Tunceli'de 5 Bin Kişi Nevruzu Kutladı - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de 5 Bin Kişi Nevruzu Kutladı

Tunceli\'de 5 Bin Kişi Nevruzu Kutladı

Leyla Zana, " Nevruz Direnen İnsanların Bayramıdır, Nevruz Özgürlüğe Susamış Olanların Bayramıdır"

20.03.2011 16:11

LEYLA ZANA, " NEVRUZ DİRENEN İNSANLARIN BAYRAMIDIR, NEVRUZ ÖZGÜRLÜĞE SUSAMIŞ OLANLARIN BAYRAMIDIR"

TUNCELİ'deki Nevruz kutlamalarına katılan kapatılan eski DEP Milletvekili Leyla Zana, "Öncelikle zindanlardaki bütün direnişçilerin, dağdaki kardeşlerimin, sürgündeki bütün yurttaşların, ezilen sömürülen bütün halkların nevruzu kutlu olsun. Nevruz ezilenlerin bayramıdır. Nevruz direnen insanların bayramıdır, nevruz özgürlüğe susamış olanların bayramıdır" dedi.

Tunceli'deki Nevruz kutlamaları BDP Şırnak Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu 5 bin kişinin katıldığı yürüyüşle başladı. Yürüyüş sırasında PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılırken, terör örgütü flamaları açıldı.

Seyit Rıza Parkı'nde Nevruz ateşini Şerafettin Halis, Edibe Şahin, Leyla Zana yaktıktan sonra yerel sanatçılar konser verdi. İlk konuşmayı yapan Milletvekili Halis, AK Parti ve CHP'yi eleştirerek, "AKP ve CHP, Dersim konusunda samimi değiller. Benim Meclis'e verdiğim Dersim isyanlarının araştırılması önergesine şiddetle karşı çıktılar. Dersim halkı bu gerçekleri görmeli ve seçimlerde bu partilere gereken dersi vermelidir" dedi.

Kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, yoğun ilgi gördü. Zana, şöyle dedi:

"Bütün Türkiye bugün sizin tarihsel coşkunuzu görmek istiyor. Siz Dersimliler çok büyük tarihsel miraslara sahipsiniz, onyıllar boyunca sizi bu tarihi mirastan uzak tutmak isteyenler oldu. Sizi sürgüne tabi tutmak istediler, sizi asimileye tabi tutmak istediler. Sizi görmemezlikten geldiler. Ama siz Dersimliler her şeye rağmen, bütün bu politikaları çürüttünüz, bugünkü tablo bunu gösteriyor. İki yıl önce demiştim Diyarbakır Kürtlerin ne kadar yüreği ise Dersim'de aydınlık beyni ve yüzüdür. Sadece Kürdistan'ın değil aynı zamanda Türkiye'nin de aydınlık yüzüdür. Dersimliler kendi aydınlık güçlerinin farkında olsunlar. Şimdi de biraz nevruz kutlayalım. Öncelikle zindanlardaki bütün direnişçilerin, dağdaki kardeşlerimin, sürgündeki bütün yurttaşların, ezilen sömürülen bütün halkların nevruzu kutlu olsun. Nevruz ezilenlerin bayramıdır. Nevruz direnen insanların bayramıdır, nevruz özgürlüğe susamış olanların bayramıdır. Nevrozu bayram haline getiren direnişçi ruhumuzdur. Bugün artık kültürümüze, kimliğimize ve tarihimize sahip çıkmanın günüdür. Nevruz diğer halklarla kardeşleşmenin barışın ortak bayramıdır. Ben bu inançla sizi bu inançla kucaklıyor ve selamlıyorum"

Zana, son günlerde karanlık oyunlar oynandığını ileri sürerek, "İnce siyasetle Kürtler vurulmak isteniyor. Kürtleri ayak oyunları ile vurmak istiyorlar ama Kürtler ayak oyunlarını bilmiyor, iyi ki de bilmiyorlar. Kürtleri özgün kılan yanıda budur. Bizler elimizdeki, soframızdaki en son lokmayı insanlıkla paylaşmış geleneğe sahibiz. Asla yiyecekle insanlığı kandırmadık, bizi bu şekilde yaklaşanlara asla kanmayacağız. Önümüzdeki seçimlerde Dersim kendi özgün kimliği ile bu şekilde hareket edenlere gereken dersi verecekti. Dersim ilericilerin ve devrimcilerin kalesi iken bu kalesini korumalı ve bütün ezilenlerin yanında olan dersim halkının bu coşkusunu kutluyorum" dedi.

Polisin sıkı güvenlik aldığı Nevruz kutlamalarında konuşmalardan sora davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tunceli'de 5 Bin Kişi Nevruzu Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement