İzmir İl Göç İdaresi Müdürü Funda Kılıç Doğan, Harmandalı'ndaki Geri Gönderme Merkezi'nde ülkelerine geri dönmeyi bekleyen 117 yabancının her türlü ihtiyacını temin ettiklerini belirtti.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesindeki 22 geri gönderme merkezinden biri olan Çiğli ilçesindeki merkezde gazetecilere açıklama yapan Doğan, Türkiye'ye giriş çıkış kurallarını ihlal eden, suça karışan, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit eden yabancıların sınır dışı edilmesi prosedürlerinin geri gönderme merkezlerinden yürütüldüğüne dikkati çekti.
Türkiye'de AB işbirliğiyle kurulan 6 merkezden biri olan İzmir'deki geri gönderme merkezinin 750 kişilik kapasiteye sahip, tüm ihtiyaçları karşılayabilecek nitelikte olduğunu dile getiren Doğan, "İzmir'deki Geri Gönderme Merkezi'nde kalan 117 yabancının barınma, beslenme, sağlık ve temizlik gibi her türlü ihtiyaçlarını temin etmekteyiz. Burada 24 saat sağlık görevlimiz, haftanın 5 günü doktor var." dedi.
Kabul Merkezi'ne içine madde enjekte edilmesi riski nedeniyle sebze meyve gibi ürünlerle, içi görünmeyen kapalı ambalajların kabul edilmediğini, bu tedbirin içerideki insanların sağlığını korumak için uygulandığını anlatan Doğan, "Burada ücretsiz olarak her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Bebek mamasından bezine, kreminden sabun ve deterjanına kadar her türlü şeyi güvenli şekilde temin ediyoruz." diye konuştu.
Doğan, merkezde kalan çocuklar için psikolog ve sosyal hizmet uzmanının da bulunduğunu, merkezlerde kalanların yasal temsilcileriyle, aileleriyle ve vekaleti olan avukatlarıyla mesai saatleri içinde görüşme yapabildiklerini belirterek vekaleti olmayan avukatlarla görüşme için avukatın yazılı talebi ve yabancının rızasının gerektiğini, şahısların kişisel verilerini korumak için bu tedbirin alındığını kaydetti.
"Farklı menüler oluşturmaya çalışıyoruz"
Harmandalı Geri Gönderme Merkezi Müdürü Rifat Çetinkaya ise merkezde kalanlar için 3 öğün yemek verdiklerini, her öğünde 3 çeşit yemeğin dışında meyve, yoğurt, salata ve su da ikram ettiklerini söyledi.
Çetinkaya, "Günlük 2 bin 300 kalori var, asgari şekilde bunu sağlıyoruz, herhangi bir problem yaşamıyoruz. Bizim ülkemiz içinde bile farklı damak tatları var, sonuçta 70 farklı ülkeden bahsediyoruz. Bununla ilgili geri dönüşleri alarak ortak menüler oluşturmaya çalışıyoruz, çalışmalarımız bu konuda devam ediyor." dedi.
Kızıyla geri gönderme merkezinde kalan Türkmenistan uyruklu M.Ş, 10 gündür merkezde olduklarını, sunulan imkanlardan memnun olduğunu söyledi.
İranlı Z.C. ise 2 haftadır merkezde bulunduğunu, gün boyunca kitap okuma, spor yapma gibi çeşitli etkinliklerde bulunduğunu, yemekleri de genel olarak beğendiğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Ülkelerine Dönmeyi Geri Gönderme Merkezlerinde Bekliyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?