Türkiye Meteorları Gözlüyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye Meteorları Gözlüyor

Türkiye, tarihinde ilk kez beş bölgeye kurduğu sistemle, meteorları dünya çapında takip eden ülkeler arasına girdi.

23.06.2016 11:16

HİKMET FARUK BAŞER - Türkiye, tarihinde ilk kez beş bölgeye kurduğu sistemle, meteorları dünya çapında takip eden ülkeler arasına girdi.

Projenin yürütücüsü Ege Üniversitesi Fen Fakültesinin Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce meteorları Türkiye'den gözlemleyebilmek için TÜBİTAK'a (MFAG/113F035) proje başvurusunda bulunduklarını anlattı.

Projenin kabul edildiğini anlatan Ünsalan, "Ardından Çanakkale, İzmir, İstanbul, Antalya ve Eskişehir'de 5 tane meteor takip sistemi kurduk. Bu gözlemevlerine dörder tane de kamera yerleştirdik." dedi.

Ünsalan, Meteor Takip Sistemi sayesinde 2 yıldır atmosfere giren meteorları takip ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ilk kez kurduğumuz bu sistemle meteorların atmosfere girdiği andan itibaren takip ediyor ve yörüngelerini hesaplıyoruz. Bu istasyonlardan meteorları gözlemleyerek, meteor bilim alanındaki bilimsel çalışmaları ülkemizde daha ileri seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz. Kurduğumuz sistemle meteorların düştükleri noktaları belirliyor, bunların yapısal, fiziksel, mineralojik, jeolojik ve kimyasal analizleri yapıyor ve meteoritleri sınıflandırıyoruz. Bu sistemle uluslararası veri tabanlarına da veri akışı sağlıyoruz. Bunun yanında tarihsel kayıtlarda da belirlenen ülkemiz sınırlarında düşme olayları kataloglanmaktadır. İleride projeyi daha geliştirmeyi amaçlıyoruz. Farklı bölgelerdeki şehirlere kamera yerleştirmeyi planlıyoruz."

Türkiye'de 19 adet resmi kayıtlı göktaşı olduğunu ifade eden Ünsalan, meteor bulmanın zor olduğunu söyledi.

Düşen taşların meteor olup olmadığını anlamak için öncelikle resimlere bakılması gerektiğini anlatan Ünsalan, "Bu konuda öncelikle resim istenir. Resminden büyük oranda anlaşılıyor. Yine anlaşılmadıysa köşesinden kesip iç kısmını görebiliriz. Onun dışında meteorit atmosfere giriş sırasında çok fazla sıcaklığa maruz kalıp çok yüksek hızda hareket ettiği için dış kısmında bir yanık tabaka oluşur. Bu yanık tabaka 1 milimetreden de incedir. Bu olmazsa olmazıdır."

Ünsalan, insanların "Göktaşı buldum ve bunu analiz ettirdim" diye konuştuğunu ancak gerçek olup olmadığı anlamak için kesinlikle analiz yapılmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Meteorları Gözlüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement