Üretici: Gıda Fiyatlarını Üreticiler Değil Aracılar ve Tüccar Artıyor - Son Dakika
Güncel

Üretici: Gıda Fiyatlarını Üreticiler Değil Aracılar ve Tüccar Artıyor

Üretici: Gıda Fiyatlarını Üreticiler Değil Aracılar ve Tüccar Artıyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede sorun olarak gösterdiği yüksek gıda fiyatları için, "Gıdada fiyatları biz değil, aracılar ve tüccar dediğimiz kesimler artıyor" sözleriyle adres gösterirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın açıldığına dikkat çekti.

09.04.2015 16:41

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede sorun olarak gösterdiği yüksek gıda fiyatları için, "Gıdada fiyatları biz değil, aracılar ve tüccar dediğimiz kesimler artıyor" sözleriyle adres gösterirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar da, üretici ve market fiyatları arasındaki makasın açıldığına dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugün Merkez Bankası Genel Kurul'unda yaptığı sunumda, enflasyonda henüz istenen düzeylere gelinmediğine işaret ederek, enflasyonla mücadelede para politikaları dışında da önlemlere ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

Manşet enflasyonda 2013 yılının sonlarından itibaren gözlenen yükselişin enflasyon beklentilerinde de bozulmaya yol açtığının altını çizen Başçı, "Alınan tedbirler sonucunda enflasyonun ana eğilimindeki olumlu görünümün enflasyon beklentileri üzerindeki düzeltici etkisinin ise, özellikle gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle sınırlandığını düşünüyoruz" dedi.

"Üretici peşinen vergisini vererek ürün satıyor"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, gıda fiyatlarının enflasyonu tetikleyen en başlıca neden olarak görüldüğüne dikkat çekerek, "Üretimin düşmesinden kaynaklı arz talep dengesinin bozulması, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın açılması fiyatların artmasına neden oluyor. Yeterli üretim olsa da Türkiye'de ki çarpık yapıdan dolayı fiyatlar yükseliyor. Türkiye'de üretimde, üretici ve tüketici arasındaki farktan kaynaklanan sorunlar var. Bunlar birleşince gıda enflasyonu ortaya çıkıyor. İklim koşulları da üzerine gelince fiyatlar daha da katlanarak artıyor" dedi.

Yetkin, gıda fiyatlarının denetlenmediğini belirterek, "Üretici peşinen vergisini vererek ürün satıyor. Ama üreticinin elinden çıktıktan sonra denetim olmadığı için fiyatlarda artış oluyor. Fiyatlar, aracılar ve tüccar dediğimiz kesimde artıyor. Bunun çaresi, üreticiden sonraki durakları denetleyebilmektir. Kayıt dışılığın ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmalı. Bu çalışmalar daha çok üretici birliği teşkilatıyla yapılmalı" diye konuştu.

TZOB: Üretici ile market fiyatları arasındaki makasın kapanmıyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, konuyla ilgili olarak geçen hafta yaptığı açıklamada, Mart ayında üretici ile market fiyatları arasındaki makasın kapanmadığını, sürecin hep üretici ve tüketici aleyhine işlediğini vurguladı.

Bayraktar, yazılı bir açıklamasında, "Üretici ile market fiyat farkı incirde yüzde 516'ya kadar çıkıyor. İnciri, yüzde 414 ile maydanoz, yüzde 249 ile kuru kayısı, yüzde 242 ile kuru üzüm, yüzde 232 ile limon izliyor" dedi ve ekledi:

"Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise, bu oranın yaş sebze ve meyve içinde maydanozda yüzde 414, kurutulmuş ürünlerde incirde yüzde 516, baklagillerde nohutta yüzde 206, pirinçte yüzde 138, zeytinyağında yüzde 83 ve hayvansal ürünlerde sütte yüzde 174'e kadar çıktığı görülüyor." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üretici: Gıda Fiyatlarını Üreticiler Değil Aracılar ve Tüccar Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement