'Sınırda 10 Yılda 92 Kişi Öldü,Tek Bir Fail Yargılanmadı' - Son Dakika
Güncel

'Sınırda 10 Yılda 92 Kişi Öldü,Tek Bir Fail Yargılanmadı'

\'Sınırda 10 Yılda 92 Kişi Öldü,Tek Bir Fail Yargılanmadı\'

Van Barosu,sınırda kaçakçılık yaparken,askerler tarafından açılan ateşle yaşamını yitiren Nurettin Karakoç olayı ile ilgili rapor hazırladı.

29.08.2013 16:00  Güncelleme: 16:49

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Van'ın Çaldıran İlçesi'nde Türkiye- İran sınırında kaçakçılık yaparken, askerler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Nurettin Karakoç olayı ile ilgili rapor hazırladı. Hazırlanan raporda son 10 yıl içinde resmi kayıtlara göre 92 kişinin sınırda hayatını kaybettiği belirtilirken, Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Cahit Ertan, failler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadığını söyledi.

Van Barosu'nda yapılan açıklamaya Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Cahit Ertan ve komisyon üyeleri katıldı. Komisyon Başkanı Cahit Ertan rapora konu olan olayın, 16 Ağustos 2013'te Van'ın Çaldıran İlçesi'nin Türkiye- İran sınırı olan Beydoğan Köyü'nde meydana geldiğini söyledi. Ertan, akaryakıt kaçakçısı olduğu belirlenen Nurettin Karakoç ile Feyyaz Karadeniz'e askerlerin ateş açtığını, bu sırada 21 yaşındaki Nurettin Karakoç'un yaşamını yitirdiğini, Feyyaz Karadeniz'in ise yaralandığını söyledi. Hazırlanan 9 sayfalık raporda aileler ve bazı görgü tanıklarıyla görüştüklerini anlatan Ertan, Çaldıran'daki olayla, Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde 34 kişinin ölümüne neden olan olayı tekrar hatırladıklarını ifade etti.

10 YILDA 92 KİŞİ ÖLDÜRÜLMÜŞ

Van Barosu'yla birlikte komisyonda Mazlum-Der, İHD ve Tabipler Odası'nın da temsilcilerinin bulunduğunu belirten Ertan, Türkiye-İran sınırında yaşanan ölümlerle ilgili yaptıkları çalışmada çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Ertan şöyle dedi:

"Yaptığımız çalışmalarda 2003- 2013 yılları arasında Türk ve İran askerlerinin açtığı ateş sonucu resmi rakamlara göre 92 vatandaş hayatını kaybetmiştir. Ancak bu sayının daha fazla olduğunu biliyoruz. Yaşanan bu katliamlar 3 Roboski yapmaktadır. Bu ölümler, devlet tarafından açıkça yaşam hakkının ihlalidir. Bu 92 vatandaşın failleri hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadığı gibi, failler yargı karşısına dahi çıkarılmamıştır. Bu bağlamda devletin sorumluluklarından kaçmaması ve kanayan yaraya acil çözümler üretmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz." - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Sınırda 10 Yılda 92 Kişi Öldü,Tek Bir Fail Yargılanmadı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement