Vali Atakum Doğal Afetle İlgili Açıklamalarda Bulundu - Son Dakika
Güncel

Vali Atakum Doğal Afetle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Vali Atakum Doğal Afetle İlgili Açıklamalarda Bulundu

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç ve Sayın Vali Atakum İlçesinde meydana gelen doğal afetle ilgili açıklamalarda bulundu.

12.08.2013 22:41

Samsun'un Atakum ilçesinde 07 Ağustos 2013 Çarşamba günü akşam saatlerinde başlayan ve etkili olan şiddetli yağış nedeniyle oluşan doğal afetten dolayı yaşanan su baskınlarıyla ilgili, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY'un başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin katılımı ile kriz merkezi oluşturuldu. Konuyla ilgili değerlendirme toplantısı yapan Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY toplantı sonunda yaptığı açıklamada, "Dün gece saat 23. 25 sıralarında yağmaya başlayan yağmur nedeniyle Atakum ilçemizin belirli bölgelerinde su taşmaları neticesi hasarlar oluşmaya başladı. Geçtiğimiz yılda ilimiz sel felaketiyle karşı karşıya kalmıştı.

Geçen yıl Atakum bölgesinde yağan yağmur miktarı 24 saatte 118 kilogram iken şu anki tespitlerimize göre bugünkü yağış miktarı 205 kilogram. Geçen yılın oldukça üstünde. Geçen yıldan sonra DSİ, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve karayolları ekipleri önemli tedbirler aldı. Bu tedbirlerin faydalarını bu yağmurda gördük. Yoksa yağan yağmur neticesinde hasarlar çok daha büyük olabilirdi. Buna rağmen 200 civarında iş yerini ve evi su bastığı yönünde ihbarlar alındı. Bunlara Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekipleri müdahaleye başladı. Temennimiz bu seli en az hasarla atlatabilmek. Bunun için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Herhangi bir can kaybı söz konusu değil. Şu ana kadar bize intikal eden bu yönde bir bilgi yok. Boğulma riski diye bir şey söz konusu değil. Sadece bazı yerleri su bastı diye gelen ihbarlar var. Yağmur belirli aralıklarla devam edecek. Tüm ekiplerimiz alanda çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda kriz merkezinde tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Ekiplerimizi alana yönlendirdik. Temennimiz bu seli en az hasarla atlatabilmektir.''dedi.

Vali Sayın Hüseyin AKSOY'un açıklamalarının ardından bir dizi açılış törenlerine katılmak, ziyaretlerde bulunmak ve bakanlığına bağlı kurumlarda yerinde incelemeler yapmak üzere Samsun'da bulunan Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Suat KILIÇ, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünü ziyaret ederek Samsun Milletvekilleri, Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirip, Atakum ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeni ile oluşan su baskınları konusunda ilgililerden bilgi aldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat KILIÇ toplantı sonunda yaptığı açıklamasında,"Geçen yaz yaşadığımız su baskınlarının bugün bir benzerini Atakum ilçemizde yaşadık. Fakat çok daha hazırlıklıyız. Geçen yıl alınan önlemlerle daha da kuvvetli durumdayız. Geçen yaz yaşanan su baskını tüm kamu kurumlarının alınması gereken önlemler konusunda çok ciddi bir tecrübe imkanı oluşturdu. Ben tüm kamu kurumlarına koordineli çalışması nedeniyle teşekkür ediyorum. Meteorolojiden erken saatlerde gelen uyarılar neticesinde başta Valilik ve Büyükşehir olmak üzere kamu kurumları etkin bir bilgilendirme ve kamu sistemi oluşturdular. Baskınların başladığı andan itibaren tüm kamu kurumları makina parklarını birleştirerek vatandaşlarımıza yönelik zarar ve ziyanın askeri düzeyde olması için her türlü tedbiri etkin bir biçimde aldı.

Geçen yaz Atakum ilçemizde yaşanan sel felaketinde metrekareye 118 kilogram yağış düşmüştü. Bugün son 24 saatte Atakum bölgesine düşen yağış miktarı 205 kilogramdır. Bakıldığı zaman geçen seneki rakamın neredeyse iki katına yakın bir artış gözlenmektedir. Bölgede en son bu miktardaki yağış 1967 yılında kaydedilmiş. Ama 1967 yılında Atakum yerleşim yeri olmadığı için su baskınına maruz kalınmamış, tarlalardan yağış kısa sürede denize tahliye edilmiş.

Büyükşehir belediyesi afet sonrası büyük bir dikkatle makina parkını kuvvetlendirerek vatandaşların yardımına koşmuştur. Valilik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü üzerinden tüm ekiplerini sevk ederek kamu kurumları arasında etkin bir koordinasyon sağlamış durumda. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Samsun'daki gelişmeleri an ve an takip eder vaziyette. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, DSİ ve Meteoroloji Bölge Müdürlükleri üzerinden Samsun'daki gelişmeleri, yağış miktarını alınan ve alınması gereken önlemleri hızla koordine eder vaziyettedir.

Günün erken saatlerinde Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN beni arayarak geçmiş olsun dileklerini Samsunlulara ve Atakumlulara iletmemi istedi. Ben de tüm vatandaşlarımıza Sayın Başbakanımızın bu mesajını basın mensubu arkadaşlarımızın aracılığıyla iletiyorum. Valilik ev ve iş yerlerini su basan ve su baskınlarından zarar gören vatandaşlarımız ile ilgili çalışmaları Atakum Kaymakamlığı ve diğer kurumlar üzerinden yürütmektedir. Zarar ziyan tespiti yapılacaktır. Bunlarla ilgili alınması gereken önlemler de önümüzdeki saatler ve günler itibariyle alınacak ve vatandaşlarımıza iletilecektir.

Bir panik hali kesinlikle söz konusu değil. Zarar gören vatandaşlarımız var, bu doğru. Bu senelerdir devam eden çarpık yapılaşmanın, dere yataklarındaki yapılaşmanın doğal bir neticesidir. Ama hükümetimizin tüm birimleri, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilgili kurumlar alması gereken tedbirleri zaten almaktalar. Karayolları, DSİ ve Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yaz su baskınları sonrasında gerçekleştirdiği proje ve çalışmalar metrekareye düşen yağış miktarındaki tarihi artışa rağmen zarar ve ziyanın tahmin edilenin gerisinde kalmasına katkı sağlamıştır. Bundan dolayı üzerine düşen önlemleri alan bu kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın bir miktar sabırlı olması lazım. Suların çekilmesi yönünde belediyenin yoğun bir gayreti var. Suların olabildiğince erken çekilmesi yönünde Büyükşehir Belediyesi çevre ilerden talepte bulunmuş durumdadır. Tüm kurumlar koordineli şekilde çalışmaya devam ediyor.''dedi.

Toplantıya ayrıca Samsun Milletvekilleri Ahmet YENİ, Akif Çağatay KILIÇ, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet GÖKTAN, Vali Yardımcımız Mehmet Ali KARATEKELİ, Atakum Kaymakamı Salim DEMİR, Atakum Belediye Başkanı Metin BURMA, İl Emniyet Müdürü İsmail TÜRKMENLİ, İl Özel İdaresi Genel sekreteri Adem ASLAN, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Vali Atakum Doğal Afetle İlgili Açıklamalarda Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement