Ygs Protestosu - Son Dakika
Güncel

Ygs Protestosu

Ygs Protestosu

Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS) yaşanan şifre skandalına karşı öğrencilerin protestoları artarak devam ediyor.

15.04.2011 17:10

Yükseköğretim Geçiş Sınavı'nda (YGS) yaşanan şifre skandalına karşı öğrencilerin protestoları artarak devam ediyor. Günlerdir eylem yapan liseli öğrenciler, bugün İstanbul'da okulları ve dershaneleri boykot etti. İstanbul genelinde birçok lisede öğrenciler bugün okula gitmedi. YGS'de yaşanan şifre skandalını protesto eden öğrenciler Galatasaray Lisesi önü ve Taksim Gezi Parkı'nda protesto gösterisi gerçekleştirip, oturma eylemi yaptı.

İstanbul genelinde 30'a yakın liseden öğrenci, geçtiğimiz hafta başlayan YGS eylemleri çerçevesinde bugün okul ve dershaneleri boykot etti. Boykota katılan binlerce öğrenci Galatasaray Lisesi önü ve Taksim Gezi Parkı'nda bir araya gelerek YGS şifre skandalını protesto etti. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Üniversite Konseyleri Derneği, İstanbul Üniversitesi Öğretim Elemanları, Casper işçileri ile sanatçı Pınar Sağ ve tiyatro oyuncusu Orhan Aydın da eylemde öğrencilere destek verdi.

Galatasaray Lisesi önünde saat 11. 00'den itibaren toplanan ve ellerinde "Gelecek biziz, gelecek şifresiz", "Şifre bizi teğet geçti", "İmamın Ordusu liselerden defol" yazılı dövizler taşıyan öğrenciler sık sık "AKP elini liselerden çek", "Cin Ali istifa", "Nimet Ç. Gitsin Behzat Ç. Gelsin", "İmamın ordusu liselerden defol", "Yağma yok, boykot var", "Öğrenci düşmanı Ali Demir istifa" sloganları attı.

Öğrenciler adına bir basın açıklaması yapan liseli Emre Savcı, ÖSYM Başkanı Ali Demir'in sınava giren tüm öğrencilere gönderdiği mektubu değerlendirdi. Emre Savcı, şunları söyledi:

"Sorun biz lise ve dershane öğrencileri için acemilikle açıklanacak kadar basit değil. 'Şifre var ama sınav adil' diyor ÖSYM Başkanı. Liselilere ders vermeye kalkıyor. YGS-LYS nedir, en iyi biz liseliler biliriz. Yoksulluğun diz boyu olduğu bir ülkede üniversiteye girmek, meslek sahibi olup geleceğimizi kurtarabilmek adına umut bağladığımız sınavın adıdır YGS. Sayın Demir, sırtını yasladığı yere güvenmektedir. AKP ve cemaat, YGS skandalının ortaya çıkmasından rahatsız görünmekte ve tatmin olduk açıklamalarına devam etmektedir. Bu meseleyle de 'İktidar biziz, güç bizde, istediğimizi yaparız, dokunanı yakarız' mesajı veriyorlar. Korkutmaya, sindirmeye, boyun eğdirmeye çalışıyorlar… Dik duracağız. "

TOPLUM TATMİN OLMADI

YGS'ye karşı, bir hafta içinde 100 bin imza toplandığını belirten Emre Savcı "100 bin imza sadece öğrencilerin değil toplumun da tatmin olmadığını göstermektedir. Sınavda kopya ve şifre iddialarının merkezinde duran ÖSYM yöneticileri başta olmak üzere tüm sorumlular hakkında görevi kötüye kullanma sebebiyle soruşturma başlatılmalı, soruşturmanın sağlığı açısından bu kişiler derhal görevden alınmalıdır" dedi.

Öğrencilerin eylemini destekleyen öğretim üyeleri adına konuşan Prof. Dr. Mehzun Gören de ÖSYM yöneticileri ve tüm sorumlular hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi. Mehzun Gören, "Soruşturmanın sağlığı açısından bu kişiler derhal görevden alınmalıdır. Sınavla ilgili iddialar uzmanlardan oluşan bağımsız bir komisyon tarafından incelenmelidir" diye konuştu.

Öğrencilere destek amaçlı Galatasaray Lisesi önüne gelen Türkücü Pınar Sağ, kısa bir konuşma yaptıktan sonra öğrencilerle birlikte Çav Bella marşını seslendirdi. Konuşmaların ardından oturma eylemi yapan ve sloganlar atan öğrenciler zaman zaman müzik eşliğinde halaylar çekti.

FACEBOOK ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENDİLER

YGS'deki şifre iddiaları üzerine Facebook'tan örgütlenerek bir araya gelen 300 öğrenci de Taksim Gezi Parkı'nda toplandı. Okul ve dershaneleri boykot eden öğrenciler Taksim Gezi Parkı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi.

Eylem sırasında, öğrencilerin bulunduğu alanın yakınındaki bir bankta bulunan çanta polisi alarma geçirdi. Polis ekipleri öğrencilere fark ettirmeden unutulan spor çanta için geniş güvenlik önlemi aldı. Olay yerine çağırılan bomba imha ekipleri, çanta üzerinde inceleme yaptı. Çanta, içinden kıyafet ve benzeri malzemeler çıkması üzerine fünye ile patlatılmadı. Çantayı unuttuğunu belirten Kazım Selçuk isimli vatandaş, artist olmak ve iş bulmak için Afyon'dan geldiğini eylem yapan öğrencileri görünce de merak edip topluluğun yanına gittiğini çantayı unuttuğunu söyledi.

ESP'Lİ VELİLER AK PARTİ ÖNÜNDE TOPLANDI

Ezilenlerin Sosyalist Partili (ESP) öğrenci velileri AK Parti Fatih İlçe Başkanlığı önünde YGS sınavıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Sınavla ilgili şifre söylentilerinin çocuklarının psikolojisini bozduğunu belirten grup 'YGS sınavı iptal edilsin' şeklinde sloganlar attı. Grup adına yapılan açıklamada 'Sınavdaki oyun artık gizlenemez hale gelmiştir. Sınavı protesto eden çocuklarımız devlet yetkilileri tarafından provakatör olarak nitelendiriliyor. O zaman biz de provakatörüz. AKP Gülen Cemaati'ne kadro adayı hazırlamayı amaçlarken milyonlarca çocuğun umutlarını yok ediyor' diye konuşuldu. Ellerinde 'YGS iptal edilsin' yazılı pankart bulunan grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. - İstanbul/ Beyoglu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ygs Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement