Urartu Kültür Koridoru Projesi" Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Urartu Kültür Koridoru Projesi" Çalıştayı

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, eski Van şehrinin tekrar ayağa kaldırılması için planlama çalışması yaptıklarını söyledi.

11.10.2017 16:45

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, eski Van şehrinin tekrar ayağa kaldırılması için planlama çalışması yaptıklarını söyledi.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) "Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı" düzenlendi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) sosyal tesislerinde düzenlenen çalıştayda konuşan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, tarihi Urartu bölgesinin kültür koridoruna dönüştürülmesi ve bu bölgenin turizm değerinin artırılarak bölgeye ekonomik, kültürel ve sosyal katkı sağlaması için proje çalışması başlattıklarını belirtti.

Güler, bu amaçla düzenlenen çalıştayda, farklı paydaşların deneyim ve fikirlerinin alınarak DAP bölgesinde Urartu algısının oluşturulması ve mevcut Urartu kültürel mirasının DAP bölgesine katkısının belirlenmesinin amaçlandığını ifade etti.

"Geçmişin ayak izlerini takip ettik"

Geçmişini bilmeyen, geçmişinden ilham almayan medeniyetlerin başarıya ancak dolambaçlı yoldan gidebileceklerini anlatan Güler, şöyle konuştu:

"9 yıl önce 'Bundan 3 bin yıl önceki insanlar buraya Tuşba diyerek neyi dile getirmek istediler?' diye düşündük. Detaylı incelediğimizde Van bölgesi güneş enerjisi için konuşulmuyordu. Güneş enerjisinde Türkiye yeni bir atılıma girmeyi planlıyordu o dönem. İlgili uzman ve mühendis arkadaşlarımızla bir analiz yaptığımızda bu bölge Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli açısından en yüksek bölgesi olduğunu gördük. Bu meseleyi öğrenmeyi Urartulara borçluyuz. İlhamımızı onlardan aldık. Biz sadece geçmişin ayak izlerini takip ettik."

Güler, Urartuların yaklaşık 3 bin yıl önce modern sulama sistemini kullandığını dile getirdi.

Van'da bin 800 rakımda deniz sayılabilecek büyüklükte bir göl olduğunu anımsatan Güler, "Üzerine Urartu gibi büyük bir medeniyet inşa edilmiş. Hemen karşısında Ahlat gibi Anadolu'nun ve dünya medeniyetinin akım merkezini koymuş. Coğrafi olarak zaten muhteşem. Biz buradaki izi takip ediyoruz. Gölün kuzeyindeki Selçuklu bölgesi ile gölün hemen güneydoğusundaki Urartu merkezi ayaklarını canlandırmamız ve bir biriyle mutlaka entegre etmemiz lazım." ifadesini kullandı.

- "Kırsal turizmi canlandıracağız"

Projede yer alan Bitlis'in Ahlat ilçesindeki çalışmanın olumlu ilerlediğini anlatan Güler, bunun dışında gölün güneydoğusunda yer alan Urartu bölgesinde iki temel projeyi hayata geçireceklerini aktardı.

Makro bir turizm projesinden ziyade mikro, kırsala dayalı bir turizm projesini hayata geçireceklerine işaret eden Güler, "Urartular ile vatandaşlarımızın bağını arttırıp kırsal turizmi canlandıracağız. İkinci önemli proje, eski Van şehrini tekrar ayağa kaldırılması için bir planlama çalışması yapıyoruz." dedi.

DAKA Genel Sekreteri Mehmet Emin Çakay ise Urartulara başkentlik yapan Van'ın bu projeyle bölgede heyecan oluşturduğunu bildirdi.

Projenin, Van'ı Urartular dönemindeki gibi önemli merkezlerden biri haline getireceğine inandığını vurgulayan Çakay, "Bu projemizi hayata geçirerek kentimizi, güneşin başkentini, o ihtişamlı dönemine taşıyabileceğimizin heyecanını yaşıyoruz. Bu heyecanımızı paylaşıyoruz. Projemizin ilimize, bölgemize hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından proje yürütücülerinden Kültür Rotaları Derneği adına söz alan Hüseyin Eryurt, projede yer alan rotalarla ilgili sunum yaptı.

Alanında uzman katılımcıların sunumlarıyla devam eden çalıştaya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow, öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Urartu Kültür Koridoru Projesi' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement