Serbest Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet COŞKUN yaptığı açıklamada; "Bütün ürünlerde olduğu gibi turunçgillerde hasat zamanı tespiti önemlidir. Erken veya geç yapılan hasat meyve kalitesini düşürür, bu durum hem üreticiye hem de milli ekonomiye zarar verir.
Hasattan sonra ağaçların dengeli ve kuvvetli taç oluşturması için verimlilik süresinin uzatılması ve kaliteli ürün elde edilmesi için gerekiyorsa mutlaka budama yapılması gerekir. Bu da ağaçların uyanmadığı dönemlerde ocak sonu, şubat ve mart aylarında yapılmalıdır. Büyük dal kesip, büyük yara açmamaya özen göstermeli, açıldığı takdirde de aşı macunu ile kapatılması gerekir. Hasat ve budamadan sonra yara yerlerinin dezenfeksiyonu için bordo bulamacı veya hazır bakırlı preparatlar kullanılmalıdır.
Hasat esnasında ya da bilhassa budama esnasında bir ağaçtan diğerine geçilirken hasat, budama makasları ve testerelerin ilaçlı su ile mutlaka dezenfekte edilmesi gerekir. Sonrasında ağaçlar uyanmadan ve zararlıların hassas olduğu kış aylarında beyaz yağla ve içerisine de akarisit katılarak kış mücadelesi yapılması ileriki zamanda yapılacak iki mücadeleye denk gelecektir.
Yaprak ve Toprak Analizi yapıldıktan sonra 11. ve 12. Aylarda azami 1. ayın ortasına kadar fosforlu potaslı ve organik gübrenin kullanılması, Şubat ayı sonunda da 1. azotlu gübrenin kullanılması gerekmektedir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Turunçgil Bahçelerinde Hasat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?