''Teröristlere Karşı Yılmayacağız'' - Son Dakika
Güncel

''Teröristlere Karşı Yılmayacağız''

\'\'Teröristlere Karşı Yılmayacağız\'\'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakan John Kerry ile Çırağan Sarayı'nda bir araya geldi.

07.04.2013 13:02  Güncelleme: 13:32

Kerry'nin konuşmasından konu başlıkları şöyle:

- Çok cesur bir diplomat hanımımızı ne yazık ki Afganistan'daki saldırıda kaybettik. Şimdi bu trajediye baktığımızda, farklı değer yargıları geriyoruz. Bir yanda idealist bir kadın var. Sabahları okullara kitap taşıyor. Öte yanda, Taliban bu eğitim ulaşımını engellemeye çalışıyor. Bunlar hiç tanımadıkları insanları korkakça öldüren teröristlerdir.

- Teröristlerin bu gösterdiği nihilizm, bu korkaklık, çocukları toprağın altına götürüyor. Dün terörizmin en korkunç yüzlerinden birini gördük. Ancak zaman içinde göreceğiz ki, Amerika korkak teröristlere karşı susmayacaktır. Bunu kendi insanlarımızı tehlikeye atarak yapıyoruz.

- Bu trajedinin geriye bıraktıklarının neler yapacağını önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Başkaları geleceği karartmaya çalışsa da, biz aydınlatmaya decam edeceğiz.

- Türkiye'ye bir önceki ziyaretimden beri kısa bir zaman geçti. Ancak barış için bu görüşme gerekli. Sayın başbanımız Obama adına ortaya koyduğunuz işbirliği için teşekkür ediyorum.

- Türkiye'nin barış sürecindeki gayretlerini takdir etmeliyiz. PKK'nın silah bırakma sürecini örnek bir şekilde yönetiyorsunuz.

- Önümüzde zor bir süreç var. Ancak biz inanıyoruz ki, kalıcı bir barış sağlanacaktır.

- Türkiye'nin yeni anayasasının barışı ve demokrasiyi sağlayacağına inanıyoruz.

- Türkiye ve Amerika, Suriye konusunda işbirliğine devam edecektir. Suriye dostlarından

oluşan çekirdek bir grubun bir araya gelmesine karar verdik.

- Sayın Obama'nın ve benim, sayın Erdoğan ve Netanyahu arasındaki görüşmelerin olumlu

olmasından memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

- Sayın bakan (Davutoğlu), sizin diplomasi konusundaki yaratıcılığınız ve enerjinizi de tebrik

ediyorum.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Afganistan'da gerçekleşen saldırı ile ilgili Amerika'ya

taziye mesajları verdi.

Kerry'e gazetecilerin sorduğu sorulara getirdiği yorumlar ise şöyle:

- İran'da sadece konuşarak bu müzakereleri sürdürmek mümkün değil. Bizim isteğimiz

diplomatik bir sonuç bulmak. Ancak bu İran'ın seçimi. Eğer nükleer konusunda bir çözüm

bulunacaksa, dünyada bunu barışçıl yollarla yapanlar var. Ancak İran, uluslararası camiadan

hızla kopuyor. Biz İran'a şunu diyoruz: Eğer nükleer programınız barışçılsa, bunu göstermeniz

gerekiyor. İşte bunu bekliyoruz biz İran'dan. Tabii şu an İran'da seçim süreci ve bu da İran'ın

politikasını karmaşıklaştırıyor. Ancak sayın Obama, sonsuza kadar bu sürecin böyle devam etmeyeceğini biliyor.

- İsrail ile Türkiye ile sürecin normalleşmesi için tazminatın ödenmesi ve karşılıklı elçilerin yeniden gönderilmesi lazım. Sayın bakan, kendilerinin Türkiye olarak hiçbir şekilde olumsuz bir adım atılmayacağını bana söyledi. Bu süreç hakikaten kendilerinin çok sıkı çalıştığı bir dönem oldu. Ve Türkiye'nin, İsrail'in ve ABD'nin başkanları bir araya gelip belirli bir tavır koydular. Kendilerinin ülkelerinde belirlediği bir tavır olabilir tabii. Ancak ortak bir duruş belirlediler.

Davutoğlu ise, Filistin'deki ambargonun kalkması konusuna vurgu yaptı:

- Türkiye, Filistin'deki ambargonun kalkması konusunda ilkeli bir politikayı takip etmiştir. Sürece katkıları dolayısıyla sayın Kerry'e ve sayın Obama'ya teşekkür ediyoruz. Bu konuda duruşumuzu sürdürecek ve Gazze'deki ambargonun kalkması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Kerry, Suriye ile ilgili askeri soruları cevapladı:

- Sayın Davutoğlu ile ben Suriye konusunda çok net bir konuşma yaptık. Esed rejiminden geleceğe nasıl geçiş yapılabileceği konusunda, hem Türkiye hem de ABD son derece kararlı. Bu sürecin en az acılı ve en hızlı şekilde olması için çalışıyoruz. Önümüzdeki haftalarda durum biraz daha netleşecektir. Sayın Davutoğlu ve ben, çekirdek bir kurul oluşturmak konusunda mütabık kaldık. Ben bu sürecin başarıya ulaşacağı konusunda umutluyum. Ancak Esed'in baskılarını ortadan kaldırmak konusunda son derece kararlıyız. Biz Esed'in yaptıklarını sadece oturup seyretmeyeceğiz tabii ki.

- Şunu söyleyebilirim, Türkiye çok farklı şekillerde barış sürecine katkıda bulunabilir. Örneğin Mavi Marmara konusunda çok net bir tavır sergiledi. Tabii bu ambargonun kalkmasının ekonomik boyutu da var. Gazze biraz daha zorlu ancak Türkiye dönüşüme çok büyük katkılarda bulunabilir. Türkiye'nin sesi, uluslararası camia için de çok önemli. Örneğin PKK konusunda belirli bir tavır ortaya konuldu ve barış sürecinde de inanıyoruz ki sağlam bir duruş sergilenecek.

Davutoğlu, Ortadoğu'daki düzen konusunda şunları söyledi:

- Filistin'in 1967 sınırlarına dönmesi gerekmektedir. Ortadoğu'da bir düzen sağlanacaksa, Filistin'de düzenin sağlanması gerekmektedir. Hepimizin temel hedefi çok kültürlü bir Ortadoğu'da barış içinde yaşamaktır. Bunlar birbirine zarar veren hedefler değil, birbirini tamamlayacak hedeflerdir.

- Bugün karar verdiğimiz çekirdek grup toplantısında da, asıl hedefimiz barış ve istikrar içinde bir Suriye'yi yeniden inşa etmektir.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel ''Teröristlere Karşı Yılmayacağız'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement