Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler

Başbakan Yatsenyuk: "Ukrayna, Rusya hükümeti ile görüşmelere hazır. Ama bunun için Rusya'nın öncelikle Kırım'daki askerlerini geri çekmesi, üstlendiği ikili ve çoklu anlaşmaları yerine getirmesi, Kırım'da bulunan terörist ve ayrımcıları desteklemeyi durdurması ve tüm dünyaya Ukrayna ile yeni temellere dayanan işbirliği başlattığını duyurması gerekiyor" "Ukrayna devletine karşı olanlara, hain ve ayrımcılara uyarıda bulunmak istiyorum.

07.03.2014 17:00

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkesinin Rusya hükümeti ile görüşmelere hazır olduğunu kaydederek, "Ama bunun için Rusya'nın öncelikle Kırım'daki askerlerini geri çekmesi, üstlendiği ikili ve çoklu anlaşmaları yerine getirmesi, Kırım'da bulunan terörist ve ayrımcıları desteklemeyi durdurması ve tüm dünyaya Ukrayna ile yeni temellere dayanan işbirliği başlattığını duyurması gerekiyor" dedi.

Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Yatsenyuk, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerini geliştirmekten yana olduğunu açıkça dile getirdiğini hatırlattı, ancak "Biz hiçbir zaman Rusya'ya bağımlı olmayacağız ve Rusya'nın şubesi olmayacağız. Bunu Rusya yönetiminin liderleri anlaması gerekiyor" dedi. Yatsenyuk, ayrıca Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile ikinci kez telefon görüşmesi yapmak talebinde bulunduğunu ifade etti.

Yatsenyuk, Brüksel'deki temaslarını değerlendirdi -

Brüksel'deki temasları konusuna değinen Yatsenyuk, Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmının yakın zamanda imzalanmasına ilişkin mutabakat sağlandığını, AB ülkelerinin tek taraflı olarak pazarlarını Ukrayna ürünlerine açacağını söyledi. Yatsenyuk, AB ülkelerinin Ukrayna'ya yapacağı toplam mali yardım tutarının 15 milyar doları oluşturacağını, Ukrayna ile AB arasındaki vize uygulamasının iptal edilmesine ilişkin gelişmelerin desteklenmesine yönelik ilerlemelerin bulunduğunu ifade etti.

Yatsenyuk, Ortaklık Anlaşması hakkında, "İnsanlar bunun için meydanlara dökülmüştü. Ukraynalılar, bunun için, özgürlük ve Avrupa entegrasyonu için mücadele etmişti" dedi.

Yatsenyuk, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kendisine AB ile Ukrayna arasındaki anlaşmanın birkaç hafta içinde imzalanacağını söylediğini ifade etti.

Yatsenyuk, ilk dönemde ülkeye 1,6 milyar avro veya 2 milyar dolarlık mali yardım yapılmasının söz konusu olduğunu, bunun ülkede reformların yapılması ve ekonomik durumun istikrara kavuşturulması için kullanılacağını belirtti. Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın toplam 8 milyar dolarlık yardım teklifinde bulunduğunu bildiren Yatsenyuk, bu kaynakların yeni işletmelerin kurulması ve istihdamın sağlanması, ülke ekonomisinin modernizasyonu için kullanılabileceğini kaydetti.

Ukrayna-AB Partnerlik Anlaşması -

Yatsenyuk, Brüksel'deki görüşmelerinde, AB ülkelerinin Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşmasını tek taraflı olarak uygulamasına ilişkin mutabakat sağlandığını, buna göre, AB ülkelerinin pazarlarını Ukrayna malları için açacağını belirtti.

Bu kararın alınmasını izleyen bir yıl içerisinde Ukrayna ekonomisinin bundan en az 400 milyon dolarlık gelir elde edeceğini ve bu çerçevede tarım ve tahıl ürünleri ile şekerleme ürünlerinin ihracatının artmasının tahmin edildiğini kaydeden Yatsenyuk, Ukrayna piyasasının AB ürünlerine açılmasına ilişkin görüşmelerin ise bunun ülke ekonomisine olumsuz etkisi gibi spekülasyonların olmaması için devam ettiğini ve bu istişarelerin ardından gereken kararın alınacağını ifade etti.

Ülkenin doğusunu "sakin olmaya" çağıran Yatsenyuk, Rusya ile Ukrayna arasındaki ikili işbirliğinin devam etmesi gerektiğini, Rusya'nın Ukrayna mallarına engel koyması için herhangi bir gerekçenin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını kaydetti.

Yatsenyuk, "Ukrayna, Rusya hükümeti ile görüşmelere hazır. Ama bunun için Rusya'nın öncelikle Kırım'daki askerlerini geri çekmesi, üstlendiği ikili ve çoklu anlaşmaları yerine getirmesi, Kırım'da bulunan terörist ve ayrımcıları desteklemeyi durdurması ve tüm dünyaya Ukrayna ile yeni temellere dayanan işbirliği başlattığını duyurması gerekiyor" dedi.

Kırım parlamentosunun referandum kararı -

Yatsenyuk, Ukrayna ile ilgili AB'nin olağanüstü düzenlediği zirvede AB'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, dokunulmazlığı ve egemenliğine ilişkin net tutumunu sergilediğini kaydederek, zirvede "Kırım'daki askeri müdahale ve sözde Kırım parlamentosu tarafından alınan referandum kararının" detaylı olarak görüşüldüğünü söyledi. Ukrayna Başbakanı, AB Konseyi kararında da sözde Kırım parlamentosunun referandum yapılmasına ilişkin gayri meşru bir karar aldığının açıkça belirtildiğini hatırlattı.

Ukrayna devletine karşı olanlara, "hain ve ayrımcılara" uyarıda bulunmak istediğini kaydeden Yatsenyuk, "Sizlerin alacağınız her türlü karar yasa dışı ve anayasaya aykırıdır. Çağdaş dünyada hiç kimse, sözde Kırım yönetiminin sözde referandum yapılmasına ilişkin kararını tanımayacaktır" dedi.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun ezici çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor.

27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askeri olduğu daha sonra anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından parlamentoda Kırım'ın geleceğine ilişkin görüşmeler yapılmaya başlamıştı. Oturumlarda, tek taraflı olarak, yeni parlamento başkanı ve başbakan da seçilmişti. Ancak Ukrayna yasalarına göre, söz konusu görevlere getirilecek isimlerin yanı sıra referandum gibi pek çok karar için Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna'daki yönetim, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonra aldığı kararların tek taraflı olduğunu vurguluyor. - Kiev

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement