Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta çiftçi, daha fazla gelir elde edebilmek amacıyla başlatılan arıcılık faaliyetlerine ağırlık verdi. İl genelinde 2005 yılı sonuna kadar 18 bin 222 kovanla arıcılık faaliyetinin yapılıp bal üretildiği Yozgat'ta, üretici sayısının 300'ün, kovan sayısının da 22 binin üzerine çıktığı kaydedildi.
Yozgat'ta son yıllarda gezginci arıcı sayısı da artmaya başladı. Önceki yıllarda en fazla 30 civarında gezginci arıcının geldiği Yozgat il genelinde bu sayının 70'e çıktığı belirtildi. İl içerisinde yaylaya çıkan arıcıların da eklenmesiyle sayının 200'ü bulduğu kaydedildi. Yozgat'ta yıllık bal üretiminin 550 bin ton civarında olduğu, bunun artırılabilmesi için çalışıldığı ifade edildi.
BAL ORMANI KURULDU
Yozgat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ilin coğrafi konumu ve iklimi bakımından arıcılığa elverişli bir bölge olduğunu belirterek arıcılığın geliştirilmesi ve daha kaliteli bal elde edilmesi amacıyla başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi. Özdemir, Çayıralan ilçesinde 500 dekar alanda 'Bal Ormanı' kurulduğunu, Akdağmadeni ilçesinde ise altyapı çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Kaliteli balın kalitesiz baldan ayrıt edilmesinin kolay anlaşılamadığına vurgu yapan Özdemir, "Bundan dolayı tüketicilerimiz her bala şüpheyle bakmak durumunda kalıyor. Bal bölgesi projesini hayata geçirdiğimiz zaman hem üretici, hem de tüketici gönül rahatlığıyla balını alıp satabilecek. Bu konuda Orman Bölge Müdürlüğü bal ormanları, biz ise bal meraları oluşturacağız. Daha kaliteli ve daha fazla bal üreteceğiz" dedi.
Özdemir, Yozgat'ta yaygınlaştırılması için çalışılan aspir bitkisinin de bal üretimi açısından önemli olduğunu belirterek, "Aspir bitkisinin yaygınlaşması ile arıcılarımız bu bitkiden arılarının beslenmesini sağlayabileceklerdir" diye konuştu. - Yozgat
Son Dakika › Güncel › Yozgatlı Çiftçi Bal Üretimine Yöneldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?