Tüflü Toprak Kabak Çekirdeği Üretimini Artırıyor - Son Dakika
Güncel

Tüflü Toprak Kabak Çekirdeği Üretimini Artırıyor

Tüflü Toprak Kabak Çekirdeği Üretimini Artırıyor

Kayseri ve Nevşehir, verimi artıran tüflü toprak yapısı sayesinde Türkiye'nin kabak çekirdeği üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiriyor.

16.10.2014 12:26  Güncelleme: 13:01

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri ve Nevşehir tüflü toprak yapısıyla, Türkiye'nin kabak çekirdeği üretim merkezi olarak ön plana çıkıyor. Volkanik bir dağ olan Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu oluşan tüflü toprak yapısına sahip bu iller Türkiye'nin kabak çekirdeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor.

Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Başkanı Metin Karalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru yemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeğinin ülke genelinde en fazla Kayseri'de üretildiğini bunun da uygun toprak yapısına sahip olmasından kaynaklandığını belirtti.

Kabak çekirdeğinin yetiştirilebilmesi için yumuşak toprak yapısına ihtiyaç olduğunu ifade eden Karalar, volkanik bir dağ olan Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün Kayseri ve bölgesine yayılarak, bölgenin toprak yapısını oluşturduğunu söyledi.

Karalar, tüflü toprağın suyu tutma özelliği sayesinde bölgede kabak çekirdeği üretiminin çok yüksek olduğunu vurguladı

Kayseri'de Erciyes Dağı eteklerindeki Tomarza ve Develi ilçelerinin kabak çekirdeği üretimi için en elverişli bölgeler olduğunu dile getiren Karalar, sert toprakta kabağın çok geç yetişmesi ve verimin düşük kalması nedeniyle Türkiye'de her bölgede yetiştirilemediğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013 yılında ülke genelinde 516 bin dekar alanda 36 bin ton çerezlik kabak çekirdeği üretildiğini belirten Karalar, şunları kaydetti:

"Kayseri, Nevşehir ve Niğde'de yaklaşık 26 bin tonluk üretimle Türkiye genelindeki üretimin yaklaşık 73'ü gerçekleştiriliyor. Bu üretimin büyük çoğunluğu da ilimize ait. 246 bin dekarlık alanla Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip ilimiz yıllık 14 bin tonluk üretimle de ülke genelindeki en fazla üretimi gerçekleştiriyor."

Üreticiden kilogramı 8-10 liradan alınan kabak çekirdeğinin fiyatının kuru yemişçilerde ve marketlerde 30 liraya kadar çıktığını belirten Karalar, bu ürünün çiftçiye hububata göre yüzde 150 daha fazla kar sağladığını vurguladı.

Ekim alanı ve üretim artıyor

2013 yılında Kayseri'de 246 bin dekar olan ekim alanının 2014'de 264 bin dekara yükseldiğini ifade eden Karalar, Kayseri'deki çiftçilerin 4-5 yıl öncesine kadar arazilerin büyük çoğunluğuna arpa, buğday, çavdar gibi ürünler ektiğini, bir sonraki yıl ise nadasa bırakarak toprağı dinlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Kabak çekirdeği üretimi sayesinde artık arazilerin boş kalmadığını belirten Karalar, "Çiftçiler hububat ürünlerine göre daha zahmetsiz ve daha fazla gelir getiren kabak çekirdeğine yönelmeye başladı. Bu yıl ekim alanı 18 bin dekar arttı ancak önümüzdeki yıllarda ekim alanının 350-400 bin dekarlara çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Tomarza'da üretilen çekirdeğin kalın kenarlı olması nedeniyle daha kolay ve zevkli çitlenebildiğini ifade eden Karalar, "Kuruyemiş sektöründe bizim çekirdeğimizin pazar payı çok yüksek. Aracıların büyük çoğunluğu ilçemizden aldıkları çekirdeği ün yapmış olması nedeniyle "Nevşehir çekirdeği" veya "Nevşehir kavruğu" adı altında satıyor" şeklinde konuştu.

Sulu tarımda verim 10 kat artabilir

Tomarza İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Teknisyeni Bayram Büyükbaş da susuz ekim alanlarında dekar başına yaklaşık 35 kilogram ürün alınabildiğini söyledi.

Sulu tarıma geçilebilmesi durumunda verimin 10 kat artabileceğini belirten Büyükbaş, "Sulu tarımda dekarda 350 kilogram çekirdek üretebileceğiz. Bu da bölge çiftçisi ve ülke ekonomisine çok ciddi gelir getirecektir. Sulu tarıma geçebilmek için de çiftçilerin desteğe ihtiyacı var" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tüflü Toprak Kabak Çekirdeği Üretimini Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement