Trafik Hayattır'dan Bayram Tatili İçin Uzun Yol Güvenliği Önerileri - Son Dakika
Güncel

Trafik Hayattır'dan Bayram Tatili İçin Uzun Yol Güvenliği Önerileri

Doğuş Otomotiv, trafik güvenliği bilincinin ve trafikte saygı anlayışının yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirdiği Trafik Hayattır kurumsal sorumluluk platformu kapsamında çalışmalarına devam ediyor.

03.08.2013 11:39

Rahat kıyafetler ve düz ayakkabıları tercih edin sık sık arabanızı havalandırın, bol sıvı için!

Bu amaçla, Ramazan Bayramı Tatili'nde, araçlarıyla uzun yola çıkacak sürücülerin güvenle gidecekleri noktalara ulaşabilmeleri için trafikte güvenlik önlemlerine dikkat çeken bir çalışma hazırlandı.

Trafik Hayattır projesi kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri desteği ile hazırlanan uzun yolda trafik güvenliği önlemleri bilgi broşürü, Bayram Tatili boyunca IDO'nun da desteğiyle IDO Yenikapı İskelesi'nde araç sahipleriyle paylaşılacak.

T.C Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre 2012 yılı Ramazan Bayramı Tatili'nde, toplam 1841 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 74 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 61 kişi de yaralandı. 2012 yılı Ekim ayında kutlanan Kurban Bayramı'nda ise 76 kişi hayatını kaybetti ve 4 bin 129 kişi yaralandı. Trafik Güvenliği uzmanları, karayolunda gerekli önlemler alındığında ve sürücüler başta aşırı hız ve hatalı sollamalar olmak üzere, trafik kurallarına uyulduğunda ve basit önlemler alındığında, bu kazaların önüne geçilmesinin mümkün olduğunda hem fikir...

Uzmanlara göre, bu önemler, yola çıkmadan, yolculuk esnasında ve molalarda olmak üzere 3 bölümde sıralanabiliyor.

YOLCULUK ÖNCESİ

- Aracınızın genel bakımını yaptırmadan yola çıkmayınız.

- Aracınızın lastik basıncının ve diş derinliklerinin uygun olmasına dikkat ediniz. Uygun olmayan (az ya da çok) lastik basıncı aracınızın yol tutuşunu olumsuz etkileyecektir.

- Aracınızın içerisinde dikkatinizi dağıtacak eşyalar bulundurmayınız, ani frenlerde zarar verici durumların ortaya çıkmasını engellemek için, araç içindeki tüm eşyaları sabitleyiniz.

- Yolculuk boyunca, direksiyon başında sizi rahat ettirecek ince, hafif ve pamuklu kıyafetleri tercih ediniz. Çocuklarınıza rahat ve hava alan kıyafetler giydiriniz.

- Pedalları daha iyi kavramanızı sağlayacak ince ve düz tabanlı rahat ayakkabıları giyiniz. Topuklu ve kaygan tabanlı ayakkabılardan kaçınınız.

- Saatte sadece 50 kilometre hızla giden bir araçtaki 20 kilogram ağırlığında bir çocuk, ani fren anında, 500 kilogram ağırlığa eşit bir hızla ileriye doğru fırlar. Taşıt içerisinde çocuklar sadece arka koltukta, kendi boy ve kilolarına uygun çocuk koltuklarında oturmalıdır.

YOLCULUK SIRASINDA

- Ön ve arka koltuklarda emniyet kemerinizi mutlaka takınız.

- Aşırı sıcaklarda araç içinde bol bol sıvı tüketiniz.

- Uzun yolculuklarda her iki saatte bir mola veriniz. Mola esnasında, mutlaka araçtan ininiz ve yüzünüzü yıkayınız. Yorgun olduğunuzu hissettiğiniz an da mola vermelisiniz.

- Hareketli bir araç içinde olduğunuz her an emniyet kemerinizi takılı tutunuz.

- Yol çalışması olan alanlarda trafik işaret ve işaretçilerine daha fazla dikkat ediniz.

- Hızınız arttığında durma mesafesinin de arttığını unutmayınız.

- Cep telefonu ile konuşurken kaza yapma riski normal sürüşten 4 kat daha fazladır. Konuşma bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza yapma olasılığı normalden 5 kat fazladır.

- Seyir esnasında öndeki aracı hızınıza, yol ve hava şartlarına uygun mesafeden takip ediniz. Normal şartlar altında takip mesafesi hızın metre cinsinden değerinin yarısıdır (hız= 90 km/s ise takip mesafesi en az 45 metre olmalıdır.)

- Aracınızda klima olsa dahi aralıklarla camınızı açarak, araç içerisine temiz hava girmesini sağlayınız.

- Yol boyunca kısa farlarınızın açık olması, aracın diğer sürücüler tarafından daha kolay farkedilmesini sağlar. Unutmayın GÖRMEK KADAR GÖRÜLMEK DE ÖNEMLİDİR.

MOLALARDA

- Her molada, lastik basıncını ve fren sistemlerini kontrol ediniz.

- Kapalı bir araç içerisinde ısı derecesi her 15 dakikada 15-20 derece artar. Mola sırasında çocuğunuzu 1 dakikalığına bile olsa araçta yalnız bırakmayınız.

- Park halindeyken aracınızı kilitli tutunuz ve çocuğunuzun araca erişimini mutlaka engelleyiniz.

- Mola sıralarında ağır yemeklerden kaçınınız.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Trafik Hayattır'dan Bayram Tatili İçin Uzun Yol Güvenliği Önerileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement