"Yüzde 41-42 Dolaylarında Kayıt Dışı İstihdam Var" - Son Dakika
Güncel

"Yüzde 41-42 Dolaylarında Kayıt Dışı İstihdam Var"

"Yüzde 41-42 Dolaylarında Kayıt Dışı İstihdam Var"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, "Kayıt dışı istihdam, ülkemizin gerçekten önemli sorunlarından bir tanesidir."

17.02.2012 13:35

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, "Kayıt dışı istihdam, ülkemizin gerçekten önemli sorunlarından bir tanesidir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yüzde 41-42 dolaylarında kayıt dışı istihdam söz konusudur" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen

"Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki" projesinin tanıtımı amacıyla Kervansaray Termal Otel'de düzenlenen toplantı hava muhalefeti dolayısıyla iptal edildi.

SGK Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Açıkgöz, kayıt dışı istihdamın 2000'li yıllarda yüzde 52'lerde olduğunu hatırlatarak, "Son 10 yılda ülkemizin ilerlemesi ve gelişmesiyle sağlanan istikrar ortamında, yapılan çalışmalarla kayıt dışı sorunuyla ilgili önemli ilerlemeler kaydedildi" dedi.

Tüm çalışmalara rağmen kayıt dışı istihdamın Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, "Kayıt dışı istihdamın ülkemize elbette bir maliyeti de söz konusu. Biz bu orandaki bir kayıt dışını, eğer kayıt içine alabilirsek, kayıtlı istihdamı sağlayabilirsek, yaklaşık 25 milyar liraya yakın bir prim geliri elde edebiliriz. Bu da SGK'nın 2012 yılı bütçesine göre yaklaşık 25 milyar lira olan açığının ortadan kalkması anlamına geliyor" diye konuştu.

Açıkgöz, SGK açıklarının devlet tarafından finanse edildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hazine bize her ay ve her yıl doğrudan açıklarımızı gönderiyor. Biz bu saye de emeklilerimize aylıklarını ödüyoruz ve sağlık giderlerini karşılayabiliyoruz. Eğer bu açıklarımız olmasaydı, bu 25 milyar lira elbette devletimiz tarafından yatırımlara gidecekti. Bugün yollar, hastaneler ve okullar yapılabilecekti. Dolayısıyla 25 milyar lira ülkemizin gelirleri açısından da önemli bir rakam. Bu parayı Hazine matbaada basarak bize göndermiyor. Vatandaşlarımızın ödediği vergilerle bunlar bize aktarılıyor. Dolayısıyla bunu finanse edenler yine vatandaşlarımız.

Kayıt dışı istihdam, ülkemizin gerçekten önemli sorunlarından bir tanesidir. TÜİK verilerine göre, yüzde 41-42 dolaylarında kayıt dışı istihdam söz konusudur. Sosyal güvenlik açıklarının kapatılmasında kayıtlı istihdam çok önemli. Yani bu kayıt dışını mümkün olduğunca az oranlara indirmemiz çok önemli. Bu açıdan SGK olarak son yıllarda önemli çalışmalar yapıyoruz." - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Yüzde 41-42 Dolaylarında Kayıt Dışı İstihdam Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement