Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ikili düzeyde, kıtanın geneliyle de ortaklığının her geçen gün artarak güçlendiğini ve kurumsal bir yapıya dönüştüğünü belirterek, "Dostluk bağlarımızın giderek güçlendiğini, iş birliğinin sadece siyasi, ekonomik, kültürel alanlarda değil, bütün alanlarda geliştiğini görmekteyiz. Türkiye kendi tecrübesini, kendi birikimini, sahip olduğu imkan ve kaynakları, Afrika ülkeleriyle karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edecektir." dedi.
Başbakan Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, 2019 yılında üçüncü kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni İstanbul'da gerçekleştireceklerini kaydederek, zirvede bugüne kadar yapılan işleri ve gelişmeleri gözden geçirip, eksikleri tespit edeceklerini ve geleceğe yönelik yol haritasını belirlemiş olacaklarını bildirdi.
Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında bugüne kadar birçok alanda faaliyet gerçekleştirildiğini, Türkiye-Afrika Eğitim Bakanları Konferansı'nın da bunlardan biri olduğunu ifade eden Yıldırım, bu konferansta, Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında, özellikle eğitim alanında işbirliğinin geliştirilmesi, eğitim sistemleri hakkında bilgi aktarımı sağlanması, uluslararası bir tehdit haline gelen FETÖ'ye karşı işbirliğinin arttırılarak devam ettirilmesi gibi konuların bütün yönleriyle ele alındığını söyledi.
Türkiye Maarif Vakfı ile eğitim alanında hangi projelerin hayata geçirileceği konusunun da bütün ayrıntılarıyla değerlendirildiğini belirten Yıldırım, bu konferansı önemsediklerini vurgulayarak, ülkelerini temsil eden bakanlar veya üst düzey yöneticilere teşekkür etti.
"Türkiye imkanlarını paylaşmaya devam edecektir"
Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle ortaklığının her geçen gün artarak güçlendiğini ve kurumsal bir yapıya dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dostluk bağlarımızın giderek güçlendiği, işbirliğinin sadece siyasi, ekonomik, kültürel alanlarda değil, bütün alanlarda gelliştiğini görmekteyiz. Türkiye kendi tecrübesini, kendi birikimini, sahip olduğu imkan ve kaynakları, Afrika ülkeleriyle karşılıklı fayda temelinde paylaşmaya devam edecektir. 2003 yılı itibarıyla Afrika kıtasıyla olan ticaretimiz, 3,6 milyar dolar seviyesindeyken, bugüne geldiğimizde bu miktar, 25 milyar dolara çıkmıştır. Bu da Afrika açılım politikamızın, Afrika ile ilişkileri geliştirme kararımızın ne kadar isabetli olduğunu açık şekilde göstermektedir. Bugün dünya üzerinde Afrika'ya doğrudan uçuş yapan en büyük havayolu şirketi Türk Hava Yolları'dır. 32 ülkede, 51 noktaya Türk Hava Yolları düzenli sefer yapmaktadır. Afrika ülkeleriyle gerçekleştirdiğimiz ticaretin, ülkelerimiz arasındaki gerçek potansiyeli tam olarak yansıttığını söyleyemeyiz. Daha fazla gayret etmemiz, daha fazlasını başarmamız gerekiyor."
Yıldırım, ekonomik işbirliğini daha da güçlendirmek için yeni yollar bulmak gerektiğinin altını çizdi. İsabetli adımlar atar ve belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmaya devam edilirse çok daha güzel günlerin yaşanacağına değinen Yıldırım, "Afrika kıtası ülkelerinin sosyoekonomik gelişmesine katkıda bulunmak için ülkelerinizin atacağı bütün adımlara, devletimizin kurumları destek olmaya devam edecektir. Başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı, çeşitli sivil toplum örgütleri, Afrika'da önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atmaktadır." diye konuştu.
"Afrika'ya katkılar artarak devam edecek"
Halihazırda 20 ofisi bulunan TİKA'nın, bölgede sağlık, eğitim, sosyal hizmetler, su temin faaliyetleri, ziraat, teknik ve mesleki eğitim ile altyapı, enerji, turizm gibi birçok alanda desteğini sürdürdüğünü kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin 2004-2014 yılları arasında TİKA marifetiyle Afrika'da gerçekleştirmiş olduğu toplam sosyal sorumluluk projelerinin tutarı, 730 milyon dolardır. 2015 rakamlarına göre TİKA, Afrika'ya 101 milyon dolar, Sahra altı Afrika'ya da 396 milyon dolar proje gerçekleştirmiştir. 2016 yılında Türkiye olarak bütün dünyada 6 milyar dolar insani yardım gerçekleştirilmiş ve bu rakam itibarıyla da dünyanın ikinci büyük cömert ülkesi unvanına sahip olmuştur. Ülkemizce gerçekleştirilen katkılar, önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti olarak, daha önce yaptığımız gibi, bundan sonra da hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Sizlerin de destekleriyle ortak sorunlarımıza hızlı ve kesin çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Bizler beraber hareket ettiğimiz müddetçe, çözemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur."
"26 Afrika ülkesiyle eğitim alanında 40 anlaşma"
Başbakan Yıldırım, eğitimin Afrika ülkelerindeki sosyoekonomik kalkınma, refah ve huzun sağlanması için öneminin büyük olduğuna işaret etti.
Kıta ülkeleriyle işbirliğinin en önemli başlıklarından birinin eğitim ve kültür alanında gerçekleştiğinin altını çizen Yıldırım, eğitim ve kültür alanındaki işbirliğinin, halkları birbirine daha da yakınlaştırdığını ifade etti.
Türkiye'deki yararlı uygulamaları Afrikalı dostlarla paylaşmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
"26 Afrika ülkesi ile imzaladığımız eğitim alanında 40 anlaşma mevcuttur. Halen 20 ülke ile işbirliği anlaşmamız müzakereleri de devam ediyor. 9 ülke ile müzakere sürecini başlatmak için anlaşma taslakları hazırlanmış ve dış misyonumuz aracılığıyla gönderilmiştir. Toplamda işbirliği içinde olduğumuz 34 Afrika ülkesi mevcuttur. Yürürlükteki işbirliği anlaşmalarının her iki tarafa getirdiği sorumluluklardan üzerimize düşen kısmını gerçekleştirmek için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu anlaşmaların en önemli başlıkları arasında, karşılıklı olarak sağlanacak burslar, öğrenci değişim programları yer almaktadır."
Yıldırım, Afrikalı öğrencilere burs temin ettiklerini, Türkiye'de uluslararası imam hatip liseleri başta olmak üzere, lisan, lisans, lisans üstü ve doktora seviyesinde eğitim fırsatları sağladıklarını bildirdi.
Halihazırda Afrika kıtasından 3 bin 891 öğrencinin bu burs programı kapsamında eğitim aldığını ifade eden Yıldırım, "Bugün itibarıyla Afrika kıtasından gelen 14 bin 274 öğrenci ve 150 öğretim elemanı bulunmaktadır. Burs faaliyetlerinden Afrikalı öğrencilerin daha fazla sayıda faydalamaları için her türlü imkanı sağlamaya hazırız. Bu konuda birçok kurumumuz birbiriyle koordinasyon içinde çalışıyor. Afrika kıtasından gelen öğrencilerin, ülkemizdeki üniversitelerden daha fazla istifade etmesi için çaba gösteriyor." şeklinde konuştu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Afrika Ülkeleri Eğitim Bakanları Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?