Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem ile 17 gün sonra olan 5,6 büyüklüğündeki ikinci sarsıntıda kent genelinde 36 bin 206 konut ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü belirlendi.
Kendileri için yaptırılan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarına yerleşen Ercişli depremzedelerin eski evlerinin bulunduğu yerlerde kentsel dönüşüm projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.
Kentte 3 yıl önce meydana gelen depremlerin ardından AFAD uzmanlarınca Van merkez, Erciş ve Edremit ilçeleri ile bağlı köylerde geniş kapsamlı hasar tespit çalışması yapıldı.
Uzmanların, söz konusu yerleşimlerdeki 147 bin 622 konut, 18 bin 735 iş yeri ve 20 bin 209 ahırda yaptığı çalışmalarda, 36 bin 206 konut ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edildi.
Çalışmalarda, 18 bin 181 konut orta hasarlı olarak belirlenirken, bin 300 kişi hazırlanan raporlara itirazda bulundu.
Depremlerde ağır hasar gören binaların yıkım çalışmaları da aralıksız sürdürülüyor.
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cafer Giyik, Van merkez, Erciş, Edremit ilçeleri ve köylerde halkın güvenliğini tehlikeye atacak, acil yıkılması gereken bina bulunmadığını söyledi.
Giyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezi, ilçe ve köylerde ağır hasarlı 20 binden fazla konutun yıkımını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yıkım işleminin tamamlanmamasındaki en önemli nedenin, vatandaşların hasar tespit raporlarına itiraz etmesi olduğunu vurgulayan Giyik, şöyle devam etti:
"23 Ekim 2011'de büyük bir deprem yaşadık. Ardından 9 Kasım'da yıkım etkisi çok fazla olan ikinci depremi gördük. Depremlerin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarında, 45 bin yapı ağır hasarlı olarak tespit edildi. Van, Erciş, Edremit ve köylerde herhangi can mal güvenliğini halkın güvenliğini tehlikeye atacak acil yıkılması gereken bina söz konusu değil. Dava konusu olmayan tüm yapıların yıkımını gerçekleştirdik. Geriye kalan binaların da yıkımını önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz."
Yaptıkları yıkım çalışmalarına şu ana kadar 20 milyon lira harcadıklarını ve vatandaşlardan bunun için para talep etmediklerini dile getiren Giyik, kanunlara göre ağır hasarlı binaların yıkımının sahiplerine ait olduğunu ancak bina sahiplerinin bunu yapamaması durumunda idare olarak duruma müdahale ettiklerini aktardı.
"7 bin köy konutu tamamlandı"
Giyik, köylerde yıkılan evlerle ilgili yapılan çalışmalarda 9 bin 500 hak sahibinin bulunduğunu ve şu ana kadar bu kişilere ilişkin yer tespitinin yapıldığını belirterek, evlerin yapılacağı yerlerin, harita ve jeoloji mühendisleri ile kadastro görevlileri tarafından titizlikle belirlendiğini ifade etti.
Şu ana kadar 7 bin köy konutunun tamamlanarak sahiplerine teslim edildiğini, 800'ünün de tamamlanmak üzere olduğunu aktaran Giyik, şöyle konuştu:
"2 bin 500 civarında da ahır teslim ettik. Bu köylerimizin 27'sinin konutlarını toplu alanlarda yapıyoruz. Şu ana kadar köylerdeki konutların yapımı için vatandaşlarımıza 360 milyon liralık kredi ödemesi gerçekleştirdik. 9 bin 500 hak sahibi vardı ve biz 9 bininin yer tespitini yaptık. 105 kişi haklarından vazgeçmiş durumda."
Giyik, bin 300 vatandaşın hasar tespit çalışmalarına itiraz ettiğini, bunların büyük bir bölümünün usul yönünden reddedildiğini ve devam eden 350 civarında davanın bulunduğuna dikkati çekerek, "Şu ana kadar kurumumuz aleyhinde idari ve adli cezai işleme yer olduğuna dair neticelenmiş bir dava söz konusu değil" ifadesini kullandı.
Deprem en çok Erciş'i yıktı
Öte yandan, 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde 477 kişinin yaşamını yitirdiği Erciş'te, TOKİ tarafından yaptırılan 4 bin 847 konut depremzedelerce kullanılırken, sarsıntının ağır hasara yol açtığı eski yerleşim yerlerinde ise kentsel dönüşüm kapsamında çalışmalar devam ediyor.
Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 yılında yaşanan depremler sonrası devletin, yöneticisinden yerel yönetimine kadar, bütün birimleriyle, her kademedeki personeliyle oluşan yükü omuzladığını belirtti.
Bölgeye çok ciddi bir yatırım yapıldığını anlatan Yaşar, vatandaşlar için çok güzel yaşam alanları oluşturulduğunu söyledi. Devam eden ufak tefek sıkıntıların bulunduğunu ancak devlette devamlılığın esas olduğunu vurgulayan Yaşar, şöyle dedi:
"Bizden önce başlanan işlerin inşallah devamını getirip, vatandaşlarımızın sıkıntılarına omuz vererek, iyi niyet çerçevesinde, el ele, bütün kamu personelimizle üstesinden gelmek için çırpınacağız. Bildiğiniz üzere malum bu bölge kışın sert ve uzun geçtiği topraklara sahip. Devletimizden, hükümetimizden, emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Deprem sonrası Erciş'e, bir yıllık bir sürede 4 bin 880 konut yapmış. Bence muazzam bir çalışma. Yapılan konutların çok büyük bir kısmı doldu. Çok az sayıdaki bir kısmının bazı ihtilaflı konular nedeniyle teslim edilemedi. Onlar da kısa süre sonra sahiplerini bulur."
Deprem sonrası planlanan en önemli konulardan birisinin kentsel dönüşüm olduğuna değinen Yaşar, "Eski Erciş" denilen alanda da ciddi bir kentsel dönüşüm çalışması başlatıldığını aktardı.
Üç aşamalı bir çalışma planlandığını kaydeden Yaşar, "Birinci etabı olan kamulaştırma çalışmaları bitti, diğer iki etap için de çalışmalar devam ediyor. İnşallah bunlar da kısa sürede neticelenirse Erciş her yönüyle Ercişlilerin, güzel insanların layık olduğu bir kent haline dönüşecek ve gelecekte daha modern ve daha gelişmiş bir Erciş göreceğiz" diye konuştu.
- Van
Son Dakika › Güncel › Van Depreminin 3. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?