Yayıncılık sektöründe, en hızlı büyüyen ülkelerden biri olan Türkiye'nin büyüme hızının devam edip etmediğini, sektörün 2015 yılını nasıl geçirdiğini, 2016 yılından beklentilerini, Türkiye'nin büyük yayınevlerinden Kaynak Kültür Yayın Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ali Çetintaş ile konuştuk. Dünya'da en çok okuyan ülkelerin, Almanya, Japonya, Rusya, Çin ve Hindistan olduğunu söyleyen Çetintaş, okuma alışkanlığı zayıf bir topluma sahip olduğumuzu ve sektör olarak Avrupa'nın 30 yıl gerisinde kaldığımızı belirtti.
Yapılan araştırmalar, okuma oranının düşüklüğünün kitap fiyatlarına bağlı olduğunu gösteriyor olmasına rağmen okuma oranını etkileyen faktörleri anlatan Ali Çetintaş şöyle konuştu: "Okuma oranını düşüren/yükseltmeyen birçok değişken var. Bu problemin en büyük kaynağı, okumanın bir ihtiyaç ve fayda olduğunu düşünmeyen bir anlayışa sahip olmamızdır. İnsan, ihtiyaç olarak gördüğü bir faydayı, tasarruf ederek veya daha fazla çalışarak elde edebilir. Diğer sebepler, bu sebebin yanında ancak teferruat olarak kalır. Kültür yayıncılığı sektöründe 2015 yılı 2014'ün gerisinde kaldı. Okuyucu; TV, gazete ve sosyal medyada daha fazla vakit geçirdi. Okuma oranlarının yanı sıra yazma oranlarına bakıldığında, okumayan bir toplumda eser arzının; nitelik ve nicelik açısından yeteri miktarda olamayacağı aşikârdır. Bir de buna sığ ve kendini tekrar eden yazılar/yazarlar eklendiğinde, okuyucunun okuma kalitesini/şevkini kıran ayrı bir problem ortaya çıkmaktadır. Üstüne bir de kötü çevrilmiş eserler, okuma yaramıza tuz basmaktadır."
Küçük Yayınevlerine Göre Büyük Yayınevleri Daha Çok Risk Taşıyor
Geçmiş yıllarla kıyasladığınızda 2015'teki büyüme oranı hakkında bilgi veren Ali Çetintaş; kitapların maliyetlerinin artığını, yayınevlerinin zam yapmak zorunda kaldığını, cari rakamların yükseldiğini fakat tiraj olarak, kaliteli yayıncılık yapan firmaların 2015'te bir miktar küçüldüklerine dikkat çekti. Çetintaş; "İstisnai olarak, sınırlı kategorilerde eser çıkaran küçük ve orta büyüklükteki bazı yayınevleri tiraj olarak da satışlarını büyütmüş olabilirler. Ayrıca sadece bandrol satışlarına bakarak kitap satışlarının arttığını düşünmek eksik ve yanlış bir analiz olur. Ülkemizde seviyeli kültür yayıncılığı yapmak isterseniz; başka gelir kaynakları ile bu işinizi desteklemeniz gerekir. Aksi halde çok riskli bir işe girişmiş olursunuz. Ancak küçük yayınevleri için bu risk söz konusu değil. Giderleri çok düşük olduğundan küçük yayınevleri; vade, iskonto, açık hesap, stok ve telif hususlarında büyük yayınevlerine göre daha avantajlı durumdadırlar" dedi.
Korsan İle Mücadelede Okuyucunun Bilinçlenmesi Gerekiyor
Kaynak Kültür Yayın Grubu olarak, korsan baskılarla yıllardır mücadele ettiklerini söyleyen Ali Çetintaş, özellikle tirajı yüksek eserler çıkartan yayınevlerini hedef alan bu korsan yapının, daha çok eğitim kitaplarına yöneldiğine dikkat çekti. Bununla birlikte, kültür yayıncılığında da, yüksek fiyatlı yayınevlerinin kitaplarının, korsan firmaların ilgi odağı olabildiğini vurguladı. Korsanla mücadele etmek için, kamunun istekli, yayınevlerinin dikkatli, okuyucunun da bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.
Genç ve yetişkin okuyucuların 2015 yılında; fantastik roman, popüler tarih, klasikler, yemek ve sağlık kitaplarını tercih ettiklerini belirtti.
2016 yılında okura ulaşmanın farklı yollarını bulmak gerektiğini, Türkiye'de ki okur seviyesini yükseltmenin, tüm yayıncıların sorumluluğunda olduğunu söyleyen Çetintaş, tasarruf yapmanın, kaliteyi yükseltmenin, stok devir hızını arttırmanın ve satan kategorilere yatırım yapmanın önemine değindi.
Son Dakika › Güncel › Yayıncılık Sektörü 2015 Yılını Nasıl Geçirdi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?