Türkiye Bilişim Pazarı 2017'De Büyümesini Sürdürdü… - Son Dakika
Güncel

Türkiye Bilişim Pazarı 2017'De Büyümesini Sürdürdü…

Türkiye Bilişim Pazarı 2017\'De Büyümesini Sürdürdü…

Türkiye bilişim pazarı, ekonomik koşulların zorluğuna rağmen büyümesini sürdürüyor.

31.05.2018 09:46  Güncelleme: 10:03

2017'DE HER DÖRT BİLİŞİM ŞİRKETİNDEN ÜÇÜ BÜYÜDÜ

Bu büyüme, Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynaklarından Bilişim 500 Araştırması'nın sonuçlarında da görülüyor. Bilişim 500 Araştırması'na bilgi veren şirketlerin yüzde 76'sı 2017 yılında büyüme kaydetti. Her dört bilişim şirketinden üçü büyüdü.

Türkiye bilişim sektörünün tek referans kaynağı olan "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017 – Bilişim 500" için çalışmalar sürüyor.BThaber adına Bilişim 500 Araştırması'nı gerçekleştiren M2S Pazarlama ve Araştırma A.Ş., her yıl olduğu gibi bu yıl da araştırma kapsamında kendilerine gelen bilgiler ışığında ön tahminlerini paylaştı. 2017 yılında bilişim pazarının yüzde 19 oranında büyüyerek 115 milyar TL'nin üzerine çıktığı bilgisini veren M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Özlem Unan, "Bilişim 500 için elimize gelen ilk verilere göre, bilgi veren şirketlerin yüzde 76'sının gelirleri bir önceki yıla göre artmış durumda. Yani her 4 şirketten 3'ü gelirlerini artırdı. Gelirleri artan şirket sayısı fazla olmasına rağmen, şirketlerin ortalama büyümesi 2016 yılında yüzde 36 iken 2017 yılında yüzde 30'a geriledi" diye konuştu.

Bu yıl Bilişim 500'e katılan 29 şirketin yüzde 100'ün üzerinde büyüdüğünü, bu 29 şirketin ortalama büyümesinin yüzde 218 olarak gerçekleştiğini kaydeden Unan, "Araştırmaya katılan şirketlerin yarısının pazarın üstünde büyüdüğünü söyleyebiliriz" dedi. Gelirlerinde düşüş görülen şirketlerin ortalama küçülme oranı yüzde 17 olarak belirlenirken, araştırmaya bilgi veren şirketler arasında en yüksek daralma oranı ise yüzde 75 olarak saptandı.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜKLERİ 5 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

Türkiye bilişim sektörünün gelişimi ile ilgili pek çok veri ve analizi kapsayan "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017 – Bilişim 500" Araştırması, bu yıl 19'uncu kez sektöre ve iş dünyasına ayna tutacak. BThaber A.Ş. tarafından M2S Araştırma ve Pazarlama A.Ş. ve Bilişim Zirvesi Etkinlik Şirketi işbirliği ile düzenlenen Bilişim 500 Araştırması'nda şirketler kendi performanslarını ölçme ve rekabetteki yerlerini görme şansını elde ediyorlar. Bu yıl 5 Temmuz Perşembe günü İstanbul CVK Park Bosphorus Otel'de düzenlenecek törenle sonuçları açıklanacak olan araştırmada kategoriler her yıl sektörün gelişimine göre yenileniyor. Bu yılın yeni kategorileri arasında e-Dönüşüm ile ilgili olarak e-Fatura ve e-Arşiv, Güvenlik Donanımları, Kesintisiz Güç Kaynağı Ürünleri, Coğrafi Bilgi Sistemlerine yönelik kategoriler yer alıyor.

BU YILIN TEMASI: YENİLENMENİN MÜJDECİSİ "KARAHİNDİBA ÇİÇEĞİ"

Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynağı olan "İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2017 – Bilişim 500" Araştırması, bu yıl "İş Dünyası Bilişim Rüzgarı ile Büyüyor" temasıyla düzenleniyor. Bu tema bu yıl, ilkbahardan sonbahara kadar çayırları altın sarısı gibi kaplayan ve esen rüzgarla birlikte çevreye yayılan polenleriyle doğanın gelişimine katkıda bulunan karahindiba çiçeği ile ifade ediliyor. Papatyagiller familyasının bir türü olan karahindiba çiçeği bilişim sektörünü sembolize ediyor. Nasıl ki karahindiba rüzgarın etkisiyle yeryüzünün her köşesine yayılan binlerce tohumuyla baharın gelişini müjdeliyor, yenilenme, dönüşüm ve devamlılığa katkı sağlıyorsa; lokomotif bir sektör olan bilişim sektörü de sunduğu ürün, çözüm ve hizmetlerle böyle bir döngüde iş dünyasına nüfuz ederek iş dünyasında dönüşüm, gelişim ve verimliliğe önemli katkı sunuyor.

PLUS KONSEPTİ İLE ANADOLU KAPLANLARI DA BİLİŞİM 500'DE…

2017 yılında Bilişim 500 Araştırması'nın sadece büyük şehirlerle sınırlı kalmayıp Anadolu'nun tamamına yayılabilmesi için önemli bir ilk gerçekleştirildi. Bu araştırma konseptini Anadolu'da yaygınlaştırmak, Anadolu'dan daha fazla başvuru almak amacıyla hayata geçirilen "PLUS" konsepti ile iller bazında da sıralama yapıldı. 2017 yılını baz alarak yürütülen son çalışmalar da karşılaştırmalı olarak verileceği için Bilişim 500'de bu yıl PLUS yapısı daha fazla ortaya çıkacak. İlk 500 listesinde büyüklük ve ciro olarak yer alamayan ancak kendi alanında veya bölgesinde güçlü konumda olan genç şirketler ve Anadolu firmaları, kendi kulvarlarındaki firmalarla yarışarak PLUS tablolarında kendilerini gösterebilme şansı elde edecek ve Bilişim 500 kapsamında ödüllendirilecekler.

BİLİŞİM 500, YABANCI YATIRIMCILARIN DA BAŞUCU KİTABI

Türkiye'de yıllardır var olan ve sürekli kendini yenileyen bir araştırma olan Bilişim 500, yabancı yatırımcılar için de bir başucu kaynağı olma özelliğini taşıyor. Ticari ateşelikler, yurt dışından Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen şirketlere ürünlerini yurt dışına satmak isteyen şirketleri anlatmak için yıllardır Bilişim 500 kataloğunu takip ediyor ve kullanıyor. Bilişim 500'de yer alan Türk şirketleri de, yurt dışında iş birlikleri gerçekleştirmek istediklerinde performans göstergesi olarak bu araştırmayı referans veriyor.

Bir referans kaynağı olan Bilişim 500 araştırmasında şirketlerin kendi performanslarını gördükleri alt kategoriler büyük önem taşıyor. Böylece her şirket kendi uzmanlık alanında veya yeni PLUS yapısı ile kendi şehrinde konumunu görebiliyor. Şirketler için asıl değeri de bu kategori yapısı yaratıyor. Bu nedenle önceki yıllardan farklı olarak bu yıl Bilişim 500 sıralaması, Bilişim 500 kataloğunun en sonunda yer alacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkiye Bilişim Pazarı 2017'De Büyümesini Sürdürdü… - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement