Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler

ABD Savunma Bakanı Hagel: “Akılcı, istikrarlı ve sağlam bir liderliğin zamanı. Hepimizin, toprak bütünlükleri ve egemenliklerini destekleme noktasında Ukrayna halkının yanında durma zamanı"

05.03.2014 21:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesiyle ilgili olarak, "Akılcı, istikrarlı ve sağlam bir liderliğin zamanı. Hepimizin, toprak bütünlükleri ve egemenliklerini destekleme noktasında Ukrayna halkının yanında durma zamanı" dedi.

Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Savunma Bakanlığının 2015 yılı bütçesiyle ilgili ABD Kongresi'nin Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde oturuma katıldı.

Hagel, Ukrayna konusunda, Dempsey ile birlikte Rusya, Ukrayna ve NATO'daki mevkidaşlarıyla görüştüklerini belirterek, Obama yönetiminin bu konudaki çabalarından bahsetti.

Rusya ile askeri ilişkilerin durdurulduğunu hatırlatan Hagel, bu sabah da bakanlığın, Polonya'daki havacılık müfrezeleri yoluyla ortak tatbikatları çoğaltma ve Baltık Yarımadası'ndaki NATO hava misyonuna ABD'nin katılımını artırma da dahil olmak üzere müttefiklere desteklerle ilgili bazı adımları izlediklerini kaydetti.

Hagel, "Akılcı, istikrarlı ve sağlam bir liderliğin zamanı. Hepimizin, toprak bütünlükleri ve egemenliklerini destekleme noktasında Ukrayna halkının yanında durma zamanı ve biz de bunu yapıyoruz.  Başkan (Barack) Obama'nın diplomatik ve ekonomik seçenekleri izlerken yaptığı da bu" dedi.

Son gelişmelerin Amerika'nın liderliğinin ve süregelen küresel angajmanın gerekliliğini vurguladığını belirten Hagel, Obama'nın savunma bütçesinin de gerçekleri yansıttığını ve bütçenin ABD'nin liderliğini ve taahhütlerini sürdürmesine yardım ettiğini bildirdi.

Hagel, Rusya'dan beklentilerinin ne olduğuna yönelik bir soru üzerine, Kırım'daki tansiyonun azalmasını ve Rus askerlerinin kışlalarına dönmesini istediklerini kaydetti.

"Ukrayna'nın savunmasına yönelik NATO'ya talep gelmesi halinde ABD'nin oyunun ne olacağına" yönelik soru üzerine Hagel, buna Obama'nın karar vereceğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey de ABD'li liderlerin Ukrayna meselesini diplomatik yollardan çözmek istediğini hatırlattı.

Son günlerde NATO, Baltık ve Doğu Avrupa'daki meslektaşlarıyla görüştüğünü belirten Dempsey, "Anlaşılacağı gibi endişeliler ve güvenlikleri noktasında bizim garantimizi istiyorlar. Görüşmelerimiz sırasında, bu garantiyi sağlamak için seçenekleri geliştirmeye ve Rusya'nın agresifliğini azaltılmaya yönelik taahhütlerimizi belirttik" diye konuştu.

Ukrayna halkının güvenliği ve egemenliğinin sağlanması noktasında tüm müttefiklerin birlikte durduğunu dile getiren Dempsey, Rusya ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin durdurulmasıyla ilgili olarak da "Rusya'nın artan eylemleri bize çok az seçenek bıraktı" ifadesini kullandı.

Dempsey ayrıca, NATO ile istişarelerine değinerek, "NATO liderlerine, Ukrayna'daki tansiyonu artırmayacak ve istikrarı sağlayacak seçenekler sunmak istiyoruz. Ama tabi ki biz bu denklemin sadece bir parçasıyız" dedi.

Bu sabah Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov ile görüştüğünü de belirten Dempsey, kendisine "Rusya'nın bölgesel saldırganlığının tüm dünyaca kınandığını belirttiğini" kaydetti.

Dempsey, diplomatik çabalara alan yaratabilmek için itidalin devamı çağrısını yaparak, "Rusya'nın eylemleri dünyanın öngörülemez, karmaşık ve hayli tehlikeli olduğunu hatırlattı. Geleceğin güvenlik zorlukları konusuna ne çok dar açılardan bakabiliriz ne de doğru yaptığımızdan çok emin olabiliriz. Dünya bizi şaşırtmaya devam edecek, çoğunlukla da hoş olmayan yollarla" değerlendirmesinde bulundu. - Washington DC

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement