Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır.

02.02.2018 14:59

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlar tarım alanları için önemli sulama kaynağı oldukları gibi bulundukları ortamda filtre görevi görerek kirliliği önlemektedir." dedi.

Kılınçer, Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliğince, Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı"nda, dünyadaki en hassas ve en karmaşık yapıdaki doğal sistemlerin başında sulak alanların geldiğini söyledi.

Türkiye'de 2015 yılında başlatılan Ulusal Sulak Alan Envanteri Projesi ile sulak alanların il il, bölge bölge belirlendiğine dikkati çeken Kılınçer, şunları dile getirdi:

"Elde edilen ilk verilere göre, ülkemiz topraklarının yüzde 2,30'u doğal sulak alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlar, tarım alanları için önemli sulama kaynağı oldukları gibi bulundukları ortamda filtre görevi görerek kirliliği önlemektedir. Ayrıca, sulak alanlar, hayvancılık ve balıkçılık gibi tarımsal faaliyetler için de önemli ekosistemlerdir. Çeltik tarlaları başta olmak üzere tarım alanları, su kuşlarının beslenmesinde hatta üremelerinde önemli habitatlar oluşturmaktadır."

Kılınçer, gelecek yıllarda yaşanacak kuraklığın önüne geçmenin ancak su kaynaklarının yani sulak alanların korunması ve planlı kullanımıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

Samsun'da Geleneksel Bitkilerin Veri Tabanına Alınması Projesi'ni başlattıkları bilgisini veren Kılınçer, "Sağlık alanında ilaç, beslenmede gıda ve baharat, endüstride de boya, tekstil ve el sanatlarında kullanılan bitkiler kayıt altına alınacak. Bu bitkiler daha sonra ekonomiye kazandırılacak." diye konuştu.

"Deltayı korumak namaz kılmak, ibadet kadar sevap"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde her türden canlının tedavisi için klinik oluşturduklarını söyledi.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Burada leylekler, şahinler, göçmen kuşlar tedavi ediliyor. Çeşitli yaraları olan bir yılanı vatandaşlar kliniğe getirmiş. Antibiyotik ve merhemle tedavi etmişler. Yani Kızılırmak Deltası, yılanın bile tedavi edildiği bir yer haline geldi. Koruma anlamında çok mesafe katettik.

Deltada yaptığımız koruma işinin namaz kılmak, ibadet kadar sevap olduğunu anlatmaya kadar işi götüreceğiz."

"Türkiye'deki sulak alanlarının yarısı kurutuldu"

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan da sulak alanların dünyada biyolojik çeşitliliğin en yüksek sevide olduğu bölgelerin başında geldiğine dikkati çekti.

Geçmişte sıtma nedeniyle insanların çok can kaybetmesiyle başlayan süreçte sulak alanların kurutulduğunu belirten Ceylan, şöyle konuştu:

"O dönemlerde sıtmayla mücadele etmek ilaç tedavisiyle mümkün olmadığı için sulak alanları kurutma sürecine gidilmiş. Kurutulan alanların doğanın dengesini değiştirdiği ortaya çıktığı zaman yavaş yavaş kurutmanın yapılmamasına başlanıyor. Son 20 yıldır sulak alanların kurutulmadığını hatta bu alanlara can suyu verildiğini görüyoruz ama çok geç kalındı.

Türkiye'deki sulak alanlarının yarısının kurutulduğunu söyleyebilirim."

Programın ardından Kızılırmak Deltası Foto Safari Yarışması'nda dereceye giren fotoğrafların yer aldığı serginin açılışı yapılarak, fotoğrafçılara ödülleri verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ulusal Sulak Alanlar Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement