Türkiye'de Yargı Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de Yargı Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye\'de Yargı Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi Projesi

Adana'da yargı ve basın mensupları, Avrupa Birliği'nde, yargıda basın sözcülüğü yapan uzmanlarla fikir alışverişinde bulundu

12.11.2013 00:20

Adana'da görev yapan yargı ve basın mensupları, " Türkiye'de Yargı-Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Avrupa Birliği'nde yargıda basın sözcülüğü yapan uzmanlarla fikir alışverişinde bulundu.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'dan sonra Adana Polis Evinde gerçekleştirilen çalıştayda, Almanya'yı eski basın sözcüsü ve yerleşik eşleştirme danışmanı savcı Gunther Feld ile hakim ve öğretim görevlisi Brigitte Koppenhöter, Avusturya'yı AB Uzmanı Oliver Scheiber, Hollanda'yı hakim ve AB Uzmanı Mia Rossingh temsil etti.

Adana'dan ve Türkiye'nin farklı yerlerinden hakim ve savcıların da katıldığı çalıştayda Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, basınla yargı arasındaki sıkıntıları dile getirdi.

Hollanda'daki adli işleyişi anlatan Mia Rossingh, Hollanda'da mahkeme başkanının aksi bir karar vermedikçe mahkeme salonlarında çekim yapılabildiğini, bunun yargı şeffaflığı açısından gerekli ve önemli olduğunu düşündüklerini belirtti.

Gunther Feld ise Türkiye'de yaptıkları çalışmalar ve gözlemler sonucunda bazı değerlendirmelerde bulunduklarını ifade ederek, "Bazı valiler, davalar hakkında çıkıp açıklamalar yapıyor. Valilerin görevi basın sözcülüğü yapmak olmamalı. Bu ciddi sorunlara yol açacaktır" dedi.

-"NSU davasında yanlış yapıldı"-

Gunther Feld, Almanya'da, Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU), davasının duruşmalarının Türk basını tarafından takip edilememesinin nedenini şöyle açıkladı:

"Almanya'da 9 Türk'ün öldürüldüğü NSU davasında Türk basınının salona alınmaması kasıtlı değildir. Salon şartları bütün basın mesuplarını içeriye alacak kadar geniş değildi. Bu nedenle yargılamanın yapılacağı yere ilk gelen 50 kişinin salona alınması kararı verildi. Bunların arasında Türk yoktu. Bu doğru bir tavır değildi. Yanlış yapıldı. Kötü sonuçlar doğurdu ancak Türkiye'ye farklı şekilde lanse edildi."

Çalıştayın yarınki oturumunda Türk hukukçularının medyayla yaşadıkları fiili problemler tartışılacak. - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de Yargı Medya İlişkilerinin Geliştirilmesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement