Turan Aydoğan: Küresel Su Sorunuyla İlgili Ülke Olarak Payımıza Düşeni Yapmak, Su Kaynaklarının Doğru Kullanımını Sağlamak Adına Konunun Uzmanlarının... - Son Dakika
Güncel

Turan Aydoğan: Küresel Su Sorunuyla İlgili Ülke Olarak Payımıza Düşeni Yapmak, Su Kaynaklarının Doğru Kullanımını Sağlamak Adına Konunun Uzmanlarının...

Turan Aydoğan: Küresel Su Sorunuyla İlgili Ülke Olarak Payımıza Düşeni Yapmak, Su Kaynaklarının Doğru Kullanımını Sağlamak Adına Konunun Uzmanlarının...

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Küresel su sorunuyla ilgili ülke olarak payımıza düşeni yapmak, su kaynaklarının doğru kullanımını sağlamak ve sorunun önüne geçmek adına konunun uzmanlarının da dahil olacağı bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir” açıklamasını yaptı.

22.03.2023 22:46  Güncelleme: 22:52

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, "Küresel su sorunuyla ilgili ülke olarak payımıza düşeni yapmak, su kaynaklarının doğru kullanımını sağlamak ve sorunun önüne geçmek adına konunun uzmanlarının da dahil olacağı bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, su kaynaklarının korunması ve kullanımı hakkında Meclis Araştırması açılması gerektiğini açıkladı. Aydoğan, bugün yaptığı yazılı açıklamada su kaynaklarıyla ilgili yaşanan sorunlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"SU KAYNAKLARININ PLANSIZ VE AŞIRI KULLANIMI, DÜNYA ÜZERİNDE BİRÇOK TATLI SU EKOSİSTEMİNİN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLMUŞTUR"

"Günümüzde sosyal, ekonomik ve çevresel alandaki etkileri giderek daha fazla hissedilen küresel su sorunuyla karşı karşıya olduğumuz uzmanlar tarafından sıkça vurgulanmaktadır. Su kaynaklarının plansız ve aşırı kullanımı, dünya üzerinde birçok tatlı su ekosisteminin zarar görmesine neden olmuştur. Tatlı su ekosistemlerinin üzerindeki baskı, bu ekosistemlerin sunduğu içme suyu sağlama, tarımsal sulama gibi kritik önemdeki hizmetleri sekteye uğratmaya başlamıştır. Nüfus artışıyla birlikte artan gıda ve enerji talebi ile iklim değişikliğinin hidrolojik sistemler üzerinde yaratacağı etkiler, gelecekte çok daha fazla riskle karşı karşıya kalacağımız konusunda konunun uzmanları uyarılar yapmakta ve çeşitli raporlar sunmaktadır. Dolayısıyla, su kaynaklarının iyi yönetimi ve sürdürülebilirliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu yüzyılın en önemli konuları arasındadır.

"SON 50 YILDA 3 VAN GÖLÜ BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ SULAK ALAN KAYBEDİLDİĞİ UZMANLAR TARAFINDAN RAPORLANMIŞTIR"

Türkiye'de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı, 4.000 m3'ten 1.519 m3'e düşmüştür. 2030 yılına kadar nüfusumuzun 100 milyona yaklaşacağı ve kişi başına düşen suyun 1.100 m3'e düşeceği öngörülmektedir. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğündeki sulak alan kaybedildiği uzmanlar tarafından raporlanmıştır. Bunun yalnızca biyolojik çeşitlilik kaybı anlamına gelmemekte aynı zamanda, daha az tarım, daha az balıkçılık ve daha az ekonomik getiri anlamına gelmektedir. Artan nüfus, büyüyen ekonomi ve su talebi düşünüldüğünde yaşam için vazgeçilmez olan su kaynaklarının akılcı kullanımı ve iyi yönetimi suyla ilişkili risklerin bertaraf edilmesinin ön koşuludur.

"SUYU ETKİLİ KULLANMANIN VE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMENİN VE GELİŞEN TEKNOLOJİ SAYESİNDE KAYNAKLARI DAHA DOĞRU KULLANMANIN ÇEŞİTLİ YOLLARI MEVCUTTUR"

Yaşamın devamlılığı için en önemli kaynakların başında su gelmektedir. Bilinçsiz su kullanımı tüm canlılar için önemli olan doğal bir kaynağın azalmasına sebep olmaktadır. Doğal kaynakların doğru kullanımı gelecek nesillerin daha iyi yaşaması ve doğanın korunması için büyük önem taşınmaktadır. Bundan dolayı Birleşmiş Milletler tarafından suyun önemini vurgulamak amacıyla 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak belirlenmiştir. Bu özel günün amacı kaynakları doğru kullanımının önemini vurgulamaktır. Suyu etkili kullanmanın ve israfın önüne geçmenin ve gelişen teknoloji sayesinde kaynakları daha doğru kullanmanın çeşitli yolları mevcuttur.

"BİR ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI ELZEMDİR"

Küresel su sorunuyla ilgili ülke olarak payımıza düşeni yapmak, su kaynaklarının doğru kullanımını sağlamak ve sorunun önüne geçmek adına konunun uzmanlarının da dahil olacağı bir araştırma komisyonu kurulması elzemdir. Bu bağlamda, Anayasa'nın 98'inci, içtüzüğün 104'üncü ve 105'inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Turan Aydoğan: Küresel Su Sorunuyla İlgili Ülke Olarak Payımıza Düşeni Yapmak, Su Kaynaklarının Doğru Kullanımını Sağlamak Adına Konunun Uzmanlarının... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement