Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "120 bin kişiyi tamamen İŞKUR alıyor. Kimsenin alnında hangi partili olduğu yazmıyor, tamamen kurayla. Biz adaletten ayrılmıyoruz" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında "İhalelerde Kamu Menfaatini Korumadığı, İstanbul'daki Bazı Yerleri Rant Alanı Haline Getirdiği, Orman ve Su Varlıklarını Etkin Yönetemediği" iddiasıyla verdiği Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmaması görüşüldü.
CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili İzzet Çetin, AK Parti'nin her zaman "doların yeşilini doğanın yeşiline tercih eden bir yaklaşım içinde olduğunu" öne sürdü.
Devlet ormanlarının orman statüsünden çıkartılarak ranta açıldığını, pek çok alanın bu şekilde talan edilmeye başlandığını savunan Çetin, Orman Genel Müdürlüğü'nün bu ormanların korunmasından sorumlu olmasına rağmen görevini yerine tam anlamıyla getiremediğini ifade etti.
Bakan'ın " HES'lerin doğayla barışık olduğunu, doğaya zarar vermediğini, tabiata zarar vermediğini, orman köylülerinin veya o bölge insanlarının bu HES'lerden son derece mutlu olduğunu" söylediğini aktaran Çetin, "Bu HES'lerin dere yataklarını ne kadar bozduğunu, erozyona açık hale getirdiğini, ormanları tahrip ettiğini, su alma yapılarını, nehrin bütünlüğünü bozduğunu, nehirde tüm canlıların yaşam hakkını ortadan kaldırdığını, büyük miktarda ağaç kesimine neden olduğunu herkes biliyor. HES'ler gerçekten doğanın fıtratını bozuyor ama siz onu görmezden geliyorsunuz" diye konuştu.
-"Dikim mevsimi bitmedi"
AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, bakanlığın, ormancılık alanında izlediği politikalarla orman varlığının korunması ve artırılması yanında ormancılık konusunda halk ile devleti barıştırdığını, orman köylüsüne daha fazla iş ve AŞ verilmesi sağladığını kaydetti.
Bu çerçevede, son on yılda orman köylüsüne aktarılan kaynak miktarı 10 milyar lirayı aştığını belirten Kahveci, bazı orman ürünlerinin üretiminde Türkiye'nin dünyada ilkler arasına girdiğini ve bu ürünlerin önemli ihracat kalemleri arasında yer almaya başladığını söyledi.
Ormanlarda biyolojik çeşitliliğin ve ekolojik zenginliğin korunması için korunan alan miktarının 3 kat artırıldığını bildiren Kahveci, bu çerçevede milli park sayısının 33'ten 40'a, tabiat parkı sayısının da 17'den 201'e çıkarıldığını hatırlattı. Kahveci, şöyle konuştu:
"Gerek orman ve gerekse su kaynaklarının verimli kullanılmasında ve yönetilmesinde iddia edildiği gibi herhangi bir usulsüzlük ve noksanlık görülmemektedir. Aksine, orman ve su kaynakları koruma ve kullanma dengesi içerisinde en verimli bir şekilde kullanılmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur.
Gazi Yerleşkesi'ndeki Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) tapulu arazisinin TOKİ'ye devredilmesinde protokollere uyulmayarak kurumun ve çalışanların mağdur edildiği iddiası doğru değildir. Gazi Yerleşkesi'ndeki idari binalarının tamamı ekonomik ömrünü doldurmuş binalardı. Bunlardan bir tanesi de depreme dayanıksız olduğu tespit edildiğinden hiç kullanılmıyordu. OGM ile TOKİ arasında takas amaçlı yapılan protokol herhangi bir problem yaşanmaksızın uygulanmaktadır."
18 bin orman işçisine AK Parti döneminde kadro verildiğini; en çok orman mühendisi AK Parti iktidarında alındığını belirten Kahveci, "Henüz dikim mevsimi bitmedi. Doğu'da, İç Anadolu'da, Güneydoğu'da daha sahalar karla kaplı. Alınacak işçiler dikimde de bakımda da fidan üretiminde de çalışacak. Orman Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin dışında 120 bin işçimize ormancılık için, bu işçilerin altı ay çalışmaları için destek verilmiştir" dedi.
-"Onda birine klor almaya başladım"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kamu İhale Kurumu'nun ilkelerinin dışında, şeffaf bir şekilde ihale yapılmıyor" denildiğini, bunun kendisine söylenmesinin "son derece yanlış" olduğunu ifade etti.
1994'te İSKİ Genel Müdürü olduğunu, kendisinden iki yıl önce klorun fiyatının onda birine klor almaya başladığını anlatan Eroğlu, "7 bin 500 kilometre içme suyu ve isale hattı döşedim. 1 metre 80 santim çapındaki spiral kaynaklı çelik boru 50 milyon TL'ye alınıyor iken biz iki yıl sonra 22 milyon TL'ye almaya başladık" diye konuştu.
İSKİ ve DSİ Genel Müdürüyken yaptığı çalışmalardan örnekler veren Eroğlu, "Eğer biz büyük düşünmemiş olmasaydık bugün 77 şehrimiz susuzdu. Bakın, geçen yıl kuraktı, hiç su sıkıntısı yaşattık mı? Yaşatmadık Allah'a şükür" ifadesini kullandı.
3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını vurgulayan Eroğlu, "Bizden önceki arkadaşlara da teşekkür ediyorum ama daha önceki ortalama fidan üretimi yılda 75 milyonken biz 401 milyon adet fidan üretmeye başladık hatta bir yıl 500 milyonu aştı. Dolayısıyla şimdi bütün her yeri ağaçlandırıyoruz. Orman varlığımız arttı, 9 bin hektar alan büyüdü ve odun serveti 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe çıktı" dedi.
Ağaçlandırma ve erozyonla mücadelede Türkiye'nin dünya lideri olduğunu dile getiren Eroğlu, "120 bin kişi niye istihdam ediliyor?" denildiğini anımsatarak, "Bunu tamamen İŞKUR alıyor. Kimsenin alnında hangi partili olduğu yazmıyor, tamamen kurayla. Biz adaletten ayrılmıyoruz" diye konuştu.
Bu kişilerin sadece ağaç dikiminde değil, aynı zamanda bakım hizmetlerinde, Doğa Koruma Milli Parkları mesirelik alanlarında, yeşil alanlarının bakımında, ağaçlandırılmasında kullanılacağını bildiren Eroğlu, en çok orman mühendisini, kadrolu işçiyi kendilerinin aldığını kaydetti.
Eroğlu, bir saymanın yolsuzluk yapmasını kendilerinin tespit ettiğini ve bu kişinin memuriyetten atıldığını ve şu anda hapiste olduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Veysel Eroğlu Hakkında Gensoru Önergesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?