Konya Valisi Erol, Yılın Ahisinin Elini Öptü - Son Dakika
Güncel

Konya Valisi Erol, Yılın Ahisinin Elini Öptü

Konya Valisi Erol, Yılın Ahisinin Elini Öptü

Konya'da Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarında Konya Valisi Muammer Erol, Yılın Ahisi seçilen Ali Aydemir'in elini öperek plaketini verdi.

23.09.2013 14:27  Güncelleme: 14:37

Konya'da Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarında Konya Valisi Muammer Erol, Yılın Ahisi seçilen Ali Aydemir'in elini öperek plaketini verdi.

Kutlamalarda, ilk olarak Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB), Konya Sanayi Odası (KSO) ve Konya Ticaret Borsası'nın (KTB) çelenkleri Atatürk anıtına koyuldu. Ardından KONESOB Konferans Salonu'nda gerçekleşen kutlama programına Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı ve Hüseyin Üzülmez, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Hülya Güven, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı, ilgili kurumların müdürleri ve esnaf temsilcileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan KONESOB Başkanı Bekir Duvarcı, Ahiliğin sanat, ahlak, karşılıklı yardımlaşma, dayanışma ve konuk severliğin bir ifadesi olduğunu söyledi. Türklere özgü olan bir kurum olan Ahiliği kuranların Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük katkıları olduğuna değinen Duvarcı, "Ahiliği kuran insanlar; yozlazmış, parçalanmış, fakirleşmiş Türk boylarına birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, bir çatı altında yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olabilmeyi öğretmişlerdir" dedi. Başkan Duvarcı, Ahilik teşkilatının esnaf ve sanatkarlar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırmış, iş ve meslek hayatı kurarak koruduklarını ifade ederek, "Ortaya koyduğu gözü, gönlü ve kalbi tok olmak düşüncesiyle ve kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol, ilkeleriyle insan unsurunu ön plana çıkartmıştır" ifadelerini kullandı. KSO Meclis Başkanı Tahir Şahin de, Ahilik Haftası'nın esnaf, tüccar ve sanayicilere hayırlı olmasını diledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de konuşmasında, Ahilik teşkilatının temellerinin bu bölgede atıldığını vurgulayarak, " Selçuklu'dan Osmanlı'ya ve günümüzde de esnaf odalarımız ve esnaflarımızla bu gelenek, yaşatılmaya çalışılmaktadır" şeklinde konuştu. CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven de, Ahiliğin iyilik ve güzelliğin üzerine kurularak, bu özelliğin yüzyıllardır korunmuş bir yapı olduğunu kaydetti. AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez de, Ahiliğin esnaf ve sanatkarların ve sanayicinin temelden yetiştiği bir ocak olduğunu belirterek, "Temeli Selçuklulara dayanıp Osmanlı'da istenilen seviyeye ulaşmış, Osmanlı'nın son döneminde batılılaşma hareketiyle birlikte Cumhuriyeti'mizde modern odaların kurulmasında Ahiliğin geleneğinin sürdürülmesi için çaba sarf edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Vali Erol, insan ilişkileri ve başarılı meslek yaşamıyla Ahilik kültürüne hizmeti nedeniyle Konya'da yılın Ahisi seçilen Ali Aydemir'in elini öperek plaketini verdi.

"MİLLETTE HELAL KAZANMA AŞKI VE ESNAFTA KANAAT VE GAYRET OLDUKÇA EPEY MESAFE ALIRIZ"

Konya Valisi Muammer Erol ise, "Bu gün vesileyle burada gördüğümüz tabloda, milletimizin gönlünün genişliğini, helal kazanma ve kanaat sınırlarının içerisinde ömrünü geçirmek konusundaki şevkini ve gayretini bir kez daha ortaya koydu. Bu milletin çimentosudur ve ibret alınması gereken epeyce güzelliktir. Ben şu üç tane insanın hayatında hepimiz için var diye düşünüyorum. Sürekli olarak şunların altını çizdiler; sebat, gayret, kanaat ve bütün bunların içerisinde dönüp dolaştığı helal kazanma şevki, gayreti. Bu millette helal kazanma aşkı ve esnafında da kanaat, sebat ve gayret olduğu sürece epeyce mesafe alırız" şeklinde konuştu.

Yılın Ahisinin elini neden öptüğünü de anlatan Vali Erol, "Benim babam da 1982'de işçi emeklisi olduktan sonra bizleri geçindirme ve hep helal lokma yedirme kaygısıyla İstanbul'da trafiğin tam ortasında bir yerde, okul servisi taşımacılığı yapıyor, halen daha da yapar. Ali amcanın şahsında ben babamın da elini öptüm. Babam kadar saygıyla hürmetle hepinizi selamlıyorum" diye konuştu.

Program, Ahilik'te kalfalığa geçişi sembolize eden temsili 'Şed Kuşatma' töreni ile sona erdi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Konya Valisi Erol, Yılın Ahisinin Elini Öptü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement