Deprem Uzmanı Gündoğdu: Marmara'daki Hareketlilik Hiç Hoş Değil - Son Dakika
Güncel

Deprem Uzmanı Gündoğdu: Marmara'daki Hareketlilik Hiç Hoş Değil

Deprem Uzmanı Gündoğdu: Marmara\'daki Hareketlilik Hiç Hoş Değil

Jeofizik mühendisi Oğuz Gündoğdu, "Marmara Denizi'nde yaşanan hareketlenme, Gölcük depreminden bu yana ilk defa görülüyor, hiç hoş değil." dedi.

01.04.2016 14:18  Güncelleme: 20:57

Jeofizik mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde son gerçekleşen depremlerin 'hoş olmayan' ve 'algılanması zor işaretler verdiğini' belirtti, 1855 yılındaki büyük Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi'nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil" diye konuştu.

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları Proje Sorumlusu Fuat Agalday, Bursa'nın merkez Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey ile bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Halk Evi'nde gerçekleşen buluşmada proje çalışmaları ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

"YENİ HAREKETLENME İHTİMALİ GİDEREK ARTIYOR"

Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde son gerçekleşen depremleri değerlendi. Yeni hareketlenme ihtimalinin giderek arttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti:

"Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Önce iki kez kuzeyde 3.7 şiddetinde yaptı. Bu depremler faya değişik açı yaparak sıkışmayı ifade eden tarzda oluştu. Arkasından Adalar açığında 4.2 şiddetinde düşey tarzda bir deprem oldu ve açılmayı bize gösterdi. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi'nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil. 'Hemen deprem olacak' demiyoruz ama değişik, algılanması zor işaretler görüyoruz. Deprem olmadan gerekenleri söylüyoruz. Deprem olduktan sonra bunları konuşmanın faydası yok. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara kulak vermesi ve gerekeni yapması gerekir."

"BURSA'DA DA RİSK ARTIYOR"

Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlemelerin, 1855 sonrası Bursa'da tekrar bir hareketlenme ihtimalini arttırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Nilüfer Belediyesi ile yapılan çalışmalar sonucu bugün Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları sayısında 22'ye ulaştık. Parametre ve değişkenleri ölçüyoruz. Şu ana kadar büyük deprem izlerine rastlamadık. Bu proje geliştirmeye açık ve sürdürülebilirliğe açık. Bu projeyi Marmara ve Bursa'da geliştirmek istiyoruz. Bursa'yı kontrol edebilmek için Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin de desteği olsaydı bugün 1855 Bursa Depremi'nin olduğu alüvyonun altını kontrol etmiş olacaktık" diye konuştu.

"150 YILDA BİR TEKRARKLANMA İHTİMALİ VAR"

Asıl hedefin depremi önceden belirlemek olması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Diğer amacımız fayın tam yönünü ve hareketlerini izleyebilmektir. Bugün ülkemizde bunu tespit edebilecek akademisyen ve araç gereç mevcut. Fayın yerini bilirsek ne kadar risk oluşturduğunu söyleyebileceğiz. Bursa giderek gelişiyor, büyüyor ve risk giderek artıyor. Doğalgaz geldi yangın riski var. Büyük deprem Bursa'da 1855 yılında olmuş. Gözlemlerimiz ve tarihsel bilgiler bunun 150 yılda bir tekrarlanma ihtimalinin fazla olduğunu gösteriyor. Fayın nerde ve ne kadar boyu olduğunu bilmek gerekir" dedi.

"ARAŞTIRMALAR SANILDIĞI KADAR ÇOK PARALAR TUTMUYOR"

Bursa'daki diğer belediyelerin de elini taşın altına koyması gerktiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Buradaki tehlikeyi en aza indirecek planlamaları tüm kurumlar ortak akılla yapmalı. Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi olmadan yapılamaz ama onlarda kendi kafasına göre kentsel dönüşüm yapmamalı. Nilüfer Belediyesi yıllardır bize destek oluyor. Bu araştırmalar sanıldığı kadar büyük paralar tutmuyor. Japonlara ve yabancı araştırmalara verilen paralarla bizim teknik adamlarımız çok iyi çalışmalar yapar" diye konuştu.

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DEPREM YAPACAK"

Kentsel dönüşümün Türkiye'de istenildiği gibi yapılmadığına dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Kent kültürünü geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak, güvenliği sağlamak kentsel dönüşümün amacıdır. Şu anda Türkiye'de kentsel dönüşüme örnek verilecek bir yer yok. Kentsel dönüşümü halkla birlikte yapacaksın. Binaları değil insanı yenilemek gerekir. Kentsel dönüşümü yaparken depremi göz ardı edemezsiniz. Afet öncesi ve sonrasını düşünmelisiniz. Her zaman söylerim kentsel dönüşümü deprem yapacak" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, mevsim değişikliği ve aşırı sıcakların depremi tetikleme rolü olmadığını da belirterek, kurulacak sistemlerle hava ve yeraltındaki farklı parametre değişikliklerini izlemek gerektiğini vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Deprem Uzmanı Gündoğdu: Marmara'daki Hareketlilik Hiç Hoş Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • kemalist..: allahımdan diliyorumki insallah istanbulun altı üstüne gelir 1 30 Yanıtla
    Vatandaş: Ne saçmalıyorsun kardeşim. Birde kemalist yazmışsın adını utanmadan. 25 1
  • SATILMIŞLAR: BU İŞİİN İÇİNDE CHP VARSA İNANMAYIN YALAN PALAVARA PANİK YARATMAK 2 5 Yanıtla
  • ŞEHZADEKAPI MUHTARI: AZMAYIN ÇILDIRMAYIN ALLAHIN MERHAMETİNE SIĞININ İSTANBULU AYAKTA TUTAN BİNALARIN SAĞLAMLIĞI DEĞİL ! İSTANBULDA YATAN YÜZLERCE EVLİYA BUNU UNUTMAYIN MALEZYADA GÖZÜMLE GÖRDÜM CUMAYA GİTMİŞTİM DUVARDA Bİ RESİM ALTINDA 17 AUGUST 1999 GOLCUK TURKEY YAZIYO RESİMDE Bİ KÜÇÜK CAMİ VAR SAPASAĞLAM ETRAFI KIRIK TUĞLA PARÇALARI SAĞLAM TAŞ DAHİ YOKTU AZMAYIN MİLLET AZMAYIN . 4 1 Yanıtla
    ŞEHZADEKAPI MUHTARI: doğru analiz buna diyeceğimiz şu: ALLAHın takdiri . denizi dibindeki tatlı suyu cebelitarıkla atlantik okyanusunu bölen çizgiyi mariana çukurundaki (11000 küsür metre) bilmemkaç bar basınç altında yaşayan balığı açıklayabiliyosan yaz bana ..sana biraz eski ama çok güzel bi kitap Niçin Allaha inanıyoruz yazarlar en az 50 tane pastor newton rontgen aklına gelen gelmeyen butun bilim adamları. sarı 2 cilt sahaflarda ara kolay gelsin 0 1 doğru analiz: Şehazede: bana kitap önermene gerek yok, ateist değilim.. ama artık sıkıldım, olan her olayı dine bağlamanızdan.. Kuranda derki evlerinizi dağlara yapın, yani zemini sağlam olan yerlere, buna inat sen gidip de deprem bölgesinde , çürük bina yaparsan çöker.. inatla bilimle dini neden karşı karşıya gietiriyorsunuz bunu anlamıyorum.. 1 0
  • South7: Ad ve semud kavimlerinden şimdiki toplumun bir farkı kaldı mı. 4 0 Yanıtla
  • kelebek: 38 sana mı kaldı allahın (c.c.)kimi perişan edeceği, her ne olursa olsun hayır düşün, hayır konuş. ha birde ne alkası varsa debremle chp nin, kedi miyavlasa millet birbirine giriyor. hayret. 3 0 Yanıtla
  • zaza dayı: İYİ BİR DEPREM ŞART...İNSANLAR DÜNYANIN DENGESİNİ BOZMUŞ.. 0 2 Yanıtla
  • ottoman: ufak ufak gazını atsın işte ne iyi değil tutup tutup zarrrrtttttttlarsa fena :)) 1 0 Yanıtla

Advertisement