GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Bosna Hersek'in İstanbul Başkonsolosu Began Muhic'in konuşması
Kosova'nın İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina'nın açıklamaları
Etkinlikten detaylar Bosna Hersek'in İstanbul Başkonsolosu Began Muhic, Çanakkale Savaşı'nda 20 bin Boşnak'ın Türk ordusuna katıldığı ve tevhidi kanlarıyla koruduklarını belirterek, "Biz Bosna'da Çanakkale Savaşı'nı anlıyoruz ve saygıyla anıyoruz." dedi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğunca "21. Hariciye Haftası" kapsamında Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen seminere, Bosna Hersek'in İstanbul Başkonsolosu Began Muhic ile Kosova'nın İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina konuşmacı olarak katıldı.
UÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen seminerde Muhic, yapılan araştırmalarda ve bulunan yazıtlarda Bosna Hersek'in geçmişinin binli yıllara kadar dayandığının tespit edildiğini söyledi.
Bosna Hersek'in 1580 ile 1878'li yıllar arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük eyaleti olduğunu, Çanakkale Savaşı'nda da 20 bin Boşnak'ın Türk ordusuna katılarak, tehvidi kanlarıyla koruduklarını anlatarak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle, Çanakkale'yi anlamayan Türkiye'yi de anlamaz. Çanakkale ruhunu anlamayan milletimizi ve milletimizin bilincini de anlamaz. Çanakkale dayanışmasını anlamayan bu milletin kardeşliğini de anlamaz. Biz Bosna'da Çanakkale Savaşı'nı anlıyoruz ve saygıyla anıyoruz." diye konuştu.
Rrahim Morina da 1. Murat'ın Türbesi'nin hala ülkesinin sınırları arasında yer aldığını anımsattı.
İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un Kosovalı olduğuna işaret eden Morina, "Türkiye, Kosova'nın her zaman gerçek dostu olmuştur. Kosova'yı tanıyan ülkelerin başında Türkiye olmuştur ve başka ülkelerin tanımasına da öncülük etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Uü'de '21. Hariciye Haftası' Etkinliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?