Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki 2012 yılı ihlallerinde birinciliği başka bir ülkeye devrettiğini belirterek, "İnşallah bundan böyle almamak üzere birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri başka"...

05.02.2013 16:45

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki 2012 yılı ihlallerinde birinciliği başka bir ülkeye devrettiğini belirterek, "İnşallah bundan böyle almamak üzere birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri başka ülkelere devretmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Ergin, Yargıtay, Danıştay, Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Avrupa Konseyi ile ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında düzenlenen

"Türkiyede İfade ve Medya Özgürlüğü" konulu konferans devam ederken, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile basın toplantısı düzenledi.

Adalet Bakanı Ergin, Jagland'a yalnızca ortak yürütülen bu çalışmalar için değil, Avrupa'da sağduyunun, vicdanın sesi olması nedeniyle de teşekkürlerini ilettiğini söyledi.

Avrupa Konseyi ile 2011 yılı Kasım ayında yürütülen çalışmaların sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını belirten Ergin, bunlardan birinin 4. Yargı Paketi, ikincisinin de insan hakları ihlallerini önlemeye dönük eylem planı olduğunu hatırlattı.

Ergin, bugün yapılan çalıştayın da o gün alınan eylem planının bir sonucu olarak düzenlendiğini kaydetti.

İfade ve medya özgürlüğüyle ilgili çalışmalar kapsamında 120 hakim ve savcının Almanya, İngiltere ve İspanya'ya çalışma ziyareti yaptıklarını, hakim ve savcılar için yuvarlak masa toplantıları düzenlendiğini anlattı.

AİHM'deki savunmaların 2012 Mart ayından itibaren Adalet Bakanlığı'nca yapılmaya başlandığını anımsatan Ergin, Türkiye'nin aldığı ihlal kararlarının Türkçe'ye çevrilerek hakim savcıların kolay erişmesinin sağlandığını kaydetti.

Hakim ve savcı terfilerinde de AİHM'den ihlal kararlarının esas alınmaya başlandığını, uygulamasının 10 gün önce fiilen uygulamaya başlandığını söyleyen Ergin, bunun da kararlara standart getireceğine inandıklarını dile getirdi.

Anayasa Mahkemesi'nde de bireysel başvuru yolunun açıldığını, vatandaşlarla uzlaşma için komisyonların kurulduğunu anımsatan Ergin, şöyle devam etti:

"Bu yola çıkarken, AİHM'de ihlal konusunda birincilikleri olan Türkiye'nin birincilikleri bırakmasını hedeflemiştik. Artık biz orada en çok ihlal alan ülke olmayacağız demiştim. AİHM'de 2012 yılı ihlallerinde Türkiye birinciliği başka bir ülkeye devretti. İnşallah bundan böyle almamak üzere birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri başka ülkelere devretmeye hazırlanıyoruz ve kısa süre içerisinde Türkiye, hak ettiği, olması gereken noktaya doğru hızla gelecektir."

-Süreç 1 yıl önce başladı-

Jagland da bu tarihi etkinlikte bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Etkinliğin sadece bir günlük olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Jagland, "Bu geniş bir sürecin parçası ki bu süreç bir yıl kadar önce başlamıştı. Bu sürecin amacı, Türkiye'deki mevzuatı ve uygulamaları değiştirerek, Türkiye'deki ifade özgürlüğü durumunun yükseltilmesi amacını taşıyor" dedi.

Jagland, şöyle devam etti:

"Ben burada Sayın Bakanı ve çalışma arkadaşlarını tebrik etmek istiyorum. Gerçekten olağanüstü bir çabayla bu durumu iyileştirme yönünde büyük adımlar attılar. Kendisi de bahsetti, şu ana kadar zaten 3 paket geçirildi, mevzuatı iyileştirilmesi konusunda. Dördüncü paketin de çıkmasını bekliyoruz. Bu dördüncü paketle beraber, bazı sorunlara da çare olunmasını bekliyoruz. Ceza Kanunu'nda olsun, Terörle Mücadele Kanunu'nda olsun, halen ifade hürriyeti yönünde engeller var. Bunlar şu anda Avrupa standartlarına uygun değil, bunların da yeni paketlerle geliştirilmesini bekliyoruz ki böylece hakimler ve savcılar bazı kavramları çok geniş yorumlamasınlar. Özellikle şiddete teşvik gibi, biraz ucu belirli olmayan kavramları geniş yorumlamasınlar. Bunun gibi bazı hususlar var. Detayına inildiği zaman bunların Avrupa standartlarının gerisinde olduğu görülüyor. Bunlarda bu paketlerle aşılacak diye düşünüyoruz."

"Memnuniyetle görüyoruz ki bu reform süreci devam etmektedir" diyen Jagland, "Bu devam ettiği sürece, yasalardaki mevzuatlardaki değişiklikler giderek uygulamaya da yansıyacaktır. Hem yasalardaki hem uygulamadaki görülen manzara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına uygun hale gelecektir" şeklinde konuştu.

-Suriyeli sığınmacılar için teşekkür-

Türkiye'yi başka bir konuda da tebrik etmek istediğini dile getiren Jagland,

"Türkiye gerçekten herkese örnek olacak bir davranış sergiledi. Bu da çok sayıda Suriye vatandaşına Türkiye'de kucak açılması ve onlara barınak sağlanmasıdır. Bu bütün dünyaya çok önemli bir sinyaldir ve dilerim Avrupa ülkeleri bu konuda Türkiye ile dayanışma içinde olurlar" dedi.

Yarın bölgeyi ziyaret edeceğini bildiren Jagland, oradaki durumu kendi gözleriyle inceleyeceğini söyledi.

Muhabir: Aylin Sırıklı Dal - Barış Gündoğan

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de İfade ve Medya Özgürlüğü Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement