Ukrayna dili ve edebiyatının temelini atan şair Taras Şevçenko'nun doğumunun 200. yılı kutlanıyor.
Başkent Kiev'deki Şevçenko Parkı'nda düzenlenen törene, devlet yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, büyük önderleri Şevçenko'nun halkı sıkıntılardan özgürlüğe, daha güçlü bir ülkeye taşıdığını vurgulayarak, "Şevçenko, bağımsızlık için mücadele ettiklerinde her zaman halkının yanında yer aldı. Meydan'daki gösterilerde de yanımızdaydı. Mitinglerde konuştu. Meydandaki barikatlarda kurşun yağmuru altında, el bombası patlamaları arasında da kadın ve çocukları korudu" ifadesini kullandı.
Turçinov, Şevçenko'nun sözlerinin, eserlerinin, Ukrayna'nın kalkınmasına, ülke hükümetinin yenilenmesine, çatışma ve gerginliklerin giderilmesine, tahrip olan ekonominin gelişmesine yardım ettiğini kaydederek, "Bugün bir saldırgan bizim toprakları tehdit ederken, Taras Şevçenko bizimle aynı saflardadır. Onun, artık bir slogan olan "mücadele edin, kazanırsınız" sözleri her zaman yanımızdadır. Biz kazanacağız çünkü biz haklıyız çünkü Ukrayna bizimle çünkü Büyük Taras Şevçenko bizimle. Büyük bir insanı Ukrayna'ya hediye eden Tanrı'ya şükürler olsun" diye konuştu.
Törende konuşan Başbakan Arseniy Yatsenyuk da ülkesinin bir santim toprağını vermeden, Rusya ile olan sorunu diplomatik ve siyasi yolla çözeceğini söyledi.
Ukrayna'nın bağımsızlık tarihindeki en büyük tehditle karşı karşıya bulunduğunu ve bunun üstesinden geleceğini ifade eden Yatsenyuk, komşu ülkenin, Ukrayna'ya karşı, onun halkına ve Avrupa ile geleceğine saldırdığını kaydetti. Yatsenyuk, "Biz doğru yoldayız, bu bizim toprağımız ve bu topraklar için atalarımız ve dedelerimiz kan döktüler ve biz bu toprakların bir santimini vermeyeceğiz. Bunu Rusya ve onun başkanı bilmeli" dedi.
Barışçıl bir ülke olarak, sorunu diplomasi ve siyasi yolla çözmekten yana olduklarını vurgulayan Yatsenyuk, nükleer silahlarını vererek, toprak bütünlüğü için garanti alan Ukrayna'nın 1994 Budapeşte Memorandumu çerçevesindeki garantör ülkelerinin, bu memorandumun yerine getirilmesi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması için ellerinden gelen ve gelmeyen tüm imkanları kullanacağını belirtti.
Törede, ülkedeki son olaylarda ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunurken, törene katılan üst düzey yetkililer, Taras Şevçenko'nun anıtına çelenk bıraktı. - Kiev
Son Dakika › Güncel › Ukrayna'da Şair Şevçenko'nun Doğumunun 200. Yılı Kutlanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.