Trabzon'da Köylü Kadınlar İkinci Belgesellerini Çekti - Son Dakika
Güncel

Trabzon'da Köylü Kadınlar İkinci Belgesellerini Çekti

Trabzon\'da Köylü Kadınlar İkinci Belgesellerini Çekti

Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup kadın, "Karadeniz Kadiniyuk Haklarumuzun Peşindeyuk" adlı bir belgesel film çekti.

07.03.2013 10:58

Trabzon'un Tonya ilçesine bağlı Kaleönü köyünde yaşayan bir grup kadın, "Karadeniz Kadiniyuk Haklarumuzun Peşindeyuk" adlı bir belgesel film çekti. Belgesel ekibinin kameramanı, yönetmeni ve sesçisi de köylü kadınlardan oluştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından bu sene 3'cüsü gerçekleştirilen 'AB- Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali' için bir araya gelen köylü kadınlar bir ilke imza attı. Etkinlik kapsamında oluşturulan Belgesel Film Atölyesi'ne katılan Tonya'ya bağlı Kaleiçi köyünde yaşayan kadınlar, kendi hayatlarını filme aldı. Filmin yönetmenliğini köylü kadınlardan 71 yaşındaki Hanife Baykan, sesçiliğini 72 yaşındaki Sebahat Şanlı ve kameramanlığını da 45 yaşındaki Ayşe Uzun Yağız yaptı. Yönetmen Deniz Yeşil'in verdiği eğitim sonrası Kaleönü köyü ve Tonya ilçe merkezinde 2 gün süren çekimlerin tamamını köylü kadınlar gerçekleştirdi. Belgesel çekimi sırasında kadınlar, ilçe merkezindeki bir kahveyi de bastı. Kadınlar, kahvehanede oyun oynayan erkeklere tepki göstererek, "Eşleriniz, kızlarınız, kardeşleriniz tarlada, ahırda, evde çalışırken siz burada oyun oynamaya utanmıyor musunuz" dedi. Baskını şaşkınlıkla karşılayan erkeklerden biri belgesel çekimi yapan kadınlara "Hala sen git işine bak" derken, bir diğeri de "İşimiz yok, başka ne yapalım ki" karşılığını verdi.

Belgesel filmin sesçisi Sebahat Şanlı, gecen yıl biraz zorlandıklarını ancak bu yıl daha iyi bir film çektiklerini söyleyerek, "Elimdeki mikrofonla film çekiyorum. Geçen yıldan daha rahat oldu bu filmin çekimleri. Bu yıl kahveyi basarak erkeklere 'Niye burada oturuyorsunuz, neden hanımlara yardımcı olmuyorsunuz, bu kahvede ne işiniz var?' dedik. Onlara aslında bir dayak vurmamız lazımdı. Üçüncü filmi çekersek Tonya'yı da anlatmak isteriz. Çünkü bu ilçe yoksul, ineklerimiz para etmiyor" dedi.

İzleyicilere de seslenen Şanlı, "Bizim filmlerimizi izleyin, yeni filmlerimize devam edeceğiz. Bu gidişle Oscar'ı da alırız" diye konuştu.

Çekimlerde kameramanlık yapan Asiye Köksal ise, "Geçen sene sorularımızı kadınlara sorduk, bu sene de eşlerine yardım etmeyen erkeklere sorduk. Fakat erkekleri evlerinde bulamayınca kahveyi bastık. Film çekmek, ineklere bakmaktan, köy işleri yapmaktan kolay. Çekim yaparken hiç yorulmadık. Buradan sinemacılara sesleniyorum, onlar gelsin ineklerimize baksın, biz film çekeriz" şeklinde konuştu.

Film setinin en genci olan kameraman Ayşe Uzun Yağız, "İstedik ki erkekler çeksin ama beceremediler. Yine bizim başımıza patladı. Konuyu değiştirdik, biz çektik" diye konuştu.

Belgeselle ilgili bilgi veren yönetmen Deniz Yeşil, filmi Tonyalı kadınların çektiğini söyledi. Kendisinin köylü kadınlara sadece mikrofon ve kamera kullanımı ile nasıl röportaj yapılacağı hakkında bilgi verdiğini ve filmin kurgusunda destek olduğunu kaydeden Yeşil, "Geçen sene Tonya'da yaptığımız Film Atölyesi'nde kadınlara film nasıl çekilir onu öğrettik ve onlarla birlikte film çektik. Çok kısa zamanda bunu öğrendiler. İlk filmlerinde odaklandıkları konu kendi köylerindeki kadınların evlerini tek tek dolaşarak sorunlarını sormak olmuştu. İkinci yıl da Tonya'da Film Atölyesi yapalım dedik ama bu sefer köyün erkekleri öğrensin, onlar film çeksinler istedik fakat kadınlar eşlerine öğretmeye çalışırken baktılar ki olmayacak, yeniden bu işi biz yapalım dediler. Bende hep yanlarındaydım, erkeklerle konuştular. Gittikleri yerlerde erkekleri bulamayınca, 'Bunları nerede bulabiliriz? Kahvede bulabiliriz. Gidelim orada bir hesap soralım onlara' dediler. Keyifli bir film oldu" dedi.

TTSO AB Bilgi Merkezi organizasyonuyla Karadenizli kadınların çektiği belgesel filme ilişkin bilgi veren TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz ise, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Trabzon Sinema Derneği (SİNEZON), Kadın Erkek Birlikte Sosyal Eşitlik Derneği (KEBSED), Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği (KARKAD-DER) ve Belgesel Sinemacılar Birliği'nin de desteğiyle kadın filmlerine ağırlık verdiklerini söyledi. Karbuz, festival kapsamında oluşturdukları Belgesel Film Atölyesi'yle de Karadeniz kadınının üretken, girişimci ve becerikli yanlarına vurgu yapmayı amaçladıklarını belirterek, "Bu çalışma, TTSO AB Bilgi Merkezi'nin bu yıl 3.'sünü düzenlediği Avrupa Birliği-Türkiye Belgesel Kadın Film Festivali etkinlikleri kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikte çekimleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilgili haftada yaptık. Yaşlı teyzeler ellerine mikrofon ve kamera alıyorlar, film çekmeye hazırlanıyorlar. Kendilerini anlatıyorlar. Avrupa Birliği'nin temel önceliklerinden birisi, kadın-erkek eşitliğini sağlamak. Bu anlamda Trabzon'da kurulu bulunan bir merkez olarak bu mesajı bölgemize vermek istedik. Mesajımızın temeli Karadeniz insanının geleneğinde de olan kadın-erkek eşitliği vurgusunu öne çıkarmak" şeklinde konuştu.

Trabzon'daki Lara Sineması'nda 8 Mart akşamı saat 19.00'da köylü kadınların çektiği filmin galası ile başlayacak olan ve 3 gün sürecek olan 3. AB-Türkiye Karadeniz Kadın Belgesel Film Festivali'nde Türkiye ve Avrupa yapımı belgesel filmler Trabzonlularla buluşacak. Etkinlikte tanınmış Alman belgesel filmci Martina Priessner de 10 Mart Pazar günü takipçileriyle bir söyleşi gerçekleştirecek. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Trabzon'da Köylü Kadınlar İkinci Belgesellerini Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement