Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" Paneli - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" Paneli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirmeyi heyecanla beklediğimiz bir yasal düzenlemeyle kadının sosyal hayatı ile iş hayatını uyumlulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

08.03.2015 15:27

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirmeyi heyecanla beklediğimiz bir yasal düzenlemeyle kadının sosyal hayatı ile iş hayatını uyumlulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Bakan İslam, Mardin'de bir otelde düzenlenen " Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu" panelinde yaptığı konuşmada, 8 Mart'ın, geçen yüzyılın başından itibaren kadınların hak ve fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanma taleplerinin, uzun soluklu mücadelelerinin, birlik ve dayanışmalarının simgesi olduğunu söyledi.

Bütün uluslararası insan hakları belgelerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığın kabul edilemeyeceği ilkesinin benimsendiğini vurgulayan İslam, kadın haklarının insan haklarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiğini kaydetti.

"Kadınlarla ilgili her soruna 'kadın bakış açısıyla yaklaşma ilkesi'ni yerleştirme çabası temelde sorunlara 'insan' bakış açısının yerleşmesi açısından önemlidir" ifadelerini kullanan İslam, şöyle konuştu:

"Kadının insan hakları anlayışı hak temelli politikaların üretilmesini ve uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. Ancak, tüm dünyada kadınlar hala ülkelerinin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun imkan ve fırsatlar açısından olmaları gereken yerde değiller. Toplumun yarısını oluşturan kadınların haklar ve fırsatlara ulaşma açısından geride kalmış olması, toplumsal dengeleri de bozacak bir nitelik taşımaktadır."

Türkiye'nin, kadın hakları ve kadına yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması amacıyla giderek gelişen ve özellikle son 13 yılda yoğunlaşan sosyal ve ekonomik politikalar izlediğini anımsatan İslamoğlu, kadınların güçlenmesi amacıyla eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında gerekli yasal düzenlemeler yapıldığına işaret etti.

"Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz"

Bakan İslamoğlu, sadece kadınlara uygulanan bir cinsiyet ayrımcılığı örneği olarak tarihe geçen ve kadınların temel hak ve fırsatlardan yararlanmasını engelleyen başörtüsü yasağının geçen yıl tümüyle ortadan kaldırıldığını hatırlattı.

"Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine getirmeyi heyecanla beklediğimiz bir yasal düzenlemeyle kadının sosyal hayatı ile iş hayatını uyumlulaştırmayı planlıyoruz" diyen İslamoğlu, şunları söyledi:

"Bütün bu iyi gelişmelerin yanı sıra tüm dünyada ve ülkemizde toplumsal barışı, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sekteye uğratan önemli bir sorunla, toplumsal şiddetle ve onun çok önemli bir parçası olan kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Kadının yaşama, kendini güvende hissetme, eğitim, iş ve sosyal hayata katılma gibi haklarını ve aktivitelerini elinden alan ve apaçık bir insanlık suçu olan kadına yönelik şiddet; ulusal ve uluslararası alanda yaşanan tüm gelişmelere rağmen, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çözümlenmesi gereken bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir."

Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından derlenen verilere göre kadınlar daha çok yakın ilişkide olduğu erkekler tarafından şiddet gördüğünü dile getiren İslamoğlu, 28 AB üyesi ülkede 2014 yılında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, her üç kadından birinin 15 yaşından itibaren fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

Bakan İslamoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde ise ilki 2008 yılında ikincisi 2014 yılında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmasının sonuçlarına göre hayatının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı 2008 yılında yüzde 39, 2014 yılında ise yüzde 36'dir. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırabilmek amacıyla son 12 yılda pek çok yasal düzenleme yapılmıştır. Kadına yönelik her tür şiddetin ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin tüm tarafların işbirliği ile uygulamaya konulmasını amaçlayan Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı'nın üçüncüsü 2016-2019 yıllarında geçerli olacaktır."

İslamoğlu, hazırlanan eylem planının bazı önemli etkinlikleri, toplumun tüm kesimleri ile gerçekleştirecekleri bir seferberlik kapsamında bugünden itibaren eyleme geçirilerek daha huzurlu, güvenli yeni Türkiye'nin inşasında atılan adımları güçlendireceğini bildirdi.

Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek

"Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal duyarlılığımızı diri tutmak ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarımızın yanı sıra tüm halkımızın desteğini alarak topyekün bir seferberlik başlatmak mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullanan İslamoğlu, şöyle devam etti:

"Bu seferberliğin ilk adımını bugün sayın Başbakanımızla birlikte güzel Mardinde atıyoruz. Biraz sonra Sayın Başbakanımız, bu seferberlik konusunda Bakanlığımızın koordinasyonunda atılacak adımların bir kısmını sizlerle paylaşacaklar. Bugün akşam saatlerinde ise sayın Cumhurbaşkanımız, burada alınan kararların takipçisi olacaklarını açıklayacaklar. Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda da yine bu konu önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak."

"Bu konuda topyekün bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var"

"Devleti yönetenler olarak bizler yasalar çıkararak bu yasaların uygulanmasını sağlayarak sorunları çözmeye çalışıyoruz. Ancak insanımızı iyi ve doğru yetiştirmeyi başarmadıkça toplumsal şiddet ve özellikle kadına yönelik şiddet konusunda istediğimiz sonuca ulaşmanın zor olduğunu da biliyoruz" diyen İslamoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konuda topyekün bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Sevgi, saygı, sorumluluk, sadakat, vefa, fedakarlık, tokgözlülük, digergamlık gibi değerlerimize sahip çıkmaya ve hayat pratiğimizi bütün bu değerlerle hemhal etmeye ihtiyacımız var. Şimdiye kadar atılan doğru adımlara rağmen, daha yapılacak çok işimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu açıdan bugüne kadar sabırla, cesaretle ve kararlıkla sürdürülen çalışmaların bundan sonra da aynı hızla devam edeceğine olan inancımız tamdır."

"Kampanya başlatıyoruz"

Sivil toplum kuruluşlarımızın, konuya duyarlı tüm kesimlerin bütün kadınlarımızın ve erkeklerimizin bu çabalarımıza ortak olmasını arzu ettiklerini vurgulayan İslamoğlu, "Bakanlık olarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede 'ben de varım' demek isteyen herkesin sesini duyurabileceği bir platform olmasını dilediğimiz bir kampanya başlatıyoruz" dedi.

İslamoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu andan itibaren sosyal medyada paylaşmaya başladığımız bu kampanyada yer almak isteyen herkesi, kendisine ait çok kısa bir videoyu Bakanlık web sitemizde bizimle ve tüm Türkiye ile paylaşmaya davet ediyoruz. Bizler daha yaşanılır bir dünya, daha güçlü bir Türkiye için kadınlarımızın tüm hak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlayana kadar çalışmaya devam edeceğiz."

Bakan İslamoğlu, konuşmasının ardından panelistlere Özgecan Aslan Hatıra Ormanı'nda kendi adlarına dikilmiş fidanların sertifikalarını verdi.

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Türkiye'de Kadının Değişen ve Gelişen Konumu' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement