Uzman Diyetisyen Ali Dereli Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Uzman Diyetisyen Ali Dereli Açıklaması

Uzman Diyetisyen Ali Dereli Açıklaması

Diyetisyen Ali Dereli, proteinden zengin besinlerin tokluk hissini artıracağını belirterek, "Peynir, yumurta, yoğurt ya da süt sahur için tercih edilebilecek en uygun besinlerdir" dedi.

19.07.2012 10:13

Diyetisyen Ali Dereli, proteinden zengin besinlerin tokluk hissini artıracağını belirterek, "Peynir, yumurta, yoğurt ya da süt sahur için tercih edilebilecek en uygun besinlerdir" dedi.

Güral Sapanca Wellness & Convention Uzman Diyetisyeni Ali Dereli, Ramazan ayının daha kolay ve sağlıklı geçirilebilmesi için beslenme önerilerinde bulundu.

16 saatlik açlık ve susuzluğun dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu ifade eden Dereli, "Her yıl yaklaşık 20 gün önce kavuşacağımızı düşünürsek önümüzdeki 7-8 yıl ciddi sıcaklarda Ramazan ayını yaşayacağız. İllerimiz arasında farklılık göstermesine karşın ortalama 31-32 derecelerde 16 saatlik açlık ve susuzluk çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Sahur, bu dönemde en dikkat edilmesi gereken öğündür. Başlangıcını iyi yaptığımız her şeyin sonunun da iyi gelmesi gibi evrensel bir kural varken, sahur ile beraber başladığımız orucun iyi geçmesi için de başlangıcı çok önemsemeliyiz" dedi.

Proteinden zengin besinlerin tokluk hissini artırdığına değinen Dereli, "Bu besinler uzun sürede metabolize olmalarından kaynaklı, vücudumuzda daha fazla vakit geçirmektedirler. Bu sebeple peynir, yumurta, yoğurt ya da süt sahur için tercih edilebilecek en uygun besinlerdir. Posa içeriği yüksek besinler tüketmek de bu dönemde en büyük yardımcınız olacaktır. Kan şekeri düzeyimizi ayarlamamız uzun süreli açlığımız için çok önemlidir. Posalı besinler kan şekerini uzun sürede yükseltip yavaş yavaş düşürmektedirler. Yani glisemik indeksleri düşük besinlerdir. Bu sebepten protein kaynaklarından sonra açlığa dayanıklılığımız açısından en büyük yardımcımızdır. Tam tahıl ekmeği, mevsim yeşillikleri ve kuru baklagil çorbaları, sahur için tercih edilmesi gerekenlerdir" diye konuştu.

Tuzlu ve şekerli besinlerin susama hissini artırdığını belirten Dereli, "Susuzluk, açlıktan sonra baş etmemiz gereken önemli ikinci konudur. Hatta yaz aylarını dikkate alırsak daha çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Yüzde 75'i su ile çalışan bir mekanizmanın susuz kalması, vücudumuzda geri dönüşü zor hasarlara neden olabilmektedir. Kilonuz ile 30'u çarptığınızda günlük almanız gereken sıvı miktarını hesaplayabilirsiniz. Yaz mevsimini de göz önüne alırsak hesapladığınızın üzerine en az 500 ml daha eklemelisiniz. Sahurda yaptığımız hataların en başında, ezan okunmadan 5 dakika önce, bir şişe suyu hızlıca bitirmek gelmektedir. Öğününüzün tümüne yayarak su tüketmelisiniz. Susama hissimizi daha da artıracağından tuzlu ve şekerli besinleri tüketmemeye özen göstermeliyiz" dedi.

Dereli, iftarın açılmasının ardından içilecek bir çorba sonrası yemeğe bir süre ara verilmesi gerektiğini belirterek, "İftar vaktinde orucunuzu istediğiniz herhangi bir şeyle açabilirsiniz. Hurma, zeytin veya su üçlüsünden hangisi sizi iyi hissettirecekse onunla açmalısınız. Bundan sonra yapacağınız en iyi iş, bir kase çorba ile iftarınıza devam etmektir. Hava ne kadar sıcak olursa olsun, 16 saat boyunca boş duran midenize bir anda yüklenmemeniz açısından en doğru tercih çorbadır. Çorbanızın yanında bir iki kaşık salata yedikten hemen sonra, namaz kılmak veya ocaktaki yemeği kontrol etmek adına ilk beslenmenize biraz ara vermelisiniz. Yaklaşık yarım saatlik bir aradan sonra ana yemeğinizi tüketebilirsiniz. Günlük hesapladığınız su miktarınızın kalan kısmını da iftar sofrası ve yatıncaya kadar geçen sürede tüketmelisiniz" şeklinde konuştu.

Ara öğün ve egzersizlerin önemine de değinen Dereli, "Ara öğün yapmak bütün doğru beslenme dönemlerinizdeki en önemli unsurdur. Ramazan'da da aynı durum geçerlidir. İftar sofrasında uzun saatler geçirmemelisiniz. Yatmadan 1,5-2 saat önce bir meyve ile ara öğün yapmalısınız. Egzersizin bu dönemde en dikkat edilmesi gereken durumu, yapılacak saatidir. Kesinlikle gün içerisinde aç karnına egzersiz yapmamalısınız. En güzel saat, vaktiniz var ise iftardan sonra yapılabilir egzersizdir. Sahurda yapacağınız egzersiz, bize gün boyunca gerekli olan enerjinin bir kısmını tüketeceğinden sahurdan sonra yapılacak olan egzersiz, fayda yerine zarar sağlayabilmektedir. Son olarak yapacağım en önemli tavsiye iftar davetleri hakkında. Mümkün olduğunca davet sayınızı azaltmaya çalışın. Haftada ikiden fazla davete katılamamaya özen göstermelisiniz" dedi. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Uzman Diyetisyen Ali Dereli Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement