Teyzesi Gönüllü Donör Oldu - Son Dakika
Güncel

Teyzesi Gönüllü Donör Oldu

Teyzesi Gönüllü Donör Oldu

Van'da hemşire, 20 yaşındaki Refia Çakar, karaciğer nakli olması gereken 6 aylık yeğeni Muhammed Asım Berber'e hayat vermek için gönüllü donör oldu.

08.05.2013 11:46

Van'da hemşire, 20 yaşındaki Refia Çakar, karaciğer nakli olması gereken 6 aylık yeğeni Muhammed Asım Berber'e hayat vermek için gönüllü donör oldu. Anne ve babası donör olamayan yeğenine can vermek için tereddüt etmeyen Çakar, "Yeğenimi kurtarabileceksem karaciğerimi vermemem insanlık dışı. Vermek istemeyenler dini çıkış yolu olarak kullanıyor, oysa organ bağışı dinimizce caiz" dedi.

Ankara'da oturan, İlahiyat Fakültesi mezunu olup Kuran Kursu öğretmenliği için atama bekleyen 26 yaşındaki Sümeyye Berber ile matematik mühendisi Yasin Selçuk Berber'in minik oğulları Muhammet Asım Berber, 19 Ekim 2012'de dünyaya geldi. Normal doğumla dünyaya gelen Berber, solunum sorunları nedeniyle 20 gün yenidoğan yoğun bakımda kaldı. Solunum sorununun yanında sarılık da olan Asım bebek, ışın tedavisi gördü. Ancak, beyaz dışkı yapması doktorları şüphelendirdi, taburcu olduktan sonra Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde takip edilmeye başlanan bebekte sarılığın geçmemesi üzerine biyopsi yapıldı. Doğuştan safra yollarının gelişmediği (bilier atrezi) belirlendi. Henüz 48 günlükken bebeğine 'Kazai operasyonu' yapıldığını belirten anne Sümeyye Berber, şunları anlattı:

"Oğlum daha iki aylık bile olmamıştı. Kurtuluşunun karaciğen naklinde olduğu söylendi. Bizi İzmir'e; Kent Hastanesi'ne sevk ettiler. 2 Ocak'ta İzmir'e geldik. Bebeğim 3.5 kilo, 2.5 aylık olmuştu ama kilo almıyordu. 4 kilo bile değildi. Çocuk Gastroloğu Doç. Dr. Çiğdem Arıkan ve Doç. Dr. Murat Kılıç Asım, nakil için biraz daha büyümesi gerektiğini söyledi ve özel beslenme programına alındı. İzmir'de ev tuttuk, Asım'ı doktor kontrolünde nakile hazırladık. Asım 6 aylık olunca, 6.5 kiloya çıktı. Nakil için hazır. Anne baba olarak uygun çıkmayınca donör olamadık. Babaannesi gönüllüydü, yaş itibariyle uygun görülmedi. 4 kız kardeşiz. İlk olarak hemşire kardeşim Refia'ya durumu anlattım. Bir an bile tereddüt etmedi. Tetkikler sonucu da uygun çıktı. Kardeşim, 'Teyze; anne yarısı demektir' sözünü doğru çıkartırcasına hemen gönüllü oldu. Bizim çaresizliğimize o ilaç oldu. Oğluma ikinci hayatın kapılarını açacak, ona minnettarız. Şu anda operasyon arifesindeyiz, büyük heyecan içindeyiz."

Van'ın Gevaş ilçesi Devlet Hastanesi'nde 1.5 yıldan bu yana görev yapan hemşire teyze, 20 yaşındaki Refia Çakar, yeğenine donör olarak bir insanlık görevi yaptığını söyledi. Karaciğeri iflas eden Asım bebeğe hayat verecek olmasının mutluluk ve huzurunu yaşayan Refia Çakar, şöyle konuştu:

"Bir sağlık çalışanı olarak organ nakli- bağışı konularında bilinçliyim. Ama bir gün bir yakınımın ihtiyacı olabileceği, ona donör olabileceğim hiç aklıma gelmezdi. Yeğenim Asım için karaciğer nakli kararı alındığında, ablam arayıp anneme sormuş. Bir an bile düşünmedim, gönüllü oldum. İnşallah yeğenim kurtulur. Tek isteğim onun sağlığına kavuşması. Yeğenimi kurtarabileceksem karaciğerimi vermemem insanlık dışı, bence. Ben bunu insanlık görevi olarak görüyorum. Vermek istemeyenler dini çıkış yolu olarak kullanıyor, oysa organ bağışı dinimizce caiz."

Refia Çakar ve minik yeğeni Asım Berber, önümüzdeki günlerde İzmir Kent Hastanesi'nde Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından nakil operasyonuna alınacak. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teyzesi Gönüllü Donör Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement