Transdinyester sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerin ertelenen ikinci turu Viyana'da yapıldı. Görüşmelerde, üçüncü tur müzakerelerin 17-18 Temmuz'da yapılmasına karar verildiği açıklandı.
Viyana'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) binasında dün başlayan ve 5+2 formatında sürdürülen müzakereler bugün sona erdi.
AGİT, Moldova, Transdinyester, Rusya, Ukrayna, ABD ve AB temsilcilerinin katıldığı müzakerelerin ardından basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Transdinyester Başmüzakerecisi Nina Shtanski, AGİT Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, AGİT Genel Sekreterliği'nden Tatyana Baeva, AGİT Moldova Misyonu Başkanı Büyükelçi Jennifer Brush ve Moldova Başmüzakarecisi Eugen Carpov katıldı.
Müzakerelerin başkanlığını yapan AGİT Transdinyester Çözüm Süreci Özel Temsilcisi Büyükelçi Radojko Bogojeviç, tarafların yapıcı bir müzakere süreci yürütmelerine rağmen Transdinyester bölgesindeki sorunun devam ettiğini ve insanların mağdur olmaya devam ettiğini söyledi.
Tarafların müzakerelerde pozitif tutum sergilediğini kaydeden Bogotoviç, uzmanlar ve siyasal düzeyde sorunun çözümü için tarafların çabalarını artırması gerektiğini ifade etti. Taraflar arasında 19-20 Haziran'da Almanya'nın Bavyera eyaletinde güven inşa etmeyi amaçlayan bir konferans düzenleneceğini aktaran Bogoteviç, bir sonraki müzakerelerin 17-18 Temmuz'da Viyana'da yapılacağını bildirdi.
Transdinyester Başmüzakerecisi Nina Shtanski ise acele yapılacak bir anlaşmanın çözüm yerine çözümsüzlük doğuracağını belirterek, Transdinyester tarafının bir anlaşma yapmaya zorlanamayacağını söyledi. Ekonomik ve siyasi yaptırımlarla karşı karşıya olduklarını belirten Shtanski, "AB ile Moldova arasında Ortaklık Anlaşması imzalanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Negatif etkisi olacağını düşünüyorum. Ekonomik, toplumsal ve siyasal sorunlar çözülmeden ve diyalog kurulmadan böyle bir şeyin olması kabul edilemez" diye cevap verdi.
Moldova Başmüzakarecisi Eugen Carpov ise Moldova'nın AB ile Ortaklık Anlaşması imzalamasının müzakarelere olumsuz etki etmeyeceğini savundu. Zaman kısıtlılığından dolayı bazı sorunların görüşülemediğini aktaran Carpov, müzakarelerin hiçbir ön şart öne sürülmeden devam etmesi gerektiğini söyledi.
Müzakerelerin 10-11 Nisan'da yapılması kararlaştırılan ikinci turunun ertelendiği duyurulmuştu.
Müzakarelerin, 27- 28 Şubat'ta yapılan birinci turunda taraflar, serbest dolaşım konusunda anlaştıklarını ve bir protokol imzaladıklarını açıklamıştı.
-Transdinyester sorunu-
Moldova içinde 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester'in, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor. Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmıyor.
Transdinyester'in bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında silahlı çatışmalar yaşandı. Çatışmalardan sonra ateşkes anlaşması imzalayan Moldova ile Transdinyester arasında 1993'ten bu yana sorunun çözümüne yönelik müzakereler sürdürülüyor.
Moldova, Transdinyester'in kendi toprakları olarak kabul edilmesini, Transdinyester ise ayrı bir devlet olarak tanınma istiyor. - Viyana
Son Dakika › Güncel › Transdinyester Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?