Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, sorunların çözümü için yeni anayasa ve başkanlık sisteminin şart olduğunu söyleyerek, "Kuvvetler ayrılığı prensini uygulayabilmek için yasama ile yürütme arasına kalın duvarlar örülmeli" dedi.
Uşak Üniversitesi Ekonomi Kulübü tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Amfisi'nde düzenlenen "Hükümet Sistemleri" konulu konferansta konuşan Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Darbelerin dayanağını anayasadan aldığını ifade eden Tekin, "1982 Anayasası'nı değiştirmeye ilk defa bu kadar yakın" dedi. ABD'deki başkanlık sisteminin Türkiye'ye monte edilmeye çalışıldığı yönünde iddiaların olduğunu da ifade eden Tekin, "Böyle bir durum söz konusu değil. ABD'deki sistem bizim umurumuzda değil. Bizim derdimiz sorunları ortadan kaldırmak" diye konuştu.
2011 seçimleri öncesi tüm siyasi partilerin halkın karşısına yeni anayasa vaadiyle çıktığını ve darbelerin dayanağının mevcut anayasa olduğunu kaydeden Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, "Türkiye her 10 yılda bir darbeye maruz kaldı. Darbeyi yapanlar bu gücü anayasaya koydukları maddelerden aldı. Bu durumun değişmesi ve darbeler devrinin tamamıyla ortadan kalkması için yeni anayasaya ihtiyaç var" dedi.
Koalisyon hükümetlerinin ülkeye ağır bedeller ödettiğini, koalisyon dönemlerindeki hükümet pazarlıkları ve uyuşmazlıklar yüzünden milletin ciddi ekonomik kayıplara maruz kaldığını da söyleyen Tekin, "Türkiye'deki parlamenter sistem uygulaması ve algısı darbelere adeta davetiye çıkarıyor. Parlamenter sistemin mevcut yapısı ve görüntüsü değiştirilmelidir. Değiştirilmezse Türkiye gelecekte de darbelerle karşı karşıya kalacaktır. Bugün aslında fiili olarak üstü kapalı şekilde başkanlık sistemi var. ABD'deki başkanlık sistemini Türkiye'ye getirmeye çalıştığımızı iddia edenler var. Bu eleştiriyi yapanlar ya bu konuda bir şey bilmiyorlar ya da kötü niyetli olarak bu iddiaları ortaya atıyorlar. Çünkü bu iddia ciddi bir yanılgı. Amerika'daki sistem bizim hiç umurumuzda değil. Biz yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz. Biz parlamenter sistemde üç temel sorun tespit ettik. Bu sorunların çözümünü istiyoruz. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ne yazık ki tam olarak sağlanamıyor. Yürütme, yasama üzerinde her zaman etkin olmuş. Meclis hiçbir dönem özgürce çalışamadı. Yasama tamamen yürütmenin egemenliğinde" diye konuştu.
Kuvvetler ayrılığı ilkesinin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için yasama ile yürütme arasına kalın bir duvar çekilmesi gerektiğini belirten Tekin, "Kuvvetler ayrılığı prensibinin uygulanması gerekir. Yasama ile yürütme arasına kalın bir duvar çekilmeli. İkinci problem şu; millet olarak seçimlerle sadece milletvekillerini seçiyoruz. Kimin başbakan olacağına cumhurbaşkanı karar veriyor. Cumhurbaşkanı istediği milletvekiline bu görevi verebilir. Geçmişte bu konuda büyük sorunlar yaşandı. 1995 yılında dönemin cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 25 oy alan birinci partiye hükümeti kurma yetkisi vermedi. Daha az oy alan ikinci ve üçüncü siyasi partileri hükümeti kurma görevi verdi. Bunu da yaparken birinci parti yüzde 25 oy aldı ama halkın yüzde 75'i bu partiye karşıdır. Bu çok ciddi bir kaosa neden olabilir. Kısacası oy veren kişiler hangi başbakana oy verdiğini bilmiyor. Koalisyon hükümetleri döneminde büyük sorunlar ve kaoslar yaşandı. Ekonomi allak bullak oldu. Dış politikada Türkiye itibar görmeyen, sözü dinlenmeyen bir ülke konumundaydı. Aynı sorunların yeniden yaşanmaması, Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesi gerekiyor. Bunun için de başkanlık sistemi gelsin diyoruz" dedi.
Tekin, konuşmasının ardından üniversite öğrencilerinin ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Konferansı Vali Mehmet Ufuk Erden, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram ve AK Parti İl Başkanı Mehmet Gün ile akademisyenler, daire müdürleri ve öğrenciler izledi. - UŞAK
Son Dakika › Güncel › Uşak Üniversitesi'nde 'Hükümet Sistemleri' Konulu Konferans - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?