binlerce kez kırarak oluşturulan motiflerle el emeği göz nuru eserlere dönüşüyor.

13.07.2014 12:23

SELİM BOSTANCI - Bartın'da 17. yüzyıldan beri ev hanımlarının vazgeçilmezi haline gelen tel kırma sanatında tül ve kumaşlar, teli binlerce kez kırarak oluşturulan motiflerle el emeği göz nuru eserlere dönüşüyor.

Asma Mahallesi'nde 17. asırda "Katip Kızı" lakaplı Ağaçkıranlardan Hatice Hanım tarafından yapıldığı tahmin edilen tel kırma, perde, yastık, karyola, masa ve sehpa örtüsünün yanı sıra şal, fular, çanta, terlik, ayakkabı, kemer, kravat, damat kuşağı, gelinlik ve kınalık ve elbiselere işleniyor.

Asırlardır genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmezi, siyah ve kırmızı kumaş ya da tülün kasnağa gerilerek telin işlenmesiyle oluşturulan çeşitli motifler, "kaymaktabağı, bağdagül, asma yaprağı, mihrap, değirmentaşı ve kemerköprü" gibi geleneksel desen adlarıyla anılıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin de satın aldığı masa ve sehpa örtüsü ile başörtüsü şeklinde tasarlanan tel kırma işlemeli şallar da vazgeçilmez aksesuarlar arasında bulunuyor.

İllerdeki iş yerleri ve internet aracılığıyla "Bartın tel kırması" adıyla satılan ürünlere ilgi her geçen gün artıyor.

- "Kadınlar, aile bütçesine katkı sağlıyor"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, AA muhabirine, tel kırmanın, kentteki kadınların en önemli geçim kaynaklarından birini teşkil ettiğini, yüzyıllardır genç kızların çeyizleri arasında vazgeçilmez el sanatı ürünü özelliğini koruduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, 2004'de NATO Zirvesi dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret eden eski ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush'a hediye etmesiyle adı duyulan tel kırmanın, 2010 yılında da Türk Patent Enstitüsü tarafından "Bartın Tel Kırma İş" adıyla tescillendiğini anlatan Dursun, şöyle konuştu:

"Yerli ve yabancı turistlerden talep gören tel kırma, son yıllarda farklı illerde de yapılıyor. Birçok ilde açılan kursta, bayanların bu sanatı 'Bartın Tel Kırması' adıyla öğrenmesi bizi mutlu ediyor. Müdürlük olarak tel kırmanın Bartın'da ortaya çıktığını belgelemek ve ilimize özgü sanat olarak korumak amacıyla yaptığımız başvuru üzerine Türk Patent Enstitüsünden patentini aldık. Ürünlerimiz, 30-700 liraya satılıyor. Tabii bu, talep edilen modellere göre birkaç bin lirayı da buluyor. Kadınlarımız tel kırmayla aile bütçelerine önemli katkı sağlıyor."

Belediye Başkanı Cemal Akın da kent kimliğini ortaya çıkarmak, ev hanımlarının el emeği göz nuru işleriyle aile bütçelerine katkıda bulunmaları için Geleneksel El Sanatları Derneğini kurduklarını, derneğe üye 200'ü aşkın bayanın çeşitli tel kırma ürünlerinin kentteki teşhir salonlarında satıldığını aktardı.

Ev hanımı Sevinç Kabagöz de 20 yıldır tel kırma işi yaptığını, masa, sehpa, başörtüsü, şal şeklinde tasarladıkları ürünleri derneğin Yalı mevkisi ile belediye bahçesindeki teşhir salonunda sattıklarını dile getirdi.

Ev hanımı Sevinç Kabagöz röp

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tel, tül üzerinde sanata dönüşüyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement