13. İstanbul Bienali'nin Çerçevesi Açıklandı - Son Dakika
Güncel

13. İstanbul Bienali'nin Çerçevesi Açıklandı

13. İstanbul Bienali\'nin Çerçevesi Açıklandı

13. İstanbul Bienali'nin başlığı, bienalin küratörü Fulya Erdemci tarafından açıklandı.

09.01.2013 11:36  Güncelleme: 11:37

"ANNE, BEN BARBAR MIYIM?"

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding'in sponsorluğunda 14 Eylül- 10 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 13. İstanbul Bienali'nin başlığı, bienalin küratörü Fulya Erdemci tarafından açıklandı.

13. İstanbul Bienali'nin başlığı ve kavramsal çerçevesi, küratörü Fulya Erdemci tarafından 8 Ocak Salı günü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü'nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına konuşmacı olarak Fulya Erdemci'nin yanı sıra İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer de katıldı. 13. İstanbul Bienali'nin başlığını, şair Lale Müldür'ün aynı adlı kitabından alıntılayarak "Anne, ben barbar mıyım?" olarak belirleyen Fulya Erdemci, toplantıda kavramsal çerçeveyi anlattı.

Basın toplantısında küratör Fulya Erdemci, 13. İstanbul Bienali'nin odak noktasının siyasi bir forum olarak kamusal alan fikri olacağını açıkladı. Fulya Erdemci'ye göre tanımı ve içeriği üzerine çok tartışılan bu kavram, güncel demokrasi biçimlerini sorgulayan, günümüzün mekansal-ekonomik politikalarını tartışmaya açan, uygarlık ile barbarlık kavramlarını sorunsallaştıran, ve bu bağlamda, sanatın rolünü araştıran bir matris işlevi görecek.

Bugün toplumdaki "mutlak öteki"ye işaret eden "barbar" tanımlamasının tekrar gündeme getirilmesinin neyi ortaya koyduğunu sorgulayan Erdemci, baskın ve kemikleşmiş söylemleri sarsarak, toplumdaki en zayıf ve dışlanmışların da sesinin duyurulacağı bir alan açmak adına, sanatın yeni pozisyonlar yaratma ve yeni öznellikler inşa etme potansiyeline işaret etti.

Erdemci, İstanbul Bienali'nin, kamusal alan söyleminin toplumsal siyasi bir forum yaratma olanağını, mekansal-ekonomik adalet, kamusal alanda sanat ve sanat-pazar ilişkilerinin açımlanması üzerinden öne çıkarmayı amaçladığını da belirtti. "Kamusallık" kavramını yeniden düşünme imkanı yaratacak İstanbul Bienali, yeni düşünce ve hayalgücü kanalları açmayı hedefleyerek, kamusal bir buluşma ve tartışma zeminini harekete geçirecek.

Toplantıda ayrıca, 13. İstanbul Bienali'nin sergi mekanları olarak kentsel dönüşüm sonucunda geçici olarak boş bırakılan kamusal yapıların kullanılacağı bilgisi de verildi. Sergilerin yer almasının planlandığı mekanlar arasında, adliyeler, okullar, askeri yapılar, postaneler, tren istasyonları gibi eski ulaşım merkezleri, depo veya tersane gibi eski endüstriyel yapılar ve yoğun tartışmalara konu olan Taksim Meydanı ile Gezi Parkı gibi kamusal kent mekanları yer alıyor. Bunun yanı sıra, alışveriş merkezleri, oteller ve ofis-konut kuleleri gibi günümüz şehirciliğinin alametifarikalarının da sanatsal müdahalelere açılmasının düşünüldüğü aktarıldı.

Bige Örer toplantıda 13. İstanbul Bienali kapsamında, Şubat ayında başlayacak 13. İstanbul Bienali Kamusal Programı ile ilgili de bilgi verdi. Fulya Erdemci'yle beraber, Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Andrea Phillips'in eş küratörlüğünü üstlendiği, "Kamusal Simya" başlığını taşıyacak kamusal program, sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmeyi amaçlayacak. Bienalin sonuna kadar farklı başlıklar altında düzenlenecek bir dizi konuşma, atölye, seminer ve performansla hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında geleneksel anlamıyla "kamu" kavramını dönüşüme uğratmaya devam eden siyasi ve şiirsel simyanın nasıl işlediği araştırılacak. Kamusal programın ilk etkinlikleri, 8-10 Şubat tarihleri arasında "Şehri Kamusallaştırmak" başlığı altında, İstanbul'un güncel kentsel dönüşümüne odaklanacak.

Toplantıda 13. İstanbul Bienali etkinlikleri arasında, 30 Mart-14 Nisan tarihleri arasındaki 32. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek özel bir film seçkisinin de olacağı açıklandı. İstanbul Bienali film gösterim programı kapsamında, barbarlık, sivil uyanış ve şehir kavramlarını tartışmaya açan filmlerin yer alacağı belirtildi.

Güncel sanat çevresi ve basından konukların katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından küratör Fulya Erdemci ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer basın mensuplarının sorularını yanıtladılar. Basın toplantısına kamusal program eş küratörü Dr. Andrea Phillips de katıldı.

13. İSTANBUL BİENALİ KÜRATÖRÜ FULYA ERDEMCİ

1994-2000 yılları arasında İstanbul Bienali'nin direktörlüğünü yürüten küratör ve yazar Fulya Erdemci, 2003-2004 yıllarında İstanbul'da Proje 4L'nin direktörlüğünü yaptı ve 2004-2005 yıllarında İstanbul Modern'de süreli sergi küratörü olarak çalıştı. Erdemci, 2002 yılında 25. São Paulo Bienali "Metropoliten İkonografileri: Kentler"in 'İstanbul' bölümünün küratörlüğünü üstlendi ve 2007 yılında 2. Moskova Çağdaş Sanat Bienali "Jeopolitik, Pazar ve Amnezi Üzerine Dipnotlar"ın küratör ekibinde yer aldı. Fulya Erdemci, 2002 yılında Türkiye'de yayalar için kamusal alanda gerçekleştirilen ilk sergi olan "İstanbul Yaya Sergileri"ni başlattı ve 2005 yılında serginin ikincisini Emre Baykal'ın eş küratörlüğü ile gerçekleştirdi. Erdemci 2008'de Christchurch, Yeni Zelanda'da 25 uluslararası sanatçının katılımıyla kentsel mekânlarda gerçekleşen "Avare Çizgiler: Yeni bir Mekân Kültürüne Doğru", 5. SCAPE Kamusal Alanda Sanat Bienali'nin küratörlüğünü Danae Mossman ile birlikte yürüttü. Haziran 2008-Eylül 2012 tarihleri arasında Amsterdam'daki SKOR Sanat ve Kamusal Alan Vakfı'nın direktörlüğünü yaptı. Erdemci aynı zamanda birçok uluslararası etkinliğin danışma ve seçici kurullarında görev aldı. Erdemci, Bilkent Üniversitesi'nde (1994–1995), İstanbul ile Marmara Üniversitesi'nde (1999–2000) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Yüksek Lisans programında (2001–2007) öğretim üyeliği yaptı. Venedik Bienali 54. Uluslararası Sanat Sergisi'nde 2011 Türkiye Pavyonu'nun küratörlüğünü de Fulya Erdemci üstlendi.

İSTANBUL BİENALİ DANIŞMA KURULU

İstanbul Bienali Danışma Kurulu, dOCUMENTA (13) Sanat Direktörü Carolyn Christov-Bakargiev, sanatçı Ayşe Erkmen, sanat danışmanı Melih Fereli, San Francisco Sanat Enstitüsü Sergiler ve Kamusal Programlar Yönetmeni ve Sergi Araştırmaları ve Müzecilik Bölümü Başkanı Hou Hanru ve Al-Ma'mal Foundation for Contemporary Art direktörü Jack Persekian'dan oluşuyor.

İSTANBUL BİENALİ SPONSORU

14 Eylül-10 Kasım 2013 tarihleri arasında İKSV tarafından düzenlenecek 13. İstanbul Bienali, Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Koç Holding, 2007-2016 yılları arasındaki beş İstanbul Bienali'nin de "Bienal Sponsorluğu"nu üstleniyor.

13. İSTANBUL BİENALİ GÖRSEL KİMLİĞİ

13. İstanbul Bienali'nin görsel kimliği ve yayınları, Ruben Pater, LAVA Amsterdam tarafından hazırlanıyor.

13. İSTANBUL BİENALİ SANAT YAZARLIĞI ATÖLYESİ

Kamusal program süresince, yeni sanat eleştirmenleri için bir atölye çalışması düzenlenecek. Bienalin küratöryal ekibiyle birlikte çalışmaya davet edilecek yazarlar, bu atölye kapsamında sanatsal ve küratöryal projeler üzerine yeni metinler geliştirecek. Bu atölyenin sonuçları bienalin açılışına kadar ve bienal boyunca çevrimiçi bir platformda yayımlanacak. Atölyeye katılacak yazarlar açık çağrıyla belirlenecek. Ayrıntılı bilgi İstanbul Bienali web sitesinden temin edilebilir.

13. İSTANBUL BİENALİ PROJE BAŞVURULARI

13. İstanbul Bienali'ne başvurmak isteyen sanatçıların proje önerileri ile birlikte portfolyolarını 1 Mart 2013 tarihine kadar, application.biennial@iksv.org e-posta adresine ulaştırmaları gerekiyor. 13. İstanbul Bienali'ne davet edilecek sanatçılar ve projeleri Haziran ayında kesinleşecek.

Ayrıntılı bilgi için:

13b.iksv.org

İstanbul Bienali'ni sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulbienali

twitter.com/istanbulbienali

13. İstanbul Bienali ile ilgili yüksek çözünürlüklü görseller için: www.iksvphoto.com

13. İstanbul Bienali ile ilgili görüntüler için: files.secureserver.net/3ftF0hmpirxjWV

Basın bülteninin dijital versiyonu için: bienal.iksv.org/tr/basin/basinbultenleri/2013

13. İSTANBUL BİENALİ ETKİNLİKLERİ ŞUBAT AYINDA

KAMUSAL PROGRAM İLE BAŞLIYOR:

"KAMUSAL SİMYA"

13. İstanbul Bienali etkinlikleri Şubat ayında gerçekleştirilecek kamusal programla başlıyor. Fulya Erdemci'yle beraber, Goldsmiths, Londra Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Görevlisi ve Güzel Sanatlar ve Küratörlük Doktora Araştırmaları Programı Direktörü Dr. Andrea Phillips'in eş küratörlüğünü üstlendiği "Kamusal Simya" başlığını taşıyan kamusal program, sanatsal üretimle bilgi üretimini bir araya getirmeyi amaçlıyor.

13. İstanbul Bienali kamusal programı kapsamında, Şubat ayından bienalin sonuna kadar beş farklı başlık altında düzenlenecek, bir dizi konuşma, atölye, seminer ve performansla hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında geleneksel anlamıyla "kamu" kavramını dönüştüren siyasi ve şiirsel simyanın nasıl işlediği araştırılacak. Etkinliklerde ayrıca kamusallığın sanatsal ve siyasi bir araç olarak küresel finans emperyalizmi ve yerel toplumsal kırılma bağlamında nasıl tekrar kullanıma sokulabileceği incelenecek.

On ay süresince beş ayrı hafta sonunda konuşmalar, atölyeler, seminerler ve performanslarla gerçekleştirilecek kamusal programın her bir ayağında kamusal dönüşümün ayrı boyutuna odaklanılacak. Sanatçılar, mimarlar, planlamacılar, kuramcılar, aktivistler, şairler ve müzisyenleri bir araya getirecek kamusal programın, 8 Şubat Cuma, 9 Şubat Cumartesi ve 10 Şubat Pazar tarihleri arasında düzenlenecek ilk ayağı "Şehri Kamusallaştırmak", 22 Mart Cuma ve 23 Mart Cumartesi düzenlenecek ikinci ayağı "Kamuya Hitap Etmek", 10 Mayıs Cuma ve 11 Mayıs Cumartesi düzenlenecek üçüncü ayağı "Kamusal Sermaye", bienalin açılacağı hafta sonu, 14 Eylül Cumartesi ve 15 Eylül Pazar düzenlenecek dördüncü ayağı "Nasıl Kamusal Özne Olunur?", 1 Kasım Cuma ve 2 Kasım Cumartesi düzenlenecek son ayağı ise "Geleceğin Kamuları/ Kolektifler" başlıklarını taşıyacak.

Kamusal program kapsamında bir kitap da yayımlanacak. Program için özel olarak yazılan metinler ve sanatsal katkılar içerecek "Kamusal Simya" kitabı okurlara, 13. İstanbul Bienali'nin açılışında sunulacak.

Kamusal program kapsamında ayrıca sanat eleştirmenlerine yönelik "Sanat Yazarlığı" atölye çalışması düzenlenecek. Bienalin küratöryal ekibiyle çalışacak yazarların, atölye kapsamında sanatsal ve küratöryal projeler üzerine geliştirecekleri yeni metinler, bienalin sonuna kadar çevrimiçi bir platformda yayımlanacak. Katılımcıları, açık çağrıyla belirlenecek atölyeyle ilgili detaylı bilgilere 13b.iksv.org adresinden ulaşılabilecek.

KAMUSAL PROGRAMIN İLK ETKİNLİĞİ: "ŞEHRİ KAMUSALLAŞTIRMAK"

Kamusal program kapsamında yapılacak konuşmalar, atölyeler, seminerler ve performanslarda, kamusal dönüşümün ayrı bir boyutuna odaklanılacak. Kamusal programın, 8 Şubat Cuma, 9 Şubat Cumartesi ve 10 Şubat Pazar tarihlerinde düzenlenecek ilk ayağı "Şehri Kamusallaştırmak" başlığını taşıyor. Bu başlık altında yapılacak etkinlikler kapsamında, İstanbul'un kentsel dönüşümünün toplumsal ve kültürel etkisi ve vatandaşların buna tepkileri tartışılacak. Bunun yanı sıra, bu dönüşümün gerçekleştirilme biçimi ve kültürel endüstrilerin bu dönüşümde oynadığı rol sorgulanacak.

Programla ilgili detaylı bilgilere 15 Ocak'tan itibaren 13b.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 13. İstanbul Bienali'nin Çerçevesi Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement