14 Mayıs Eczacılık Günü - Son Dakika
Yerel

14 Mayıs Eczacılık Günü

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, "En yakın sağlık danışmanı olarak biz eczacılar, ilaçta reklamı değil akılcı ilaç kullanımını destekliyoruz" dedi.14 Mayıs Eczacılık Günü kutlamaları Atatürk Parkı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla...

14.05.2012 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, "En yakın sağlık danışmanı olarak biz eczacılar, ilaçta reklamı değil akılcı ilaç kullanımını destekliyoruz" dedi.

14 Mayıs Eczacılık Günü kutlamaları Atatürk Parkı'ndaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Oda Başkanı Ersun Özkan, oda binasında devam eden etkinlikteki konuşmasında, tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile insan yaşamını temeline koyan, böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmaktan büyük bir gurur duyduklarını söyledi.

Özkan, 2000'li yıllarda başlayan sağlıkta değişim rüzgarının bugün gelinen noktada sağlık hizmetlerini radikal biçimde değiştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz eczacılar 'halk sağlığının korunması' amacıyla mesleğimizi geliştirmeye çabalarken tüm dünya yaşanan küresel dalga hastaları müşteri sağlık hizmet sunum noktalarını da ticarethaneye dönüştürme çabası içerisindedir. Değişim ve dönüşümünü en çok hissettiğimiz geçtiğimiz yıl içinde, yasa ve yönetmelik değişikliğiyle reçetesiz ilaçlara reklam serbestisi geldi. Gelişmiş ülkelerde bile ilaçların bilinçsiz kullanımı sonucu etkilenmeler yüksek seviyelerdeyken, ülkemizde 'Komşunun iyi gelen ilacı', 'bitkiseldir bir şey olmaz' mantığıyla etkilenmelerin daha çok olacağı aşikardır. En yakın sağlık danışmanı olarak biz eczacılar, ilaçta reklamı değil akılcı ilaç kullanımını destekliyoruz."

Özkan, yıllardır değişmesi beklenen, ancak bir türlü meclis gündemine gelemeyen, 6197 Sayılı Eczacılık Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı Sağlık komisyondan geçtiğini ve bu hafta meclis gündemine gelmesinin beklendiğini belirterek, "Eczane açılışlarına nüfus kriteri getirilmesi, şu anda sayısı 24'e çıkan eczacılık fakültelerine yeni eczacılık fakültesi eklenmesini engelleyecektir. Eczane açılışlarında daha çok büyük illerin ve il merkezlerinin tercih edilmesi, halkın ilaca erişimini zorlaştırmakta, eczacılar açısından da eczane fazlalığı ortaya çıkarmaktadır. Yasamızdaki değişimleri ve dönüşümleri 5 yıl sonra hissetmeye başlayacağız, ancak, sağlıklı bir hizmetin sağlanması içinde, kamudaki eczacı istihdamı arttırılmalı; istihdam için tekrar atama yöntemine geri dönülerek, 2 Kasım'dan bu yana oluşan kamuya eczacı istihdamındaki belirsizlik ortadan kaldırılmalıdır" diye konuştu.

Farklı tedavi yöntemlerine ve bitkisel ürünlere yönelik günden güne artan bir ilgi yaşandığını, buna paralel olarak söz konusu ürünlerin kullanımına bağlı ilaç etkileşimleri ve rahatsızlıklarda artış gözlemlendiğini anlatan Özkan, şöyle devam etti:

"Bitkisel ürünler konusunda ülkemizdeki mevcut uygulamalara bakıldığında, gerek alanın tanımlanması gerekse yasal düzenlemeler ve denetim aşamasında ciddi sıkıntılar olduğu gözlenmektedir. Söz konusu alanda ülkemizde en önemli sorunlardan biri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'takviye edici gıda' adı altında ruhsat alıp bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen ürünlerdir. Söz konusu ürünler içerikleri tam kontrol edilmediği ve denetlenmediği için halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit etmektedir. Eczacının, temel uzmanlık alanı ilaçtır. Bu anlamda ilaçların üretimi, takibi, saklanması ve reçete edilmesi hakkında ki derinlemesine bilgiye sahip olan 'ilaç' olarak değerlendirmesi gereken bitkisel ürünler hakkında da bilimsel eğitim alan yegane uzmandır. Halk sağlığı açısından yarın daha büyük sorunlarla karşılaşılmak istenilmiyorsa gıda takviyesi adı altında sağlık beyanları kullanılarak piyasaya sürülen, yazılı ve görsel medyada tanıtımı ve pazarlaması yapılan ürünlerin satışı acilen durdurulmalıdır. Sağlığa ilişkin her türlü ürün Sağlık Bakanlığı'nın onayından geçtikten sonra bir sağlık profesyoneli olan eczacı danışmanlığında hastalara ulaştırılmalı, bu ürünlerin satışı yalnızca eczanelerimizden gerçekleştirilmelidir."

Açıklamanın ardından resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 14 Mayıs Eczacılık Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement