Yemen'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Yemen'deki Olaylar

Yemen'in başkenti Sana'da, Ensarullah hareketinin (Husiler) "ihlallerini ve silahlı varlığı"nı protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

18.02.2015 20:51

Yemen'in başkenti Sana'da, Ensarullah hareketinin (Husiler) "ihlallerini ve silahlı varlığı"nı protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenlendi.

Başkent Sana'nın Ez-Zubeyri Caddesi'nde toplanan çok sayıda gösterici, " Hürriyet, hürriyet, düşsün milisler" sloganı attı, "Husi milisleri" olarak adlandırdıkları Ensarullah Hareketi'nin ülke yönetimini bırakmasını ve devlet kurumlarının geri alınmasını istedi.

Husilerin, "meşruiyet kazanmak amacıyla" ordunun görevini üstlenmesini reddeden göstericiler, "Ey Husi! Kendini niye askermiş gibi gösteriyorsun?" sloganı attı.

Göstericiler ayrıca 11 Ocak'ta katıldığı Husi karşıtı gösteriden sonra kaçırılan ve daha sonra işkence sonucu hayatını kaybettiği ileri sürülen Salih el-Bişr isimli aktivistin resmi bulunan temsili tabut taşıdı.

Öte yandan El-Hirak el-Cenubi (Güney Hareketi) kaynaklarından alınan bilgiye göre, Aden kentinin batısındaki El-Hasve bölgesinde, güvenlik güçleriyle aşiret mensupları arasında çıkan çatışmada, bağımsızlığı talep eden Güney Hareketi'nin yöneticilerinden Becaş el-Egbari, başından ağır yaralandı.

Başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında geçtiğimiz Eylül ayında "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, önce Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş, ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.

Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü.

Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından "darbe" olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement