Ulusal Diyabet Kongresi Antalya'da Başladı - Son Dakika
Güncel

Ulusal Diyabet Kongresi Antalya'da Başladı

Ulusal Diyabet Kongresi Antalya\'da Başladı

Türkiye Diyabet Vakfı tarafından düzenlenen 49'uncu Ulusal Diyabet Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'nde başladı.

19.04.2013 18:41

Türkiye Diyabet Vakfı tarafından düzenlenen 49'uncu Ulusal Diyabet Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'nde başladı.

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof.Dr. M. Temel Yılmaz, kongre öncesinde Belek Max Royal Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Diyabetin tüm dünyada görülme oranında artış yaşandığını kaydeden Prof.Dr. Yılmaz, özellikle Ortadoğu ve Yakındoğu ülkelerinde diyabetin görülme oranlarının dünya ortalamasının 2 katı olduğunu söyledi. Bölgede son 10 yılda diyabet hastalığı oranının yüzde 100 arttığına işaret eden Pof.Dr. Yılmaz, bu nedenle bilim insanlarının konuyu tartışmak ve baş döndürücü artışa 'dur' diyebilmek, ortak strateji oluşturmak için bir araya geldiğini belirtti.

TÜRKİYE'YE MALİYETİ 13 MİLYAR TL

Kongreye, Ortadoğu ve Yakındoğu'dan bilim insanlarının da katılığına değinen Prof.Dr. Yılmaz, " Azerbaycan, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Pakistan ve Lübnan'dan gelen uzmanlarla birlikte diyabetle savaşacağız. Diyabet son 10 yılda ülkemizde de yüzde 100 artış gösterdi. Diyabet aynı zamanda bazı kronik hastalıkları da tetikliyor. Diyabetin Türkiye bütçesine yıllık maliyeti 13 milyar TL" dedi.

ÇOCUK YAŞLARDA GÖRÜLÜYOR

Bölge ülkelerinde diyabetin bu denli hızlı artış göstermesinin başlıca nedenlerinden birinin hareketsizlik olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Yılmaz, "Bütün dünyada olduğu gibi bölgede de baş döndürücü hızla yayılan teknoloji, insanları hareketsizleştiriyor. Bu da diyabet ve diğer metabolik hastalıkların hızla artmasına neden oluyor. Diyabet daha önceleri 40 yaş üstündeki insanlarda ortaya çıkarken, şimdi ise çocuk yaşlarda ve özellikle 20'li yaşlarda görülüyor" diye konuştu.

Kongre Başkanı Ahmet Kaya ise kongreye Türkiye ve çeşitli ülkelerden 1300 hekimin katıldığını söyledi.

Kongreye Pakistan'dan katılan Prof. Dr. Samed Shera, diyabetle mücadele kapsamında 40 yıldır uzman olarak çalıştığını söyledi. Diyabet hastalığının çözümü için sürekli bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yaptıklarına değinen Prof.Dr. Shera, "Diyabetten korunmak için düzenli beslenmek ve spor yapmak önemli. Özellikle hazır ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor" dedi.

Toplantıya katılan diğer ülke temsilcileri de diyabet hastalığına ilişkin bilgiler verdi. Kongre, 21 Nisan'da sona erecek. - Antalya/ Serik

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ulusal Diyabet Kongresi Antalya'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement