Mardin Valisi Mustafa Yaman, " Kudüs, sadece siyasi bir mesele olarak algılanmamalıdır. Korunması, haklarının yerine getirilmesi siyasi meseleden çok insani bir meseledir." dedi.
Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa" sempozyumu, Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılışı, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle gerçekleştirildi.
Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaman, yaptığı konuşmada, sempozyumun, Kudüs'e benzetilen Mardin'de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kudüs'ün insanlık tarihi kadar eski olduğunu kaydeden Yaman, "İnsanlığın tarih boyunca süren serüvenini anlamak için insanlık tarihi Kudüs'e kulak vermek yeterlidir. Kudüs, Hazreti Adem'den bu yana gelen tevhidin temsilcisi, peygamberlerin mirasıdır. Kudüs, sadece siyasi bir mesele olarak algılanmamalıdır. Korunması, haklarının yerine getirilmesi siyasi meseleden çok insani bir meseledir." değerlendirmesinde bulundu.
Belediye olarak 18 öğrenciyi Kudüs gezisine göndereceklerini belirten Yaman, "Bölgedeki belediyeler, bu milletin inancına, İslam'a aykırı olmayan, örf ve adetlerine göre çalışmalar yapacak. Buna söz verdik ve yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalar vatandaşlarımızın destekleriyle devam edecek." diye konuştu.
"Ümmetin yeniden diriliş yeri Kudüs"
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de ümmetin yeniden diriliş yerinin Kudüs olduğunu söyledi.
"Kudüs bize diyor ki, ey Müslümanlar, vahdet olmadan sizin yolunuz bana düşmez. Siz birleşmeden, birlik içinde olmadan özgürlüğüme şahit olamazsınız." ifadelerini kullanan Görmez, şunları kaydetti:
"Biz Selahaddin Eyyübi'den bahsediyoruz. Ama Selahaddin Eyyübi tek başına oraya gitmedi. Yanında Nureddin Zengi vardı. Nureddin Zengi ile Selahaddin Eyyübi'nin birlikteliğidir Kudüs'un kapılarını bize açan. Anadolu'nun kapılarını bize açan yine vahdetimizdir.
Bu coğrafyada, Arap, Kürt, Türk ve başka hangi dili konuşursa konuşsun, hangi ırktan olursa olsun, hangi rengi taşırsa taşısın, tevhide iman etmiş müminler vahdet içinde olmadıkça Kudüs'ün kapıları bize açılmaz. Hazreti Muhammed'in mensubiyetine girdiğimizde ümmet o zaman aziz olur ve Kudüs de özgürlüğüne kavuşur."
Kudüs'ün unutulmaması, sürekli ziyaret edilmesi gerektiğini belirten Görmez, "Çocuklarınıza Kudüs bilincini aşılamak için gidin ve ziyaret edin. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizi bekliyor. Orayı ziyaret edemezseniz aydınlatacak bir ışık gönderin. Zulmün oluşturduğu karanlığı ortadan kaldıracak bir ışık sahibi olun." dedi.
"Kudüs özgürlüğüne kavuşarak yeniden ümmetin olacak"
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça da 60 yıldır kutsal şehir Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın işgal altında olduğunu ifade etti.
Kudüs'ü çocukların, öğrencilerin, ailelerin ve ümmetin bütün fertlerinin zihninde canlı tutmak için gayret edilmesi gerektiğini anlatan Ağırakça, "Bu işgal sona erecek. Çünkü bugün yapılanlar, Selahaddin'in Kudüs'ü fethinden önce de yapılıyordu. Kudüs özgürlüğüne kavuşarak yeniden ümmetin olacak." şeklinde konuştu.
Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri de Selahaddin Eyyübi ile Sultan 2. Abdülhamid'in tarihte Kudüs için yaptıklarını anımsattı. Sabri, liderlerin, hükümetlerin ve siyasilerin tarihte Kudüs için gerçekleştirilen mücadeleyi yeniden vermesi gerektiğini, bugünlerde buna çok ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Allah'ın mübarek kıldığı Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın yeryüzünde yaşayan tüm Müslümanların davası olduğunu dile getiren Sabri, "Ümmet bu dava üzerine birleşirse ancak o zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa özgür olur." dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından Kudüs'e gönderilecek 18 üniversite öğrencisinin tespit edilmesi amacıyla kura çekildi.
Daha sonra, Ulu Cami'ye geçilerek Sabri'nin imamlığında cuma namazı kılındı.
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Kudüs ve Mescid-i Aksa' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?