Türkak Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkak Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı

Egemen Bağış, uluslararası bir helal gıda standardının oluşturulması konusunda İslam ülkelerinin Türkiye'nin öncülüğüne önem verdiğini söyledi.

01.11.2012 15:06  Güncelleme: 15:17

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, uluslararası bir helal gıda standardının oluşturulması konusunda İslam ülkelerinin Türkiye'nin öncülüğüne önem verdiğini söyledi.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı'nda konuşan Bağış, helal gıda konusunda uluslararası bir standardın bulunmadığını belirterek, "Helal gıda konusunda uluslararası kabul gören bir akreditasyon mekanizmasının oluşturulması için TÜRKAK-ın daha önce öne sürdüğü görüşlere paralel olarak İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri akreditasyon kuruluşlarının üye olabilecekleri bir Akreditasyon Komitesi Nisan 2012'de kuruldu. Bu komitenin başkanlığına da TÜRKAK seçildi. İslam ülkeleri de Türkiye'nin bu konuda öncülüğüne önem veriyor" dedi.

Helal gıda konusunda ilk teorik çalışmanın İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Kuruluşları Birliği(SMIIC) tarafından yayınlandığını hatırlatan Bağış, bu standartlara göre bir akreditasyon faaliyetinin henüz gerçekleştirilmediğine dikkati çekti. Türkiye'nin helal gıdanın akreditasyonu konusunda atacağı adımların önemini vurgulayan Bağış, "helal" kavramının sadece İslami usullere göre üretim değil, "aynı zamanda dinimizin gerektirdiği gibi kaliteli üretimi sağlayabilecek standartları" da içerdiğini kaydetti.

-Helal gıda artık bir ihtiyaç-

Bağış, toplantıya katılan akreditasyon kuruluşu temsilcilerine seslenerek şunları söyledi:

"Bunun bir mesuliyeti de var. Gerçekten İslam dünyasında bu işi hakkıyla yapabilecek bir mekanizmayı nasıl oluşturabiliriz- Hem istismara fırsat vermemek, hem de gerçekten kaliteli ürünü, insanların gönül rahatlığıyla tüketebileceği sağlıklı, kaliteli, hijyen standartlarında helal gıdayı nasıl temin edebiliriz- Bunun akreditasyonu konusunda nasıl bir işbirliği yapabiliriz- Bu konuda sizin görüşlerinizi dinlemek istiyoruz."

"Helal standardının Türkiye'nin AB hedefine giden yolda da önemli olduğuna dikkati çeken Bağış, Avrupa'da her geçen gün büyüyen bir Müslüman nüfus olduğunu hatırlattı. TÜRKAK'ın 10 Nisan'da AB Bakanlığı'nın ilgili kuruluşlarından biri haline getirildiğini, 28 Haziran'da da yeni teşkilat yasasının çıkarıldığını hatırlatan Bağış, "Bugüne kadar kısıtlı bir kadro yapısıyla faaliyetini sürdürmesine rağmen, TÜRKAK yeni yasayla birlikte kadrosunu da geliştirecek" dedi.

Türk Akreditasyon Kurumu'nun uluslararası düzeyde akredite olmuş, güvenilirliğini, ehliyetini ve liyakatini kabul ettirmiş, adı gibi ak bir kurumumuz olduğunu ifade eden Bağış, "TÜRKAK aslında Türkiye AB'ye üye olmadan çok evvel 2002 yılında Kopenhag'da Avrupa Akreditasyon Birliği'ne tam üye olarak kabul edildi. TÜRKAK Türkiye'nin önünde gidiyor AB ilişkileri bakımından" diye konuştu. Bağış, TÜRKAK-ın başarılarının Türkiye sınırları dışına taştığını belirterek, kurumun Orta Asya, Balkan ve Körfez ülkelerinden akreditasyon başvuruları alarak bunları neticelendirmeye başladığı açıkladı.

-"Rekabetin yolu akreditasyondan geçer"-

Bağış, TÜRKAK'ın bu ülkelere milli akreditasyon kuruluşlarını oluşturma konusunda teknik destek verdiğini de kaydetti. Akreditasyon sistemi sayesinde vatandaşların kullandıkları mal ve hizmetlerin standartlarının yükseltilmesinin esas olduğunu belirten Bağış, "Çağdaş dünyada başarılı bir rekabetin yolu da etkin bir akreditasyon sisteminden geçiyor" dedi. Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin bir takım hedefleri var, 2023 yılında dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri olacaksak, 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalayacaksak, bizim bu güven unsurunu iyi oluşturmamız, akreditasyon vesilesiyle Türk malının bütün dünyada aranan, talep edilen noktaya gelmesi için sizlerle istişare etmek istiyoruz."

TÜRKAK'ın Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı'na, kurumun yeni Yönetim Kurulu Başkanı AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ile yeni yönetim kurulu üyeleri Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Mehmet Akif Özyurt, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Keleş ile Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de katıldı.

Toplantıda, üye akreditasyon kuruluşu temsilcileri söz alarak sektörle ilgili görüş, şikayet ve önerilerini dile getirdi.

Muhabir: Tayfun Salcı

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkak Akredite Kuruluşlarla İşbirliğini Geliştirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement