"İhracatı destekleyip büyüme oranlarını yeniden belirleyelim"
Küçükçalık, Türkiye ekonomisinin de sürdürülebilir ve güçlü bir yapıya kavuşması için sanayinin ve ihracatın desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek "Çin'in yaptığı gibi ülkemizde yeni ve güçlü bir büyüme oranı belirlenerek, bu hedeflerin tutturulması için gereken tüm önlemler alınmalıdır" dedi.
Dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olan Çin, beklenen ihracat ve büyüme rakamlarına ulaşamayınca, son iki ayda ikinci defa devalüasyona gitti. Çin ekonomisindeki küçülme ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık,"Genel bir ekonomi felsefesi olarak 'Çinliler çalışsın, dünya baksın' düşüncesiyle hareket eden Çin Hükümeti, büyüme hızını düşürmemek amacıyla birçok girişimde bulunuyor. Çin Merkez Bankası, son dönemlerde gelen kötü ekonomik verilerin ardından yuanı (Çin'in para birimi) ardı ardına iki defa devalüe ederek, son üç yılın en düşük seviyesine indirdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilerde, Çin ihracatının, talebin düşmesiyle beraber oldukça gerilediği görülmüştü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, bu yıl gözle görülür bir yavaşlama yaşarken, bazı ekonomistler Çin'in 2015 yılı hedefi olan yüzde 7'nin oldukça altında büyüyebileceğini tahmin ediyor. Çin Hükümeti de bu noktada büyüme hedeflerini tutturabilmek adına devalüasyon da dahil olmak üzere pek çok girişimde bulunuyor."
Güçlü Sanayi - Güçlü Ekonomi - Güçlü Devlet
Güçlü sanayiye sahip olmayan ülkelerin, ekonomik anlamda kırılgan olduğunu belirten Küçükçalık "Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'da yer alan diğer pek çok ülkenin de ekonomik anlamda sıkıntı yaşamasının altında, yine güçlü bir sanayiye ve buna bağlı olarak istihdama sahip olmaması yatıyor" şeklinde konuştu.
Yaşar Küçükçalık, dünyanın tüm güçlü ekonomilerine bakıldığında sanayinin ön planda olduğunu görmenin mümkün olduğunu belirtti. Küçükçalık konuyla ilgili "Ülkemiz ekonomisi açısından bakıldığında da var olan üretim gücünü arttırarak koruyabilmek büyük önem taşıyor. Yerli sanayimizi geliştirmek adına atılacak olumlu adımlar büyük önem arz etmekte. Çin, yüzde 4 civarında bir devalüasyon gerçekleştirerek kendi üreticisini korumak anlamında önemli bir girişimde bulundu. Ülkemizde de, yerli sanayinin korunması ve gelişmesi adına her türlü önlem alınmalıdır. Ülkemizin ekonomik anlamda sürdürülebilir ve güçlü bir yapıya kavuşması için sanayinin ve ihracatın desteklenmesi gerekmektedir. Çin'in, ekonomisi için belirlemiş olduğu, yüzde 7'lik büyüme hızına ulaşmak için aldığı önlemlere bakarak, ülkemizde de yeni ve güçlü bir büyüme oranı belirlenerek, bu hedeflerin tutturulması için gereken tüm önlemler alınmalıdır" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Tetsiad, Türkiye'ye Çin'i Örnek Gösterdi: - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?