Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi'nde İlk Ders - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi'nde İlk Ders

Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi\'nde İlk Ders

"Eskiden 45 dakikaydı bu çok fazla.(Bunu 15 dakikaya indireceksiniz) diye talimat verdik.15 dakikaya inmedi ama 18 dakikaya indi, teşekkür ediyorum" dedi.

16.02.2013 16:22

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede her dakika ve saniyenin önemli olduğunu belirterek,

"Eskiden 45 dakikaydı bu çok fazla. (Bunu 15 dakikaya indireceksiniz) diye talimat verdik. 15 dakikaya inmedi ama 18 dakikaya indi, teşekkür ediyorum" dedi.

Bakan Eroğlu, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde hizmete giren Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi'nde ilk dersi verdi. Bakan Veysel Eroğlu, kürsüye gelmeden önce Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarının özel yeleklerinden giydi.

Merkezle gurur duyduklarını dile getiren Eroğlu, bu tür eğitimlerin orman yangınlarıyla mücadeledeki kayıpları azaltacağına işaret etti. Türkiye'nin artık büyük düşündüğünü, büyük hedefleri olduğunu anlatan Eroğlu, 2023 yılına kadar Türkiye'nin ilk 7 ülke içinde olması için çalıştıklarını söyledi.

Orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin "destan yazdığını" vurgulayan Eroğlu, ormanların ekonomik kalkınmada lokomotif olması ve küresel ısınmayla mücadelenin de arasında bulunduğu sayısız yararı olduğuna işaret etti.

Türkiye'de toplam 21,6 milyon hektar ormanlık alan olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, bu alanların yüzde 48'inin verimsiz olduğunun altını çizdi. Dünyada her yıl ortalama 5 milyon hektar, Akdeniz Havzası'nda ise 550 bin hektar alanın yandığına değinen Eroğlu, Türkiye'de her yıl yanan ortalama alanının 10 bin hektar olduğunu kaydetti.

Yangınların yüzde 92'sinin insanlardan kaynaklandığını anlatan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:

"Çıkan yangını söndürmek yerine, aynı zamanda bu yangının çıkmasını önleyecek eğitim çalışması yapmamız şart. Bu da çok önemli. Belki yangından daha öncelikli, daha etkili olacak. Vatandaşın aydınlatılması, ikaz edilmesi, yangın mevsiminden önce yol kenarlarında bir takım çalışmalar yapılması... Yangınların çıkma sebeplerini yüzde 50'lere indirebilirsek çok büyük kazancımız olur."

-Yangına 18 dakikada müdahale-

Yol kenarlarına yangına dayanıklı türlerin dikilmesi, yanacak alanların adacıklara bölünmesi gibi çalışmalar yürüttüklerine değinen Eroğlu, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahalenin etkisine işaret etti.

Kısa zamanda bölgeye ulaşılması halinde yangının büyümeden söndürülebileceğini belirten Eroğlu, "Orman yangınlarında her dakikanın, hatta her saniyenin önemi var. Eskiden 45 dakikaydı, bu çok fazla. (Bunu 15 dakikaya indireceksiniz) diye talimat verdik. 15 dakikaya inmedi ama 18 dakikaya indi, teşekkür ediyorum. Bunun 15 dakikaya indirilmesi lazım" dedi.

Eroğlu, müdahale süresini 15 dakikaya indiren ilk bölge müdürlüğünü takdirname ve para ile ödüllendirme sözü verdi.

Orman Teşkilatı bünyesinde bilgi işlem müdürlüklerin kurulduğunu, teşkilatın artık teknolojiyi de çok iyi kullandığını ifade eden Veysel Eroğlu, odasındaki bilgisayardan yangın harekat merkezinin sistemini izleyebildiğini anlattı.

Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bakanlıktan gözetleniyorsunuz. Bunu da bilin, peşin olarak bilin. Bırakın uçağı, arazöz kullanan arkadaş, (Bizi takip edemez) diye düşünebilir. Onları da takip ediyoruz, nerede, hangi saatte hareket ettiniz, güzergahınız nedir, kaç kilometre saat hızla ilerliyorsunuz. Bunların hepsinin takibini görüyorum. Bazı yardımlar gecikirse (Niye bu gecikme var) diye ikaz ediyoruz. Sizden ricam çok hızlı müdahale. Yangın büyümeden söndürmek, başarının temel ilkesidir."

Yanan alanların en geç bir yıl içinde ağaçlandırılmasının da zorunlu olduğunu kaydeden Veysel Eroğlu, bu alanların başka amaçlara tahsisinin ise mümkün olmayacağının altını çizdi.

-Araç parkuru-

Bakan Eroğlu, 2002 yılında 637 olan arazöz sayısının 2013'te 976'ya çıktığını anlatarak, "Hatta arkadaşlarıma şunu söylüyorum: Bizim için ucuz olması şart değil. Biz iş makinelerinde pahalı da olsa en iyisini alacağız. Yolda kalacak makine ucuz olmuş ne kıymeti var. Ucuz makine yok, en iyi makineyi en ucuza alacağız. Birinci kalite, A sınıfı ile mukayese edeceğiz" dedi.

Eroğlu, 2013 yılında hava aracı sayısının da 50'ye ulaşacağını açıkladı. Ormanların sevk ve idaresinde kullanılacak yönetim helikopterleri için alım projesi yürütüldüğünü belirten Eroğlu, mevcut 6 helikoptere ek olarak 5 Bell 429 tipi helikopterin tedarik çalışmalarının sonuçlandığını bildirdi. Eroğlu, bu helikopterlere takılan FLIR cihazı sayesinde yangının internet üzerinden canlı olarak izlenebileceğine işaret etti.

-Basın mensuplarına uyarı-

Bakan Veysel Eroğlu, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin Akdeniz havzasındaki diğer ülkelere göre çok iyi durumda olduğunun altını çizdi. Eroğlu, orman yangınlarının ardından yapılan haberler konusunda da gazetecileri uyardı. Taşağıl'da çıkan yangınlardan sonra "Antalya yanıyor" şeklinde atılan başlıklar yüzünden turizmin zarar gördüğünü belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"O ayki turizme ne kadar sekte verdiğinizi biliyor musunuz- Bu haberleri bizden alacaksınız. Biz daima en doğrusunu söyleriz. Türkiye'de ormanlarımız teminat altında. Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de artıyor. Hem alan olarak hem odun serveti olarak artıyor. 1970'li yıllarda bütün ormanların hacmi 936 milyon metreküp iken, bugün 1,5 milyar metreküpü aştı. Dünyada yok böyle bir şey. Ağaçlandırmada dünyada ilk üçe girdik. Bunları da yazın ki marifet iltifata tabidir."

Antalya'da yangının ardından yapılan haberler nedeniyle yaklaşık 150 milyon dolar kayıp yaşandığını kaydeden Eroğlu, "Bu bakımdan kusura bakmayın. Yanlış haberde kaybı hesaplayacağız, kim haber veriyorsa ondan tahsil için Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edeceğiz. Kusura bakmayın" dedi.

-Aynı anda 120 kişiye eğitim-

Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, dünyada her yıl 5 milyon hektar ormanlık alanın yangınlardan zarar gördüğünü kaydetti. Çiftçi, içinde pentatlon, konaklama tesisi, orman yangınları sırasında görev yapacak koordinasyon merkezinin de bulunduğu Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi'nde aynı anda 120 kişinin eğitim alabileceğini bildirdi.

Çiftçi, merkezde ileriki dönemde teorik ve simülasyon ortamında eğitim verilmesinin de planlandığını, müfredatın Türkçe dışında farklı dillerde yapılmasının da mümkün olduğunu açıkladı. Simülasyon merkezinin bir ilk olacağına değinen Çiftçi, merkezde ayrıca arazöz şoförlerine ileri sürüş teknikleriyle ilgili eğitim verileceğini kaydetti.

Bakan Eroğlu, dersin ardından yangın eğitimi alan personelin çalışmalarını izledi. Eroğlu, eğitim parkuruna giderken, arkasında bürokratların içinde bulunduğu römorku taşıyan traktörü kullandı. Daha sonra arazöze binerek merkezde incelemelerde bulunan Eroğlu, merkezde fidan da dikti.

Muhabir: Güç Gönel

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Yangın Eğitim Merkezi'nde İlk Ders - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement