Wımbledon Heyecanı Yarın Başlıyor Sezonun 3.Grand Slam Mücadelesi Olan Wimbledon Tenis Şampiyonası... - Son Dakika
Güncel

Wımbledon Heyecanı Yarın Başlıyor Sezonun 3.Grand Slam Mücadelesi Olan Wimbledon Tenis Şampiyonası...

Wımbledon Heyecanı Yarın Başlıyor Sezonun 3.Grand Slam Mücadelesi Olan Wimbledon Tenis Şampiyonası...

İngiltere'nin başkenti Londra yakınlarındaki Wimbledon kortlarında bu yıl 126.kez düzenlenen toplam 16 milyon 60 bin sterlin ödüllü (yaklaşık 45 milyon 500 bin TL) şampiyona, 8 Temmuz Pazar günü sona erecek.

24.06.2012 10:37

İngiltere'nin başkenti Londra yakınlarındaki Wimbledon kortlarında bu yıl 126. kez düzenlenen toplam 16 milyon 60 bin sterlin ödüllü (yaklaşık 45 milyon 500 bin TL) şampiyona, 8 Temmuz Pazar günü sona erecek.

AÇILIŞ DJOKOVİC'TEN

Tek erkekler ve tek bayanlar karşılaşmalarıyla başlayacak turnuvanın açılış maçında geçen yılın şampiyonu erkeklerde 1 numaralı seri başı olan Novak Djokovic, İspanyol Juan Carlos Ferrero ile karşılaşacak.

Geçen yılın Wimbledon finalisti 2 numaralı seri başı İspanyol Rafael Nadal, Brezilyalı Thomaz Bellucci ile Wimbledon'da 6 kez şampiyon olan İsviçreli Roger Federer ise İspanyol raket Albert Ramos ile karşı karşıya gelecek. 4 numaralı seri başı Andy Murray, Rus raket Nicolay Davydenko, 5 numaralı seri başı Fransız Jo-Wilfried Tsonga da Avustralyalı Lleyton Hewitt ile tur mücadelesi verecek.

Kadınlarda ise ilk tur maçlarında 1 numaralı seri başı Rus Maria Sharapova, Anastasia Rodionova ile karşılaşacak. 2 numaralı seri başı Belarus Victoria Azarenka, ABD'li Irina Falconi ile 3 numaralı seri başı Agnieszka Radwanska, Magdalena Rybarikova ile geçen yılın şampiyonu 4 numaralı seri başı Petra Kvitova ise Özbek Akgül Amanmuradova ile tur mücadelesi verecek.

Turnuvada tek erkekler ve tek bayanlar şampiyonlarına, 1 milyon 150 biner sterlin (yaklaşık 3 milyon 250 bin TL) ödül verilecek.

TABLODA TÜRK RAKET YOK

Bu yıl tabloda Türk raket yer almıyor. Türkiye'nin tek umudu Marsel İlhan, elemelerdeki ikinci maçında Fransız tenisçi Guillaume Rufin'e 6-4 ve 6-4'lük setlerle 2-0 mağlup olarak tabloda yer alma şansını kaybetti.

Kadınlarda ana tabloya girme mücadelesi veren Çağla Büyükakçay da Fransız rakibi Claire Aurelle Feuerstein'e 6-3, 6-7 ve 6-4'lük setlerle 2-1 yenilerek elendi.

Turnuva 8 Temmuz'da tek erkekler finali ile sona erecek.

WİMBLEDON TENİSTE BİR GELENEK

Dünyanın en önemli tenis turnuvalarından Wimbledon Tenis Şampiyonası'nı, yılda yaklaşık 500 bin kişi tesislere giderek izliyor.

Dünyanın tenis sporundaki en önemli etkinliklerinden olan Wimbledon Tenis Şampiyonası geçen yıl televizyon ve internet yayınlarıyla yaklaşık 600 milyon haneye ulaştı.

BİN TON ÇİM TOHUMU KULLANILIYOR

Dört büyük Grand Slam'den, (yılın en önemli dört turnuvası) biri olan Wimbledon, çim zeminde yapılan dünyanın tek büyük organizasyonu. Çim kort Wimbledon'ı özel kılan unsurların başında yer alıyor.

Maçlarda zaman zaman alınan sürpriz sonuçlar buna bağlanıyor. Yılboyu sert kortlardaki turnuvalara katılan bir çok oyuncu bu sahanın koşullarına ayak uydurmakta zorlanıyor.

Wimbledon'da iyi servis ve iyi vole yapan oyuncular kazanıyor. Çok süratli kort olan çim kortta top çok daha az sıçrıyor, bu nedenle oyunuya kadar yükselmiyor, oyunucunun topa gitmesi gerekiyor. Bu da çok iyi bir teknik ve büyük bir kondisyon gerektiriyor.

12 BİN LİTRE SU KULLANILIYOR

Turnuvanın yapıldığı İngiltere'nin başkenti Londra yakınlarındaki WimbledonTenis ve Kroke Kulübü'nün, ana karşılaşmakarın yapıldığı merkez kort ve 1 numaralı kort da dahil toplan 19 çim kortu karşılaşmalar için kullanılıyor. Bunun dışında 22 tane daha çim antrenman kortu var.

38 bin 500 kapasitesi olan tesisin tamamı 42 hektar alan üzerine kurulu. Önemli karşılaşmaların yapıldığı Merkez Kort ise, 15 bin kişi kapasitesiyle bir stad büyüklüğünde.

Bu dev tesis için her yıl 1 ton çim tohumu kullanılıyor. Sadece şampiyona boyunca çimlerin sulanması için 12 bin litre su kullanılıyor. Çimlerin bakımını için ise 30'dan fazla kişi çalışıyor.

30 TON ÇİLEK TÜKETİLİYOR

Şampiyona İngilizler için büyük bir gurur kaynağı. Organizatörlerden izleyicilere, çalışanlarda oyunculara turnuvayla uzaktan yakından herkes Wimbledon geleneklerin korunması için büyük çaba gösteriyor.

Korta sporcuların karşılaşmalarda beyaz giymeleri Wimbledon'ın ilk akla gelen geleneklerinden biri. Kraliyet ailesinin de bir locası bulunuyor. Hergün özellikle önemli karşılaşmalarda Kraliyet ailesine mensup birkaç kişi locada yerini alıyor.

Karşılaşmaları ister tesislerde, isterse evlerin köşesindeki publarda da olsun, bir kadeh şampanya ve kremalı çilek eşliğinde izlemek bir diğer gelenek. Wimbledon'da bir günde 2, şampiyona boyunca yaklaşık 30 ton çilek, 7 bin litre krema tüketiliyor. Çilekler organik olarak Kent bölgesi'nde Wimbledon için özel olarak yetiştiriliyor.

Turnuva boyunca zaman zaman aralıksız yağan yağmurlar da Wimbledon'ın gelenekleri arasında yer alıyor. Karşılaşmalar sık sık yağmur nedeniyle yarım kalıyor ya da yapılamıyor. 2009 yılında Merkez Kort'a yapılan özel çatı sayesinde buradaki karşılaşmalarda artık aksaklıklar olmazken diğer kortlarda yağmur başladığında kortların üzerini örtmekle görevli özel eğitimli bir ekip çalışıyor.

126'NCI KEZ DÜZENLENİYOR

Şampiyona ilk defa 1868 yılında Worple Road, Wimbledon'da oynandı. Church Road yakınlarındaki SW19 posta kodlu bugünkü yerine ise 1922'de taşındı.

Çim kortta oynanan tek grand slam turnuvası olan Wimbledon bu yıl 126'ncı kez düzenleniyor.,

Son 5 yılın Wimbledon şampiyonları şöyle

Tek Erkekler

------------

2011Novak Djokovic (Sırbistan)

2010 Rafael Nadal ( İspanya)

2009 Roger Federer (İsviçre)

2008 Rafael Nadal ( İspanya)

2007 Roger Federer (İsviçre)

Tek Bayanlar

------------

2011 Petra Kvitova ( ÇEK CUMHURİYETİ)

2010 Serena Williams (ABD)

2009 Serena Williams (ABD)

2008 Venus Williams (ABD)

2007 Venus Williams (ABD)

İlk 15 seribaşı şöyle

TEK ERKEKLER

1. Novak Djokovic (Sırbistan)

2. Rafael Nadal (İspanya)

3. Roger Federer (İsviçre)

4. Andy Murray (Birleşik Krallık)

5. Jo-Wilfried Tsonga (Fransa)

6. Tomas Berdych (Çek Cumhuriyeti)

7. David Ferrer (İspanya)

8. Janko Tipsarevic (Sırbistan)

9. Juan Martin del Potro (Arjantin)

10. Mardy Fish (ABD)

11. John Isner (ABD)

12. Nicolas Almagro (İspanya)

13. Gilles Simon (Fransa)

14. Feliciano Lopez (İspanya)

15. Juan Monaco (Arjantin)

TEK BAYANLAR

1. Maria Sharapova (Rusya)

2. Victoria Azarenka (Belarus)

3. Agnieszka Radawanska (Polonya)

4. Petra Kvitova (Çek Cumhuriyeti)

5. Samantha Stosur (Avusturalya)

6. Serena Williams (ABD)

7. Caroline Wozniacki (Danimarka)

8. Angelique Kerber (Almanya)

9. Marion Bartoli (Fransa)

10. Sara Errani (İtalya)

11. Na Li (Çin)

12. Vera Zvonareva (Rusya)

13. Dominika Cibulkova (Slovakya)

14. Ana Ivanovic (Sırbistan)

15. Sabine Lisicki (Almanya)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Wımbledon Heyecanı Yarın Başlıyor Sezonun 3.Grand Slam Mücadelesi Olan Wimbledon Tenis Şampiyonası... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement