İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çevre konusunda gidişatın gelecekte insanlığı ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakacağını belirterek, "Onun için bizim geç kalmamamız gerekiyor. Geç kalacağımız her an bizi, telafisi mümkün olmayan şartlarla karşı karşıya getirebilir. Bunun için kent yaşamında her şeyden önce bireylerin bilinçlenmesi, çevreci mantığın oluşması gerekiyor." dedi.
Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı- Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatının (UCLG-MEWA) "Paris Anlaşması Sonrası ve Habitat 3 Yolunda Yerel Yönetimler" başlığıyla düzenlediği 2. Çevre Komitesi Toplantısı'nın kapanışında konuştu.
İnsanoğlunun, küresel ölçekte ciddi tehditler altında olduğunu ifade eden Topbaş, bunların başında sürdürülebilir bir yaşam için çevrenin ön planda ve ilk sırada yer aldığını dile getirdi.
Topbaş, daralan bölgeler, tükenen doğal kaynaklar, dengesiz kullanımların tehditleri ortaya çıkardığına değindi.
Bulundukları bölgelerde halka en yakın birimler olarak yerel yönetimlerin, halkın bilinçlendirilmesi ve kendi denetim alanlarındaki sorunları çözme konularında öncelikli sorumlu olduğunu anlatan Topbaş, katılımcı, şeffaf bir yönetim anlayışıyla çözüm konusunda atım atmak zorunda olduklarını belirtti.
Topbaş, dünyada merkezi yönetimler başta olmak üzere bütün yönetimlerin çevre konusunda farkındalık içerisinde olduğunu vurgulayarak, "Bu gidişatın gelecekte bizi ciddi tehditlerle karşı karşıya bırakacağı aşikar. Onun için bizim geç kalmamamız gerekiyor. Geç kalacağımız her an bizi, telafisi mümkün olmayan şartlarla karşı karşıya getirebilir. Bunun için kent yaşamında her şeyden önce bireylerin bilinçlenmesi, çevreci mantığın oluşması gerekiyor." diye konuştu.
Sorumluluğun kent ölçeğinde kalmadığını, küresel ölçekte bütün insanlığı etkilediğini anlatan Topbaş, herkesin sorumluluk taşıdığına dikkati çekti.
"Çevre olmazsa insan yaşayamaz"
Topbaş, "Şunu söyleyebiliriz; araçlar, uçaklar, trenler, metrolar olmasa insanlar yine yaşayabiliyor, ama çevre olmasa insan yaşayamayacak. Teknolojik gelişmeler belki bizi rahatlattı, hızlandırdı, dünyayla daha çok temas ettirdi ama yaşam kalitemizi düşürüyorsa, gezegenin geleceğini tehdit ediyorsa orada durmak, düşünmek lazım." dedi.
Kadir Topbaş, Hazreti Muhammed'in "Kıyamet koptuğunu da hissetseniz, elinizde ağaç varsa dikiniz" diye buyurduğunu ve çevrenin önemini ortaya koyduğunu aktardı.
Şehirleri imara açarken, çevre etkilerinin düşünülmesi gerektiğini belirten Topbaş, toplantı sonunda hazırlanan deklarasyonun her maddesinin yol haritası olarak konulduğunda çevreye de katkı sunacağını söyledi.
İki gündür çeşitli oturumlarla yapılan toplantı, Topbaş'ın konuşmasıyla sona erdi. Topbaş, konuşmacılara plaket takdim etti ve katılımcılarla fotoğraf çektirdi.
Son Dakika › Güncel › Uclg-Mewa 2. Çevre Komitesi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?