Türkiye'de Telekomünikasyon Sektörü'nde tam rekabetin gelişmesi ve sektördeki şirketlerin verimliliklerini artırması için hizmet veren Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği'nin (TELKODER), Ankara'da gerçekleşen 9. Olağan Genel Kurulu önemli açıklama ve gelişmelere ev sahipliği yaptı. 14 yıldır ortaya koyduğu başarılı çalışmalarla telekomünikasyon sektörüne önemli katkılar sağlayan TELKODER'in genel kurul toplantısına, geçmişte çok sert mücadeleler de yaşadığı Türk Telekom'un CEO seviyesinde katılım göstermesi dikkat çekti.
TELKODER üyesi alternatif işletmecilerin yöneticileri başta olmak üzere; Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO'su Colman Deegan, Türk Telekom CEO'su Dr. Paul Doany ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Şener'in de katıldığı genel kurul toplantısı gündemi kapsamında ilgili şirketlerin yöneticileri, "Türkiye'de Elektronik Haberleşme alanında fiberin önemi" ve "Türkiye'de Elektronik Haberleşme alanında atılım için neler yapılması gerekir?" başlıkları kapsamında önemli açıklamalarda bulundular.
Ortak Altyapı Şirketi Türkiye'nin Gücüne Güç Katacak
TELKODER 9. Olağan Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye'nin 2023 vizyonu odağında telekomünikasyon sektörünün kritik alanların başında geldiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin gücüne güç katmak için telekomünikasyon işletmecilerinin ortak akılla bir araya geldiklerini belirtti. Devletin desteğinin de sağlanmasıyla 2017 yılında sektör ve ülke adına atılımlar yaşanacağına dikkat çeken Arıak, "Hem devlet kurumlarımızca hem de sektör uzmanları tarafından hesaplandığında, yüksek hızda internet ve 4.5G ile sonrasındaki 5G hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için kritik önem taşıyan fiber altyapının en azından 4 kat artırılması gerekiyor. Bu yatırımı da ayrı ayrı şirketlerin yapması durumunda 15-16 milyar dolarlık büyük bir yatırım kaynağı gerekiyor. Ancak şirketler bir araya gelerek bu yatırımı ortak olarak yaptıklarında yatırım maliyeti 4-5 milyar dolar seviyesine kadar düşüyor. İşte bu noktada TELKODER olarak Türkiye'nin geleceğini de düşünerek sorumluluk aldık ve sektörün önemli işletmecilerini Ortak Altyapı Şirketi çatısı altında toplamaya odaklandık. Devletimizin de verdiği desteğin somut sonuçları olarak da gerekli yasal düzenlemeleri 2017 yılında hızlıca çıkartarak önümüzü açacağına inanıyoruz" dedi.
Türk Telekom ile Diyalog İçinde Olunacak
Ortak Altyapı Şirketi kurulması için çalışmaların hızlı biçimde sürdürüldüğünü belirten Arıak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin altyapıdaki kaderini değiştirmek hedefiyle yola çıktık. Bu altyapı işletmeciler kadar Türkiye için de önemli. Burada fiber altyapı konusunda sorunları çözmek için sektör kendisi harekete geçti. Bu çapta bir ortak davranış ilk defa oluyor ve bu hareket altyapının çoğuna hakim olan Türk Telekom'u da kesinlikle dışlamıyor. Türk Telekom'un bu şirkette yer almasa dahi kendi altyapısını diğer işletmecilere açıp kullandırmasını ve bundan sonra da yapılacak yatırımlarda da bizimle diyalog içinde olmasını bekliyoruz. Sektörün ve ülkenin menfaatlerini gözeterek kendi irademizle başlattığımız bu harekete hükümetimiz ve ilgili kurumlarından da tam destek görüyoruz. Onlara da çok teşekkür ediyoruz. Burada TELKODER olarak bizim 14 senede öğrendiğimiz bir şey var. Altyapı konusundaki sorunların çözümü bazı şartlara bağlı. Bir işletmecinin diğer işletmecinin elindeki altyapıyı da kiralayabilmesinin yolunun açık olması lazım ve yeni altyapı yapabilmesinin de önünün tıkanmaması gerekiyor. Aynı anda bu iki yol açık olursa yeni yatırımları en ekonomik şekilde yapabiliriz".
Altyapıda Ortaklığı, Vatandaşa Hizmette Rekabeti Destekliyoruz
TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon şirketlerinin mevcut altyapılarını bir kıskançlık duygusu olmadan birbirlerine kullandırması gerektiğini ve böylece atıl kapasite kalmayacağını öngördüklerini belirterek konuşmasını şöyle tamamladı: "Gerekli olan yeni yatırımları mükerrer olarak yapmayalım. Aynı sokağa bir işletmeci girerse tüm işletmeciler girmiş gibi olsun, aynı altyapıyı eşit şartlarda kullanalım ve böylece herkes faydalansın diyoruz. Eski ve yeni altyapıları ortak kullanırken, vatandaşa verilecek hizmette yarış olsun, rekabet olsun istiyoruz. Dolayısıyla Ortak Altyapı Şirketi, işletmecilerin vatandaşa ulaşması için yol yapacak ve üzerindeki otomobile, otobüse, kamyona karışmayacak. Amacı tamamen işletmecilere altyapıyı sağlamak olacak. Öte yandan, bu iş birliği modeli başarılı olabildiği takdirde yine Türkiye'yi güçlendirecek başka yapılar, yatırımlar gelecek. Bu noktada ortak çalışma kültürünü de geliştirmiş olacağız."
Son Dakika › Güncel › TELKODER 9. Olağan Genel Kurulu... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?